Verdwijnen verwaarloosde grafmonumenten in Hulste?

Gemeenteraadslid Patrick Claerhout (N-VA) op het kerkhof van Hulste. © LOO
Redactie KW

Halfweg oktober 2020 besliste Stad Harelbeke een procedure op te starten om verwaarloosde grafmonumenten in Hulste te laten weghalen. Dat betekent dat burgers en concessiehouders de kans krijgen om het graf te herstellen of op te ruimen. Gebeurt dat niet binnen het jaar, dan wordt het graf verwijderd. Het gaat om zestien graven.

“Op de begraafplaats van Hulste zijn een aantal graven verwaarloosd. Dat werd in maart 2020 geconstateerd. Daarom wordt de procedure van verwaarlozing opgestart. Verwaarlozing kan zijn: overwoekerende plantengroei, onzindelijkheid, vervallen, ingestort of bouwvallig”, zegt burgemeester Alain Top (SP.A). Dit werd half oktober bekend gemaakt via een aanplakking op het graf zelf, een aanplakking aan de ingang van het kerkhof en een brief aan (eventueel) gekende nabestaanden of concessiehouders.

“Op die manier kunnen de betrokken personen er nog iets aan doen. Dat moet binnen het jaar gebeuren”, aldus de burgemeester. Wanneer het grafmonument hersteld is, wordt na controle de aanplakking aan het graf onmiddellijk verwijderd. Enkel de niet- of onvoldoende herstelde grafmonumenten komen in aanmerking voor een beëindiging van de concessie en worden verwijderd.

Een brug te ver?

De eventuele verwijdering van grafmonumenten is wel niet nieuw. “Ik heb dat vorig jaar aangekaart op de gemeenteraad vlak voor 1 november. Toen werden stickers op de graven geplakt”, vertelt raadslid Patrick Claerhout (N-VA). “In mei dit jaar wou ik daarop terugkomen maar niet gedaan wegens corona. We kregen wel later een antwoord van het schepencollege. Er is geen enkele aanvraag binnengekomen zowel voor verlenging van de concessie als voor peterschap.

De graven waarvan de concessies zijn afgelopen worden inderdaad verwijderd.” In de smalle stroken tussen de zerken zouden er vaste planten komen en in de grotere vrijgekomen vakken zouden er heesters en een 5-tal bomen aangeplant worden. De aanplant was voorzien zijn voor het najaar 2020, maar is nog niet gebeurd. “Dat er controle moet zijn op de netheid en het onderhoud: ja, oké, maar dat men hier direct het stopzetten van de concessie aan koppelt vinden wij een brug te ver. De procedure is enkel in het college goedgekeurd, is niet op een raadscommissie geweest en is niet behandeld of goedgekeurd in de gemeenteraad. Ook op de laatste gemeenteraad in november werd daar geen woord over gerept. Vooral ook tijdig communiceren, en niet de week voor 1 november, naar de bevolking zou hier meer dan aangewezen zijn.”

Sterretjesweide

Op de gemeenteraad in november werd wel gepraat over parkbeleving op begraafplaatsen. “De begraafplaats in Harelbeke wordt aanzienlijk uitgebreid met een nieuwe visie op parkruimte”, zei raadslid Wout Patyn (N-VA, die 2 voorstellen deed. “Het concept van Feniksbossen, een idee van Kathy Lindekens, waar de nissen en zerken plaats ruimen voor aangeplante bomen ter herdenking van onze overleden lijkt me een goed idee. Misschien ook een Sterretjesweide voorzien op de nieuwe begraafplaats.

Een klein hoekje waar doodgeboren kinderen worden herdacht. Ouders van zo’n doodgeboren baby kunnen juridisch dat kind ook erkennen. Het sluitstuk van zulke procedure is ook een herdenkingsplaats. Dit zorgt ook voor hen dat er een plek is waar men troost kan vinden in hun eigen gemeente.”

(PVH/foto LOO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten