Vera en Luc heropenen ‘t Hommeltje niet na coronacrisis

Luc en Vera zullen genieten van hun pensioen. © EF
Redactie KW

Café ‘t Hommeltje in Kemmel sluit definitief de deuren. “Na bijna 35 jaar hebben we beslist te stoppen met de zaak. Vroeger dan voorzien, maar corona heeft daar een rol in gespeeld”, zeggen de uitbaters Luc Dewilde (67) en Vera Decroix (65).

Beiden zijn pensioengerechtigd en hadden voor de coronacrisis al de beslissing genomen om met het café te stoppen. “Het wordt wat lastig voor ons, vooral om bij goed weer de mensen op het terras te bedienen. Dat was ook de reden om nu vijf jaar geleden te stoppen met het aanbieden van snacks.”

Nu 35 jaar geleden in 1985 openden Vera en Luc café ‘t Hommeltje. “We waren op zoek naar een café om uit te baten”, vertelt Vera die tot dan vooral actief was in de Ieperse horeca. “We kwamen op verkenning in Kemmel en werden rondgeleid in drie zaken. Ondermeer in het Hotel Delobel op de Dries. We hadden geen zin om ons daar op toe te leggen en kozen voor het café Au Paviljon aan de Polenlaan. Het werd tot 1985 uitgebaat door André Debruyne die naast café er ook een kapsalon had.”

Stef Dehollander zeer dankbaar

Hotel Delobel werd een jaar later uitgebaat door Stef Dehollander die er het Labyrint van maakte. “We zijn Stef zeer dankbaar voor wat hij voor het toerisme in Kemmel heeft gedaan. Door het Labyrint weet iedereen Kemmel liggen.”

Dat Kemmel het toeristisch hart is van Heuvelland ondervonden Vera en Luc zo goed als dagelijks. “En dat werd met de opkomst van de vakantiewoningen steeds maar duidelijker. “Toeristen vertelden hier in het café over hun verblijf en kwamen vaak terug om een goedendag te zeggen.”

Vaste klanten hadden Vera en Luc ook. “Zij waren er van wanneer de deur openging en er was op elk moment van de dag iets te beleven in het café, er werd gekaart, met de teerlingen geworpen en gedanst.”

Gent-Wevelgem

De opening van het café in 1985 viel samen met de Ieperse rally. “We praten dan over de gouden jaren van de rally. Hier kwamen piloten in de week binnen om iets te eten en onderling wat bij te praten. Dit zagen we met de jaren volledig verdwijnen.” Ander hoogtepunt voor ‘t Hommeltje was de doortocht van Gent-Wevelgem. “Maar dan wel op woensdag. Ik denk dat heel Vlaanderen dan verlof genomen had en dat voelde je ook in de zaak. Supporters kwamen toe met bussen en maakten er hier meer dan een wielerfeest van.”

De Doortrappers

Café ‘t Hommeltje ademde al die jaren koers uit. Het is het lokaal geworden van de toeristenclub De Doortrappers en de Wielerclub De Doortrappers vzw. Van een gewone kermiskoers werd door de wielerclub overgeschakeld naar interclub, namelijk Heuvelland Classic, en Luc was er de drijvende kracht achter. “Een wedstrijd voor beloften die jaarlijks kon rekenen op 80 tot 90 renners aan de start. Dit jaar hebben we begrijpelijk de beslissing genomen te annuleren. En wat volgend jaar brengt is een vraagteken.”

Luc is verder ook één van gezichten achter de Zoetemarkt en de Kerstmarkt in het dorp. “Ikzelf zal mij daarvoor niet meer inzetten wat hopelijk niet betekent dat de Zoetemarkt en de kerstmarkt én de koers zouden verdwijnen. De huidige leden van de verenigingen kunnen nog steeds bij mij terecht voor de nodige info.”

Zoetemarkt en rommelmarkt

Toppers als de Zoetemarkt en de rommelmarkt hebben Vera en Luc weten groeien en bloeien. “We herinneren ons de drukte op zaterdagavond toen de eerste standhouders toekwamen. En vooral bleven toekomen. Zo bleven we de volledige nacht open om iedereen op zijn wenken te bedienen.”

Door de huidige coronamaatregelen kunnen Vera en Luc geen laatste tap geven. “Dan maar via deze weg een grote dank aan onze klanten, met wie we vele mooie momenten gehad hebben, ook aan de vele vrijwilligers van de verenigingen. We wensen jullie allen een goede gezondheid toe.”

Naar Ieper

Vera en Luc vertrekken op 1 juli uit Kemmel en zullen in Ieper gaan wonen. “Maar we komen graag terug hoor en we hopen dat het café opnieuw open zal gaan. Zij die het zullen doen zullen het zich niet beklagen. Hier in Kemmel is altijd bedrijvigheid. Zondag bijvoorbeeld stond de Dries vol en er waren geen horecazaken geopend. En iedereen trekt hier ook aan hetzelfde zeel. Het woord concurrentie dat kennen we niet in Kemmel.” (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier