Vereniging Sporkin Veurne wil de tradities in ere houden

Voorzitter Noël Van Kerckhove en secretaris Geert Billiet. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

In een nog niet zo ver verleden zorgde Sporkin Veurne vzw dat er regelmatig feestelijk leven in de brouwerij was in Veurne. Door omstandigheden branden de activiteiten van de vereniging de laatste jaren op een laag pitje, maar het bestuur wil het tij doen keren.

Ook het boegbeeld van de vereniging, de reus Sporkin, staat al lang werkloos ‘op stal’. “Het zou zonde zijn mocht de Sporkin-geschiedenis een stille dood sterven”, meent Noël Van Kerckhove, de huidige voorzitter. “De geschiedenis van Sporkin gaat terug tot de 13de eeuw, toen de familie Sporkin een belangrijke rol zou hebben gespeeld. Volgens de overlevering zou een heldhaftige krijgsheer met de naam Sporkin de Veurnse strijdkrachten hebben aangevoerd in de Guldensporenslag. Nu houdt onze reus zijn winterslaap op een prachtige locatie in Steenkerke, waarvoor we de eigenaars van… Sporkinshove erg dankbaar zijn. Intussen sparen wij om de reus een opknapbeurt te kunnen geven en zoeken we ook een geschikte opslaglocatie voor ons materiaal, maar we hebben er geen budget voor.”

Ontgoocheld

Noël Van Kerckhove nam in 2014 de voorzittersfakkel over van Ivan Cordenier, die overleed in 2016. “We hebben er dan een punt van gemaakt om de toen genomen beslissingen te respecteren. Het was deels een bewuste keuze om de activiteiten terug te schroeven, maar het was ook een gevolg van de verandering in de Veurnse politiek. Jarenlang kregen Ivan en zijn vrijwilligers het voor elkaar om De Sporkinfeesten, de Sporkin wandel- en fietshappening, een vedettenavond, Sporkin-Comedy… te organiseren. Budgetten bij elkaar sprokkelen met sponsoring van Veurnse bedrijven en de middenstand was ieder jaar een uitdaging van formaat. Het stadsbestuur steunde ons met een kleine subsidie en stelde gratis technisch personeel en materiaal ter beschikking. Het ging allemaal goed en we waren tevreden, ondanks af en toe een tegenslag. In de winter waren we elk jaar aanwezig met een mooie stand op de kerstmarkt in onze broederstad Rösrath, waar we Veurne heel actief promootten met onze Sporkinpaté, pralines, poffertjes en ons bier. Toen we onze huidige burgervader een keertje meenamen, was hij danig onder de indruk van de ontvangst daar”, vertelt Noël trots.

Vrijwilligers

“Tegenwoordig legt hij zelfs ieder jaar een bus in naar Rösrath… Helaas hebben we nog nooit een uitnodiging gekregen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kwam er een kentering… Ivan feliciteerde de kersverse burgervader en voerde een gesprek over een samenwerking. Een tijd later werd de VVV opgeheven en de subsidiëring van alle verenigingen zou worden herbekeken. Ivan deed nog een poging om de Sporkinfeesten te redden, maar helaas werd 2014 de laatste editie. Zwaar teleurgesteld en moegestreden droeg Ivan Cordenier zijn voorzitterschap aan mij over. Hij kwam er nooit meer bovenop. Veurne organiseert nu wel nieuwe evenementen, maar bijna allemaal gefinancierd door het stadsbestuur met betaalde ‘vrijwilligers’, en niet altijd met evenveel succes. Vroeger werden de meeste festiviteiten georganiseerd door echte en onbezoldigde vrijwilligers die blij waren met een schouderklopje. Veurne anno 1900, de avondmarkt en daarna de Sporkinfeesten, Avondje Veurne… allemaal volkse feesten voor het volk van het volk. Is dat eigenlijk niet de bedoeling, zonder politiek belang?”

Sporkinbier

“Met Geert Billiet als secretaris en Albert Depoorter als ereondervoorzitter probeer ik de Sporkintradities nog een beetje levend te houden. Het Sporkinbier bestaat nog altijd. Je kan het in enkele horecazaken op de Veurnse Grote Markt consumeren. Vanuxeem zorgt voor de verdeling ervan in Noord-Frankrijk. Sporadisch komen we met de reus nog eens buiten voor een reuzenstoet of op uitnodiging zoals op de avondmarkt in Veurne. Gelukkig zorgt dan een zestal extra vrijwilligers voor de begeleiding van de reus, onder wie de weduwe van Ivan. Voor de verplaatsingen kunnen we ieder jaar rekenen op drie gratis transporten via het stadsbestuur. Voor die prachtige service en de hulp van het technisch personeel zijn we heel dankbaar.” (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier