Verenigingen kreunen onder inkomstenverliezen

Kristof Defruyt: “De tweede lockdown duwde ons verder de dieperik in.”© AVH
Kristof Defruyt: “De tweede lockdown duwde ons verder de dieperik in.”© AVH
Redactie KW

Net als overal bezorgt de coronacrisis ook de Beernemse verenigingen kopzorgen. Ze leiden inkomstenverliezen terwijl de kosten blijven lopen.

Kristof Defruyt, ondervoorzitter van VVC Beernem erkent de problematische financiële situatie: “De centen uit het herstelpakket van dit voorjaar waren welgekomen maar de tweede lockdown duwde ons verder de dieperik in. Bestuursleden moeten zelf in de buidel tasten om de rode cijfers te verhelpen, er zijn dus extra middelen nodig.”

“We blijven gemotiveerd om van zodra we mogen, onszelf erbovenop te helpen. We hopen ook dat de jeugd ouder dan 13 jaar snel weer mag sporten, we merken dat de jongeren er echt nood aan hebben en ook dat zou voor ons veel helpen.

Schepen van Cultuur, Sport en Financiën Patricia Waerniers (CD&V) werkte met de bestuursploeg aan een herstelpakket dat bestaat uit zes steunmaatregelen.

Fonds

“Zo komt er een fonds van 25.000 euro dat wordt verdeeld over de verenigingen die een aanvraag indienen voor extra financiële steun. Daarnaast worden huurgelden voor gemeentelijke infrastructuur kwijtgescholden, wat 30.000 euro moet opleveren”, vertelt de schepen.

Oppositiepartij N-VA is het niet eens met het gebruik van de voorziene middelen: “In het kader van de coronacrisis schonk Vlaanderen 165.000 euro aan Beernem voor de ondersteuning van sport-, cultuur- en jeugdverenigingen. Daarvan stort het college slechts 25.000 euro door naar de verenigingen”, vertelt fractieleider Gijs Degrande.

Creatieve boekhouding

Volgens hem is het steunpakket eerder een vorm van creatieve boekhouding. “Net als in 2019 krijgen onze verenigingen ook in 2020 hun subsidies. Dat lijkt ons niet meer dan normaal. Het is evenwel ongepast om die 100.000 reguliere middelen als coronasteun te verkopen en ze nog eens met de Vlaamse coronamiddelen te financieren. Daarnaast is de zogenaamde kwijtschelding van de 30.000 euro huurgelden evenmin ondersteuning maar opnieuw een boekhoudkundige maatregel.” (AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier