Veldkapel langs Sint-Pietersveld in Wingene officieel ingehuldigd

Buurtbewoners huldigden samen met het gemeentebestuur van Wingene en Ruiselede en de Vlaamse Landmaatschappij de gerestaureerde veldkapel in het Sint-Pietersveld in. © foto Nele
Redactie KW

Buurtbewoners huldigden samen met het gemeentebestuur van Wingene en Ruiselede en de Vlaamse Landmaatschappij de gerestaureerde veldkapel in het Sint-Pietersveld in.

De restauratie van de veldkapel startte in april van dit jaar en is, op de laatste schilderwerken na, zo goed als klaar. In de kapel zijn het plafond en het pleisterwerk vernieuwd, is een nieuw altaarblad aangebracht en hebben de houten banken een onderhoudsbeurt gekregen. Ook de buitenkant van de kapel en het claveriekruis naast de kapel zijn gerestaureerd. De restauratie gebeurde in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij in het kader van het landinrichtingsplan Wildenburg-Aanwijs.

Bidden tegen de koorts

De veldkapel op het grondgebied van Wingene werd voor het eerst in geschriften vermeld halverwege de 18de eeuw. Het was een koortskapel waar de gelovigen gingen bidden om de koorts van zieken te doen ophouden. De kapel is nog steeds toegankelijk. De kapel ligt in het beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Pietersveld. Daardoor kon een deel van de restauratie betaald worden met een premie van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Een ander deel werd betaald via het landinrichtingsplan Wildenburg-Aanwijs van de VLM. De gemeente Wingene droeg als eigenaar van de kapel ook financieel bij. De totale kostprijs van de restauratie bedraagt 47.952 euro.

(NS/foto Nele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier