Verborgen parels: de Science fiction-creaties van Marc Olivier uit Beitem

Marc Olivier maakt levensechte science fictionfiguren na. (foto SBR) © Stefaan Beel
Redactie KW

Als je de werkplaats van Marc Olivier (45) in de Ieperseweg binnenstapt, word je verwelkomd door een levensechte 360 kilogram wegende replica van Predator. Deze gepassioneerde Beitemse kunstenaar maakt er een erezaak van om robots van populaire films zo levensecht mogelijk na te bouwen.

Marc installeerde vroeger sanitair, verwarming, elektriciteit en voerde las- en herstellingswerken uit. Deze creatieveling is 26 jaar samen met Fanny Defever, waarvan 21 gelukkig getrouwd. Samen hebben ze twee kinderen: Femke (16) en Jordy (22). “Als kleine jongen was ik geboeid door alles wat met mechanica te maken had. De geur van ijzer en metaal had voor mij altijd al iets speciaals. Een oud tandwiel brengt mij zomaar op ideeën. Ik zie daar allerlei mogelijkheden in.” Op het vlak van dit soort kunst, is Marc uniek in de streek. “In de Kortewagenstraat is een smid ook bezig met metaalkunst maar dat is niet te vergelijken met wat ik doe. Ik heb geen plooibank. Alleen een laspost en een slijpmachine. De rest is puur handwerk. Ik ben begonnen met kleine beeldjes. Na een aantal jaar durfde ik voor iets groter gaan. Vooral de laatste drie jaar ben ik er intensief mee bezig en is mijn hobby wat uit de hand gelopen.”

Bumblebee

Op het hoofdpersonage uit de zesde Transformerfilm is Marc heel trots. “Ik heb Bumblebee helemaal uit het hoofd gemaakt. Plannen heb ik daarvoor niet nodig. Ook ED-209 uit Robocop was een waar huzarenstukje. Voor mijn zoon heb ik de Ijzeren Reus nagebouwd. Als kind was Jordy gefascineerd door die robot uit de animatiefilm ‘Ready Player One’. In de film sluit de reus vriendschap met een klein jongetje. Als je hem boos maakt, verandert hij in een vechtrobot. Zelfs de kleinste details kloppen. Net als in de film zit er een deuk in zijn schedel, hij kan bewegen en zijn ogen geven licht.”

“Mijn kunstwerk op de rotonde hier vlakbij, zou echt het summum zijn”

Net als bij veel kunstenaars liggen zijn creaties hem nauw aan het hart. “Darth Vader staat bij mijn ouders in de living. Ik heb ooit nog eens een miniatuur gemaakt van de toog van De Chauffeur, een vroeger Roeselaars café. Zelfs de tapkranen waren tot in de kleinste details nagemaakt.” Marc heeft hier geen commerciële bedoelingen mee. “Het is gewoon een leuke hobby. Ik nam wel al een paar keer deel aan ‘Buren bij Kunstenaars’ en stond vorig jaar op Rummelant.”

Op verzoek

“Soms vragen kennissen mij om een werkje te maken voor iemands verjaardag of jubileum. Laatst heb ik een olievat omgebouwd tot brievenbus. Ik vind het zalig om daar iets van mezelf in te leggen. Ik ontwierp ook mijn eigen versie van de apendrieling ‘horen, zien en zwijgen’ maar dan in de vorm van drie mieren. Fantasie heb ik altijd al gehad. Als ik een metalen object opmerk, zie ik daar onmiddellijk iets anders in waarmee ik dan aan de slag ga. Alle werken worden achteraf ook gevernist met autowax. Hoelang ik daarmee bezig ben, kan ik niet precies inschatten. Soms ben ik een paar dagen bezig met details. Op dat vlak ben ik een perfectionist. Ik hou niet van al die aandacht, maar het zou wel heel veel voldoening geven. Het gaat mij vooral om het beeld op zich. Wat anderen ervan vinden, vind ik niet belangrijk. Ooit zou ik graag een kunstwerk maken om hier vlakbij in het midden van de rotonde van de Ieperseweg en de Meensesteenweg te plaatsen. Dat zou voor mij het summum zijn. Daarnaast droom ik ervan om een robot te creëren die ik van op afstand kan bedienen.” (KK)

Info: Alle kunstwerken van Marc vind je terug op zijn Facebookpagina ‘M. C Creations’.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten