Verbod op blote buiken wint terrein aan de kust: ook De Panne verbiedt straks zwemkledij in centrumstraten

Op de Zeedijk kunnen zwembroeken, bikini's en blote buiken wel nog, in de winkelstraten en het centrum van De Panne worden die vanaf april volgend jaar geweerd. © AUDE VANLATHEM BELGA
Olaf Verhaeghe

Vanaf de paasvakantie van 2022 voert ook De Panne een verbod op ontblote bovenlijven in het centrum in. Enkel op het strand en op de zeedijk zal je nog kunnen paraderen in bikini of zwembroek, in de winkelstraten riskeer je boetes tot 350 euro. Daarmee is De Panne de derde kustgemeente die zo’n ‘blotebuikenverbod’ invoert. Een algemene regel aan de hele kust zit er nog niet aan te komen.

“We willen een signaal geven dat we in De Panne toch liever iets anders zien.” Met die woorden kondigde schepen Nicolas Luyssen (Het Plan-B) op de gemeenteraad van juli het nieuwe kledingreglement aan. Vanaf de paasvakantie van 2022 is het niet langer toegelaten om in De Panne in ontbloot bovenlijf of uitsluitend zwemkledij rond te lopen. Enkel op de zeedijk of op het strand zal het wel nog mogen.

Vooral ontradend

“We zijn er al eventjes mee bezig”, duidt burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-B) het nieuwe reglement. “Dit plan kadert in een bredere hoffelijkheidscampagne die ook onder meer lawaaihinder, sigarettenpeuken, parkeergedrag en zwerfafval bekijkt. De ‘blote buiken’ zijn maar een onderdeeltje, maar het is voor ons wel belangrijk. We kunnen straks GAS-boetes tot maximaal 350 euro geven, maar het is niet de bedoeling om als gestapo’s op zoek te gaan naar ontblote bovenblijven. De mogelijke boete moet vooral ontradend werken. Het verbod dit jaar nog invoeren, vonden we niet opportuun. Er zijn dit jaar nog te veel coronaregeltjes waar mensen mee bezig moeten zijn, vandaar het uitstel.”

Het verbod in De Panne komt er op initiatief van het gemeentebestuur, al geeft burgemeester Degrieck aan dat inwoners en winkeliers zich al langer storen aan de blote basten. “We moeten een kat een kat noemen: het zijn niet altijd de meest atletische of mooie lichamen die zich in een Speedo wurmen. Het gaat in mijn ogen gewoon om een vorm van basisrespect: in een stadscentrum loop je niet zo rond, in een winkel al helemaal niet. Hoe dan ook, het onderwerp leeft hier wel op straat. ”

Knokke-Heist was eerst

Knokke-Heist was in de zomer van 2020 de allereerste badstad die een gelijkaardig verbod op blote buiken invoerde. Een jaar eerder al gaf het gemeentebestuur, toen nog onder leiding van wijlen graaf Leopold Lippens, op ludieke wijze aan dat zwemkledij enkel op het strand hoort. Dat gebeurde toen met een geschilderde dresscode op de weg. Wie zonder T-shirt door de winkelstraten en het stadscentrum flaneert, riskeert er sindsdien boetes tot 350 euro.

Het zijn niet altijd de meest atletische of mooie lichamen die zich in een Speedo wurmen – Bram Degrieck, burgemeester De Panne

“Het is voor iedereen aangenamer als strandkledij op het strand blijft”, aldus schepen van Toerisme Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen). “Het spreekt voor zich dat ontblote bovenlijven absoluut niet thuishoren in een kwalitatieve badplaats als Knokke-Heist.”

Veel boetes zijn er nog niet uitgedeeld. In de zomer van 2020 ging het om een zevental, dit jaar waren er nog geen. “Dat heeft natuurlijk te maken met de temperaturen deze zomer”, zegt de Knokse korpschef Steve Desmet. “Nu het weer wat warmer wordt, is de kledij een thema waar we op zullen werken. Uiteraard eerst preventief, met nu ook borden op het strand en via het uitdelen van flyers aan bezoekers.”

Subjectief

Dit jaar volgt Blankenberge dat voorbeeld. Sinds 1 juli is het er verboden om zonder bovenkleding of in bikini rond te lopen. Ook hier geldt dezelfde uitzondering: op het strand en op de dijk kan het wel. “Problemen met de nieuwe regels hebben we nog niet gehad, al was het er ook niet meteen het weer naar in de eerste juliweken”, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). “We hebben in onze stad heel wat stewards rondlopen die mensen sensibiliseren, bovenop de infoborden. Ik hoop dat we niet moeten beboeten, dat zou betekenen dat inwoners en toeristen onze vraag tot hoffelijkheid en een deftig voorkomen respecteren.”

Drie van de tien kustgemeenten hebben volgende zomer dus zeker een blotebuikenverbod, maar het valt nog te bezien of de zeven andere in hun voetsporen treden. “Of anderen het al of niet doen, is hun zaak”, zegt Daphné Dumery. “Elke kustgemeente heeft een eigen identiteit en typische uitstraling. Iedereen moet zelf de evaluatie maken.” “Een kustbreed kledingreglement is nog niet besproken op het burgemeestersoverleg”, zegt ook Bram Degrieck van De Panne. “Iedere stad of gemeente is daar vrij in. Maar wij kiezen er bewust voor om het straks wel te doen.”

Onder meer Bart Tommelein, Open VLD-burgemeester van Oostende, is niet van plan een gelijkaardig reglement uit te werken voor zijn stad. “We hebben het bekeken, maar het zou alleen maar voor discussie zorgen. Waar trek je de lijn? Kan een kort topje bij een jonge vrouw wel en een marcelleke bij een iets bredere man dan weer niet? Het is te subjectief, vinden wij. En ik denk vooral dat we andere prioriteiten hebben om te handhaven. Dat betekent niet dat ik geen voorstander ben van aangepaste kleding in de winkelstraten, maar wij gaan als stadsbestuur niet bepalen wie wat moet dragen.”

Gezond verstand

Ook Jean-Marie Dedecker (LDD) van Middelkerke ziet geen heil in een verbod. “Ik zie graag blote buiken, zo lang ze niet zo dik zijn als de mijne”, glimlacht hij. “Maar neen, we gaan dat niet doen. In Middelkerke zijn we voor het gezond verstand. Wij rekenen erop dat onze bezoekers het gebruiken, ook op vlak van kleding.” Burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) van De Haan tot slot benadrukt ‘zich niet bezig te houden met kledijvoorschriften’. “Er zijn algemene regels die bepalen dat je niet in je blote flikker op een terras gaat zitten. Voor ons volstaat dat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier