11.11.11-Lauwe verlengt de onlineverkoop van groentepakketten

Inje Verheye, Justine Dewitte, Marie-Anne Fernagut en Leen Glorieux verkopen namens het 11.11.11.-comité groentepakketten. (Foto WO)
Redactie KW

Traditiegetrouw is de week van 11 november de drukste periode van het jaar voor de kernleden en vrijwilligers van 11.11.11-Lauwe. Maar dit jaar verliep alles heel wat rustiger. Deur-aan-deurverkoop zit er in de huidige coronatijden niet in, op een normale manier campagne voeren is haast onmogelijk.

Alle zekerheden van de voorbije jaren vielen plots weg. “Er was ditmaal geen campagnevoorstelling in Hoeve Delaere. Ook konden we het weekend voorafgaand aan 11 november geen wenskaarten of stiften verkopen in de warenhuizen”, vertelt voorzitter Jelle Van Assche.

Sinds enkele jaren is ook de soepbedeling op 11 november een vertrouwd gegeven in Lauwe. Dit initiatief bleek van meet af aan een schot in de roos. Vorig jaar nog maakten de vrijwilligers meer dan 400 liter groente- en pompoensoep, die verkocht werd aan 6 euro per liter. “We kregen groenten en pompoenen van sympathisanten en ook plukhoeve ‘t Goed Ter Heule sponsorde ons met groenten. Aangezien de subsidie die we van de stad Menen krijgen, volstaat om onze kosten te dekken, konden we het integrale bedrag van 6 euro per verkochte liter soep doorstorten naar 11.11.11.”

Maar nu gooiden de coronamaatregelen roet in het eten en in de soep. “We hebben lange tijd afgewacht, vóór de verlofperiode schatten we alles nog positief in. We hebben ook even overwogen om de soep vooraf in potjes te doen en zo te verdelen, maar dat idee hebben we uiteindelijk laten varen.”

Lokaal, vers en biologisch

11.11.11-Lauwe vond een valabel alternatief voor de soepbedeling en daarin spelen groenten opnieuw een centrale rol. Ook nu wordt er weer samengewerkt met ‘t Goed ter Heule. “Wie de projecten van 11.11.11 wenst te steunen, kan online een pakket met lokale, verse en biologische groenten bestellen voor 11 euro. De bioboerderij fungeert als officieel en coronaveilig afhaalpunt. Ook truffels zijn er te koop aan 10 euro en chocolade aan 6 euro, die kunnen er samen met het groentepakket afgehaald worden”, zegt Inje Verheyde.

Bestellen kan tot 10 december via www.11.be/actie. “Vul in de zoekbalk ‘Menen’ mét hoofdletter in en bestel een groentepakket, chocolade of truffels. Je kan ook rechtstreeks bij de biohoeve zelf bestellen. Op 12 december kan je je bestelling daar afhalen, in de Dronckaertstraat 665 in Lauwe. Ook kan je een gift storten op BE30 0000 0000 1111″, aldus Inje.

Lees verder onder de foto

Voorzitter Jelle Van Assche.
Voorzitter Jelle Van Assche.© foto WO

Vorig jaar kon 11.11.11-Lauwe haar campagne afsluiten met een recordopbrengst van 3.000 euro. De gezamenlijke opbrengst voor Groot-Menen bedroeg 7.280 euro. Dat het in dit moeilijk jaar wat minder zal zijn, lijkt volgens de vier kernleden onvermijdelijk. “We beseffen dat online bestellen voor velen een drempel is. Als een jongere van de plaatselijke jeugdbeweging aan je deur staat met verse soep, dan is het veel aantrekkelijker om te kopen.”

We zijn nog op zoek naar Lauwenaars die zich willen inzetten als kernlid

“Helaas is dat nu niet mogelijk. Maar om iedereen de kans te geven om te bestellen, verlengen we onze actie met een maand. Gelukkig kunnen we dit jaar ook rekenen op extra ondersteuning vanwege de stad Menen. Dat resulteert in extra publiciteit voor de 11.11.11-campagne in het stadsbeeld en op de invalswegen naar Menen.”

Helpende handen

Een vereniging bestaat doorgaans bij de gratie van zijn onbaatzuchtige vrijwilligers. Dat beseffen de kernleden van 11.11.11- Lauwe maar al te goed. “Voor onze soepactie kunnen we altijd op heel wat helpende handen rekenen. Daags voordien worden de groenten gesneden en de soep klaargemaakt in Hoeve Delaere.”

“De Chiro en de Scouts helpen dan weer om alles aan de man te brengen. Ze trekken de straat op met fietskarren met grote kommen soep. We laten iedereen vrij kiezen wat ze graag willen doen: groenten snijden, de baan opgaan, wenskaarten verkopen… Het leuke is dat mensen van allerlei leeftijden samenwerken.”

“We vinden het belangrijk om onze vrijwilligers te soigneren”, besluit Jelle. “Met een aperitiefje of koffie en koekjes voor onze soepmakers. Of deugddoende chocomelk en lekkere wafels voor de leden van de jeugdbeweging, wanneer ze natgeregend en helemaal doorweekt terugkeren van de huis-aan-huisverkoop. Achteraf sturen we hen ook altijd een briefje om hen te bedanken. Want onze vrijwilligers zijn onmisbaar, zonder hen zou het niet lukken. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Ook zoeken we nog Lauwenaars die zich willen engageren als kernlid.” (CB)

11.11.11-Lauwe

Opgericht: 11.11.11-Lauwe werd een 30-tal jaar geleden opgericht door Michel Vanluchene en Rik Libbrecht. 11.11.11 vecht tegen onrecht en strijdt voor een duurzame verandering.

Voorzitter: Jelle Van Assche is sinds een 5-tal jaar voorzitter.

Ledenaantal: De vier kernleden Marie-Anne Fernagut, Inje Verheyde, Leen Glorieux en voorzitter Jelle kunnen rekenen op de steun van 22 vrijwilligers en enkele jeugdbewegingen.

Lokaal: De laatste jaren fungeert Hoeve Delaere als uitvalsbasis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten