Verdachten in zaak seksfeest La Brasa in Langemark vragen de vrijspraak

Redactie KW

Op de rechtbank van Ieper staan twee mannen terecht die zich moeten verantwoorden voor voyeurisme en bedreigingen nadat ze foto’s namen van naaktfeestje in zomerbar La Brasa in Langemark. Een derde man werd door de burgerlijke partijen gedagvaard, omdat die de opdrachtgever zou zijn geweest, maar die man ontkent dat.

In de zomer van 2018 verstopten twee mannen zich in een maïsveld achter de zomerbar La Brasa in Langemark. Eén van hen, Nicolas A. uit Ieper, was in een zakelijk conflict verwikkeld met de zaakvoerder van de zomerbar, de andere was ingehuurde fotograaf Pedro B. uit Ieper. Die laatste maakte tientallen beelden waarvan nadien een 180 foto’s verspreid werden. Dat veroorzaakte bijzonder veel ophef, ook omdat op de foto’s duidelijk toenmalig Langemarks schepen van Ruimtelijke Ordening Frank Gheeraert (Open VLD) en zijn echtgenote te zien waren. De schepen kreeg de dag na het feestje een dreigbrief met de melding dat er nog meer foto’s zouden volgen.

De politie had niet zoveel moeite om Nicolas A. en Pedro B. te ontmaskeren. De twee moesten zich maandag op de rechtbank van Ieper verantwoorden voor voyeurisme, schending van de privacy, belaging en bedreigingen. Ze riskeren respectievelijk tien maanden en zes maanden cel met uitstel. Beide mannen vragen echter de vrijspraak. Nicolas A. zegt dat hij enkel wou aantonen dat er een feestje bezig was in de zomerbar, terwijl er eerder een bouwovertreding was vastgesteld. Ook zou de man nog geld tegoed hebben gehad van zijn voormalige zakenpartner, wat die trouwens betwist.

Verdachten in zaak seksfeest La Brasa in Langemark vragen de vrijspraak

De fotograaf ging op vraag van de andere man mee en nam de foto’s zonder echt te weten wat de bedoeling was. De verdediging zegt dat er van schending van de privacy geen sprake kan zijn, want de feiten waren duidelijk zichtbaar. Ook een buurvrouw merkte dat er een feestje bezig was.

De derde man in het beklaagdenbankje zit werd door de burgerlijk partijen rechtstreeks gedagvaard omdat hij de opdrachtgever zou zijn geweest. De man was een persoonlijke kennis van de gewezen schepen en ook hij was wel eens aanwezig op een feestje in La Brasa. Hij zegt enkel aan Nicolas A. te hebben doorgegeven dat er een feestje bezig was, meer niet. Zowel hij als de twee anderen vragen de vrijspraak. Vonnis op 15 juni.

Fotograaf Pedro B. vraagt de vrijspraak. “Ik wist niet waarvoor de foto’s moesten dienen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier