Verblijf in Koninklijke Villa weer mogelijk

Hoofdverpleegkundige Stephanie Vanpoucke met collega's Sabrina Deschyver en Caroline Stevens (v.l.n.r.) ontvangen weer gasten in de Koninklijke Villa.©Peter MAENHOUDT
Hoofdverpleegkundige Stephanie Vanpoucke met collega's Sabrina Deschyver en Caroline Stevens (v.l.n.r.) ontvangen weer gasten in de Koninklijke Villa.©Peter MAENHOUDT
Hannes Hosten

Sinds 26 maart verblijven er weer gasten in de Koninklijke Villa. Het zorghotel voor mensen met chronische aandoeningen was al sinds oktober dicht door de coronasituatie, enkel de ambulante therapie was er al weer opgestart. “Ook nu zijn de veiligheidsmaatregelen heel strikt”, zegt directeur Peter Osten van het BZIO. “Zo is het aantal residenten beperkt van 36 tot 15.”

De Koninklijke Villa behoort tot Bundeling Zorginitiatieven Oostende (BZIO) en is een zorghotel en gezondheidscentrum waar mensen met chronische aandoeningen op adem kunnen komen of revalideren. De revalidatie kan tijdens een verblijf , maar ook ambulant: dan komen de patiënten van thuis uit op en af.

“Sinds oktober was de Koninklijke Villa dicht voor verblijvers door de verstrengde coronaregels. Ook de ambulante revalidatie was toen stopgezet, maar is al een tijd weer opgestart”, legt Peter Osten uit. “Alles gaat nu weer in de richting van het normale, maar met strenge voorzorgsmaatregelen. Zo beperken we het aantal residenten, is een mondmasker verplicht in de publieke ruimtes en is geen bezoek mogelijk.”

“Voorlopig zijn de mensen nog wat afwachtend, maar tegen de zomer zal de capaciteit wellicht iets kunnen verhoogd worden”, hoopt de directeur. “Maar langdurig zieke patiënten hadden nu al nood aan wat rust. Voor hen is het een geruststelling dat er zo’n strikte maatregelen gelden.”

“Tijdens de sluiting voor residenten konden onze medewerkers tijdelijk aan de slag in het revalidatieziekenhuis IMBO, dat in de tweede golf zwaar getroffen werd door corona. Ondertussen is het revalidatieziekenhuis opnieuw coronavrij, maar de voorzorgsmaatregelen blijven heel streng. Zo verblijven alle patiënten momenteel in een kamer alleen en worden er maximaal 103 patiënten opgenomen. De overgebleven 22 plaatsen worden vrijgehouden om indien nodig te kunnen cohorteren. Er worden zoveel mogelijk gehospitaliseerde patiënten gevaccineerd. De ambulante activiteit is ook weer opgestart. Ook deze mensen werden al in groten getale gevaccineerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier