Verantwoordelijken vissterfte Ringvaart Brugge bekend bij politie

De eerste dode vissen werden uit de Ringvaart gehaald. © JVM
Redactie KW

De verantwoordelijken voor de massale vissterfte in de Brugse Ringvaart en het kanaal Gent-Oostende zijn bekend bij de politie. Dat meldt Focus-WTV.

Sinds donderdag worden massaal dode vissen aangetroffen in het kanaal Gent-Oostende, met onder meer de Ringvaart, en de zijtakken ervan. Donderdag hebben de brandweer en een private firma er 950 kg dode vis uit het water gehaald. Vrijdag kregen ze hulp van de Civiele Bescherming.

Het water is vervuild door de illegale dumping van een meststof in de regio Aalter-Beernem. Het zou gaan om vinasse, een bijproduct van de suikerproductie. Volgens Focus-WTV hebben de daders zich aangegeven bij de politie. Ze moeten nu voor de rechter verschijnen. Wellicht zullen ze de factuur moeten betalen voor de opkuis en de milieuschade.

“Al 2.700 kg dode vis opgehaald”

“In Brugge gaat het om vier kritieke punten (Coupure, kom Minnewater, Binnenvest en Afleidingskanaal) die we strikt opvolgen”, vertelt burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zaterdag. “Tot nu toe werd op deze punten samen al 2.700 kilo dode vis uit het water gehaald.”

“De verschillende diensten van de stad Brugge, de Vlaamse Overheid, Brandweer Zone 1 West-Vlaanderen en de Civiele Bescherming – die op mijn vraag vanuit Brasschaat naar Brugge is gekomen- werken nauw samen om zowel de waterkwaliteit voortdurend te controleren alsook om de dode vissen uit het water te verwijderen.”

Reien blijven gevrijwaard

Uit de analyses blijkt dat de waterkwaliteit in de Reien normaal is gebleven. Er is met andere woorden geen gecontamineerd water in de Reien terechtgekomen. Voor de zwemzone die gisteren geopend werd, is er geen probleem. De sluis tussen de haven en onder meer de zwemzone blijft voortdurend dicht.”

“De hulpdiensten volgen de situatie van heel dichtbij op en blijven ter plaatse ter hoogte van de Coupurebrug. Daar worden de boten te water gelaten. De coupure is sinds gisterenavond een tijdje verkeersvrij om de werking van vrachtwagens en kraan vlot te laten verlopen. Door de constante monitoring van de situatie kunnen we de komende tijd nog bijsturen waar nodig. Ik dank alvast alle diensten die alles in het werk stellen om de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen en de dode vissen uit het water halen”, aldus burgemeester De fauw.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier