Verdubbeling aantal camperboekingen met oud en nieuw

Tom Gheeraert

Camperdeelplatform Goboony merkt een verdubbeling van het aantal camperboekingen met oud en nieuw in vergelijking met vorig jaar. “De meeste boekingen zijn lastminutereservaties, met meer dan 50% in de laatste 10 dagen”, zegt Poperingenaar Jeroen Ducorney, country manager België voor Goboony

Hoe langer hoe meer snakken mensen ernaar om de dagelijkse lockdownsleur te ontvluchten en er even tussenuit te gaan. Dit merkte camperdeelplatform Goboony ook, gezien de laatste weken het aantal camperboekingen voor Kerst en Nieuwjaar fors gestegen is. “We merken een verdubbeling van het aantal camperboekingen met oud en nieuw in vergelijk met vorig jaar. De meeste boekingen zijn lastminutereservaties, met meer dan 50% in de laatste 10 dagen”, zegt Jeroen Ducorney, country manager België voor Goboony en woonachtig in Poperinge. “We merken dat winterkamperen aan populariteit wint dit jaar. Mensen willen zich aan de maatregelen houden maar willen er ook even tussenuit om de komst van het nieuwe jaar op een avontuurlijke manier te vieren.”

Deelplatform

Goboony is in 2015 opgestart in Nederland door fervente camperaars Foppe Mijnlieff en Mark de Vos. Het deelplatform brengt campereigenaren samen met reizigers die de vrijheid van het reizen met een camper willen ervaren. “In België zijn we gestart eind 2016”, zegt Jeroen. “Campereigenaren kunnen via Goboony hun eigen camper verhuren, zodat deze niet het grootste deel van het jaar stil hoeft te staan en de kosten van camperbezit terug worden verdiend. Er staan momenteel ruim 3.500 campers in de database, verspreid over Nederland, België, Groot-Brittannië en Italië. In België hebben we een goeie 600 verhuurders.”

Achterpoortje

Door de coronamaatregelen zijn campings en camperplaatsen echter gesloten, maar bij Goboony vonden ze een achterpoortje waardoor het voor huurders toch mogelijk is om tijdens de kerstvakantie met een camper eropuit te trekken. “Er is een uitzondering voor eigenaars van campers die zelfvoorzienend zijn, dus die bijvoorbeeld eigen sanitaire voorzieningen hebben”, vertelt Jeroen. “Wie een camper huurt via Goboony, krijgt nu ook met korting toegang tot CamperStops Belgium, het platform met meer dan 600 overnachtingsplaatsen. Door samen te werken met CamperStops Belgium kunnen huurders overnachten op privéterrein en vallen ze buiten het ministerieel besluit die bepaalt dat het verboden is om op publieke campings en camperplaatsen te staan. Door de samenwerking met Camperstops Belgium kunnen camperreizigers kamperen tussen de wijnranken in eigen land. Ook de culinaire kampeerders hoeven niet op hun honger te blijven zitten, want zij kunnen zich laten bedienen van heerlijke maaltijden én vervolgens overnachten op de privéparking van de deelnemende restaurants van Camperstops Belgium.”

32 private camperlocaties in West-Vlaanderen

“CamperStops Belgium is een erkend platform ter promotie van het binnenlands toerisme op het platteland, ter ondersteuning van de lokale economie en de korte keten”, zegt Peter Van de Mierop, die in mei 2020 CamperStops België boven het doopvont hield. “Eenmaal je lid bent, kan je inloggen en contacten leggen met hoevewinkels, kinderboerderijen, wijnboeren, maneges, restaurants en gastvrije families. Je mag dan gratis overnachten in een perfect veilige en rustige omgeving. De meeste locaties zijn direct gelegen aan fiets- en wandelroutes. In totaal hebben we nu honderd locaties in België, waarvan 32 in West-Vlaanderen, goed voor 172 overnachtingsplaatsen. Zo zijn er overnachtingsplaatsen in Aartrijke, Moerkerke, Snellegem, Harelbeke, Zwevegem, Tielt, Lauwe, Sint-Denijs, Woumen, Nieuwpoort, Houthulst, Koekelare, Alveringem, Beveren-IJzer, Dranouter; Westouter, Zonnebeke… Het is vrij verspreid. Enkel aan de kust zouden we graag wat meer overnachtingsplaatsen willen.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.