Verenigingen zoeken oplossing voor sluiting sporthal: “Alle zalen in Kortrijk zitten vol”

Filip Himpe in de bewuste sporthal. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Nog tot 16 maart zal de sporthal van het vroegere VTI in Kortrijk gebruikt worden. Dan wordt alles in gereedheid gebracht voor een grondige renovatie. Younes El Haddaji van Red Side en Dalmar Yussuf, die het voetbal binnen de Somalische gemeenschap coördineert, zitten met de handen in het haar.

De sporthal van Guldensporencollege Engineering is gelegen aan de kant van de Scheutistenlaan in Kortrijk. “Er zijn twee dezelfde zalen, waar in de verste zaal de afdeling bouw gevestigd is en in de zaal die het meest langs de Scheutistenlaan ligt de sporthal is. Die wordt volledig vernieuwd”, vertelt Filip Himpe, sportleerkracht in Guldensporencollege Engineering. “Het gebogen dak lekt al jaren, is niet meer 100 procent veilig en wordt vervangen. De vloeren moeten eruit en de riolering wordt gescheiden. Ook de kleedkamers en de douches worden vernieuwd.” De zaal zou eind september weer operationeel moeten zijn.

Buiten sporten

De leerlingen van Guldensporencollege Engineering zullen voor hun sportlessen uitwijken naar Mimosa, De Lage Kouter, en in beperkte mate eventueel ook in de Rhizo-sportzaal. “Dat uitwijken zal allemaal heel beperkt zijn, want na de start van de werken op 16 maart is er nog slechts twee weken les. Dan zijn er examens en is er paasvakantie. We hopen dat we na de paasvakantie buiten kunnen sporten en enkel bij slecht weer moeten uitwijken.”

De huidige toestand van het dak is erbarmelijk.
De huidige toestand van het dak is erbarmelijk.© EDB

In september moet er een vernieuwde sportzaal zijn over dezelfde oppervlakte, maar met een nieuwe sportvloer met officiële belijningen, nieuwe handbaldoelen, elektrisch verstelbare basketdoelen en beweegbare sportramen. Het grootste deel van het materiaal wordt dus vernieuwd. “We willen alles ook ecologisch bekijken, zullen werken met stralingswarmte in plaats van de huidige verwarming met blazer en zorgen voor ledverlichting.” Vanaf september kunnen externe clubs buiten de schooluren opnieuw gebruik maken van de accommodatie.

Niks meer vrij

Verschillende verenigingen zoals Ajko, Red Side en de Somalische gemeenschap maken buiten de schooluren gebruik van de sporthal van Guldensporencollege Engineering. De Somalische gemeenschap voetbalt er elke week op dinsdagavond. De sporthal wordt op zondagvoormiddag gebruikt door de jongeren van Red Side. “We werden al in het begin van het schooljaar op de hoogte gebracht over het feit dat we de sporthal een tijdje niet meer zouden kunnen gebruiken wegens vernieuwingswerken. De sportdienst van Kortrijk zou ons helpen zoeken naar een andere locatie, maar er zijn in Kortrijk gewoon geen sportzalen meer vrij”, zuchten Younes El Haddaji en Dalmar Yussuf. “En competitiespelers krijgen ook voorrang.”

We zien v.l.n.r. Youssef El Haddaji van Red Side, Omar Mohamed Adin van de Somalische gemeenschap en Younes El Haddaji van Red Side bij een van de voetbalpleintjes in Kortrijk.
We zien v.l.n.r. Youssef El Haddaji van Red Side, Omar Mohamed Adin van de Somalische gemeenschap en Younes El Haddaji van Red Side bij een van de voetbalpleintjes in Kortrijk.© EDB

“Wij komen normaal met 30 tot 60 mensen naar het VTI”, vertelt Dalmar. “Dan voetballen we zo’n drie uur. We gaan maandelijks ook twee keer in het weekend naar de sporthal van De Weimeersen in Rollegem. We hebben een groep onder en een groep boven de 23 jaar. Er werd ook soms bij V-tex gespeeld, maar het is er te klein en we zijn met te veel, waardoor het er niet zo veilig is. Daar zijn we mee gestopt. Onze mensen willen graag sportief bezig blijven. Er is veel sportruimte in Kortrijk en de deelgemeenten, maar toch niet voldoende. We zoeken oplossingen, maar voelen ons in de steek gelaten.”

Bij V-tex?

Aangezien ze ook bij Red Side, het sociaal voetbalproject van de overleden Gino Derveaux dat voortgezet wordt, geen nieuwe ruimte vinden, lijkt het er op dat de groep zal moeten uitwijken naar pleintjes. “We hopen dat het snel mooi weer wordt”, stelt Younes El Haddaji van Red Side. “Alle zalen zijn volgeboekt. Er zijn wel enkele opties maar niet de goede. We kunnen eventueel naar de sporthal van het PTI, maar dat is al ver. Het is ook slechts vrij op vrijdag vanaf 21 uur. Dat zou lukken voor onze jongvolwassenen, maar dat is niet haalbaar voor de jongeren van 14 en 15 jaar oud.”

Younes heeft binnenkort een afspraak in V-tex. “Misschien is er daar een mogelijkheid. We moeten ook rekening houden met de centen. Wij zijn een sociaal project en werken met alle doelgroepen. We vragen ook geen lidgeld. We zijn nog altijd druk op zoek, maar moeten misschien tijdelijk uitwijken naar pleintjes, voetbalkooien en -veldjes. Gelukkig valt de sluiting van de VTI-sporthal niet in de winter.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.