Vera-Maria Sagaert neemt deel aan ‘1 jaar gratis’: “Op mijn 60ste is mijn leven echt losgebarsten”

Vera-Maria Sagaert: “In een koor voel ik me soms als een diva in de opera.” © Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Vera-Maria Sagaert zingt als een lijster en geniet met volle teugen van het leven. Of ze ook quiztalent koppelt aan mensenkennis komen we te weten vanaf donderdag 2 december, want dan duikt de goedlachse Tieltse wekelijks op in ‘1 jaar gratis’, het spelprogramma met Thomas Vanderveken.

Het basisconcept van ‘1 jaar gratis’ blijft hetzelfde: een bikkelharde afvalkoers vermomd als gezellige quiz. ‘1 jaar gratis’ start met 16 kandidaten van wie er elke aflevering iemand naar huis wordt gestuurd, tot er een winnaar overblijft. Die krijgt het netto-jaarloon van de meest verdienende deelnemer. Voor hen is mensenkennis minstens even belangrijk als quizkennis, want zij moeten hun medekandidaten goed kunnen inschatten.

Is het die kwaliteit die je over de streep heeft getrokken om deel te nemen?

Vera-Maria Sagaert: “Ik ben vooral een trouwe fan van de quiz en van presentator Thomas Vanderveken. Wat me aansprak, was de positieve ervaring in een toffe groep waar elke afvallende kandidaat het de voorbije seizoenen over had. Bij je inschrijving diende je een filmpje in te sturen en ik heb daar een ludieke smeekbede van gemaakt om te mogen deelnemen. Toen ik al geen reactie meer verwachtte, werd ik uitgenodigd voor de casting, waar we onszelf nog eens moesten voorstellen voor de camera. Die selecties gingen me goed af. Na 40 jaar in de modesector te hebben gewerkt, kan ik mezelf echt wel goed verkopen.” (lacht)

Hoe zijn de opnames verlopen?

“Daar kan ik nog niet te veel details over kwijt, maar laat ons zeggen dat ik zeker mijn ei heb kwijt gekund in de quiz. Hoe zenuwslopend het soms ook was – zeker als je helemaal vooraan staat om vragen te beantwoorden –, ik heb me altijd op mijn gemak gevoeld. Heel leuk was ook dat we met de groep op hotel verbleven om een veilige bubbel te vormen, waardoor je nog betere onderlinge banden smeedt. De productie is voor een online portretje trouwens ook een repetitie van Amuzang komen filmen, waarvoor dirigent Rik Stevens speciaal een tekst over ‘1 jaar gratis’ schreef. Ook een samenkomst met een paar vriendinnen in café Den Arend op de Markt werd in beeld gebracht.”

In de media-info die de VRT verspreidde staat te lezen dat je “een wandelend reclamebord bent voor de actieve gepensioneerde”. Hoezo?

“Ik woon al 44 jaar in Tielt, maar werkte nooit in deze stad, waardoor het me hier na mijn actieve loopbaan echt aan sociale contacten ontbrak. Aan het begin van mijn pensioen ben ik dan ook in een zwart gat beland. Ik miste de veelvuldige contacten met klanten en collega’s in de modewinkel waar ik werkte. Ik ging op zoek naar verenigingen die bij me pasten. En op een dag stelde een buurman, die me geregeld zingend buiten hoorde wandelen, voor om mee te gaan naar het koor Amuzang, waar ik met open armen werd ontvangen. Alleen: ik kon geen muzieknoot lezen, waardoor ik mezelf heb verplicht om notenleer en meteen ook klassieke zang te volgen aan de stedelijke muziekacademie. Van dan af ging een nieuwe wereld voor me open.”

“Na 40 jaar in modesector is mezelf verkopen een tweede natuur geworden”

Het bleef niet bij één vereniging.

“En of. Ik kreeg ook de kans om me aan te sluiten bij Zanglust en sinds de lessenreeks notenleer is afgelopen, maak ik ook deel uit van Cantiletum, het koor van de academie. Mocht ik 30 jaar jonger geweest zijn, ik was allicht de muzikale weg opgegaan. In zo’n koor voel ik me soms als een diva in de opera.”

Je vermeldt in het online portretje ook nadrukkelijk je 8-jarige kleindochter Elise. Je grote oogappel allicht?

“Zeker. Elke vrijdagnamiddag haal ik haar van school en doen we leuke dingen samen: zingen, tekenen, gaan wandelen. Tijdens de vakanties is ze ook bij ons en gaan we steevast naar de bioscoop, tijdens de herfstvakantie was dat ‘Sinterklaas en Koning Kabberdas’, volgens Elise de mooiste film die ze ooit zag met de beste oma die ze kent. Prachtig toch?” (glimlacht van trots)

Klinkt alsof het leven voor jou een feest is dat op je 60ste pas echt goed is losgebarsten.

“Dat is ook zo. Vanaf die leeftijd heb je geen verplichtingen meer en doe je waar je zin in hebt. Je hoeft ook niks meer te laten omdat er zo moet gewerkt worden. Zo zijn mijn man en ik pas terug van een aantal dagen in de Champagnestreek. We houden ook van korte vakanties in Nederland.”

Wat staat er voor de komende jaren op je bucketlist?

“Een 15-tal jaar geleden waren we in Italië en net toen we wilden doorreizen naar Firenze belde onze zoon dat er was ingebroken in ons huis en zijn we halsoverkop teruggekeerd. Eindelijk Firenze bezoeken, al dan niet in combinatie met Rome en in de zomer eens een openluchtopera meepikken in Verona zou de max zijn.”

Mocht je ‘1 jaar gratis winnen’ kan je je er meteen een abonnement aanschaffen. Enig idee wat je met dat jaarloon zou doen?

“Ik zou zeker iets organiseren voor mijn medekandidaten, samen met mijn man een rondreis maken in Canada en onze zoon en zijn gezinnetje trakteren op een weekje New York!” (TVW)

1 jaar gratis, vanaf donderdag 2 december om 20.40 uur op Eén.

Vera-Maria Sagaert


Privé: Vera-Maria Sagaert (65), afkomstig van Meulebeke, woont met haar man Geert Dobbelaere (65) in Poekebeekbron in Tielt.

Loopbaan: Ze werkte ruim 40 jaar als verkoopster en styliste in de modesector, waarvan het gros van haar loopbaan bij Kioto in Zwevezele en de laatste tien jaar voor haar pensioen bij Deleye in Roeselare.

Vrije tijd: Lid van zangkoren Amuzang, Zanglust en Cantilium en van Markant Tielt, Femma Tielt en VIM, een Tieltse vereniging met dames vanaf 45 jaar die tweewekelijks samenkomen in het zaaltje van De Ponte, waar ze telkens een verrassende spreker uitnodigen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.