Veld K Architecten drukt almaar meer stempel op Tielt

Tom Van de Kerckhove (links) en Mathieu Van de Velde (rechts). (foto WME)
Redactie KW

Recent onthulde Veld K Architecten samen met het stadsbestuur de plannen voor een nieuw dagverzorgingscentrum Huyze Kenhoft en verhuisde het architectenbureau naar het vroegere bedrijfsgebouw van Bouwservice Van Hulle in de Galgenveldstraat. “Door de snelle groei kampten we met plaatsgebrek in de Deken Darraslaan.” Een gesprek met de twee zaakvoerders.

Mathieu Van de Velde (32) en Tom Van de Kerckhove (41) kennen elkaar al ruim tien jaar en werkten de voorbije jaren voor meerdere projecten samen. Dat leidde op 1 april 2019 officieel tot het nieuwe Veld K Architecten. “Tom was vooral thuis in de hedendaagse residentiële stijl en daar hebben wij onze ervaring in landelijke projecten aan toegevoegd”, zegt Mathieu. Hoewel het tienkoppige team vanuit Tielt werkt, werd het vroegere kantoor van Van de Kerckhove Architecten behouden als uitvalsbasis voor klanten uit het noorden van West- en Oost-Vlaanderen.

Waar en hoe zijn jullie met elkaar in contact gekomen?

Tom Van de Kerckhove: “In het begin van mijn carrière, in een periode dat je als beginnend architect nog een financieel extraatje kunt gebruiken, heb ik nog les architectuurgeschiedenis gegeven aan Mathieu.”

Mathieu Van de Velde: “En mij nog zwaar gebuisd.”

“De complete zorgsite herbekijken vonden wij echt wel een must”

Tom: “Omdat het onderdeel was van een grotere cluster aan vakken, was je gelukkig alsnog geslaagd.” (lacht)

Mathieu: “Na mijn studies hield ik de banden met Howest warm en schakelde de school me in als jurylid, waar ik Tom opnieuw tegen het lijf liep. Zo kwam het dat ik hem vroeg om samen een team te vormen voor een ontwerpwedstrijd voor de bouw van nieuwe jeugdlokalen in Tielt. Ik polste bij hem ook naar advies om als lector binnen te geraken bij Howest en daar zijn we ook collega’s geworden. Toen op een gegeven moment bleek dat we voor onze architectenbureaus op zoek waren naar een gelijkaardig profiel, maar twijfelden of we wel genoeg werk en centen hadden, hebben we die extra medewerker samen aangeworven. Zo is het allemaal begonnen.”

Met onder meer de bouw van een nieuw dagverzorgingscentrum aan de Deken Darraslaan wordt jullie stempel op Tielt ook echt zichtbaar voor het grote publiek.

Tom: “Dit is ons eerste, grote project in eigen stad waarmee we echt de meerwaarde van ons ‘contextgebonden’ werk kunnen illustreren. Bovenop een dagverzorgingscentrum wou het stadsbestuur ook bijkomende assistentiewoningen voor een gelimiteerd bedrag. Wij adviseerden bewust om het bij 16 te houden en haaks op de Deken Darraslaan te bouwen, zodat de gebruikers en bewoners van het gebouw zowel uitzicht hebben op het stadscentrum als op het park. De complete zorgsite herbekijken vonden wij echt wel een must.”

Veld K Architecten richt zich op grotere projecten voor bedrijven, kmo’s en overheden, met Baskuul Architecten hebben jullie nu ook een tweede zaak.

Tom: “Ja, omdat ook de kleine renovaties waarmee het voor ons beiden allemaal begon ons nog na aan het hart liggen. De klanten van Baskuul Architecten zijn de gemiddelde tweeverdieners. Maar welk project we ook aannemen: we gaan nooit voor kitscherige clichés. Elk gebouw dat wij uittekenen, hoort altijd maar op één locatie thuis.”

Waarom zijn jullie verhuisd?

Mathieu: “Omdat we met plaatsgebrek kampten in ons bureau in de Deken Darraslaan. Het laatste jaar zijn we enorm snel gegroeid. Onze vorige locatie was een woning die geleidelijk aan omgebouwd is naar kantoorruimte, waardoor we in landschapsbureaus zaten. Op de nieuwe locatie hebben we meer, maar kleinere bureaus. Hierdoor is het ook gemakkelijker om overleg te plegen en te telefoneren. In deze coronatijden is die opsplitsing bovendien handig meegenomen. Ook is er nu meer ruimte om klanten te ontvangen. De nieuwe locatie zorgt tevens voor een professionelere look dan ons vorig pand, dat een huiselijke sfeer had.”

Kozen jullie bewust voor een bedrijvenzone?

Tom: “Van zodra Bouwservice Van Hulle (verhuisd naar de Ringlaan, red.) aankondigde dat hun kantoren zouden vrijkomen, zijn we gaan kijken. De voordelen van de bedrijvenzone waren ons direct duidelijk. Ten eerste is de zichtbaarheid veel beter. Het pand liet ook toe om onze logo’s duidelijk aan de gevel te bevestigen. In de Galgenveldstraat is er ook veel passage, waardoor we beter in het straatbeeld opvallen. Hierdoor vinden de klanten ons gemakkelijker. Ten tweede is er meer parkeerplaats voor ons personeel en onze klanten op het terrein. In een drukke centrumstraat als de Deken Darraslaan was parkeren minder evident.”

In samenwerking met Unizo en KBC brengt Veld K Architecten sinds kort Tieltse ondernemers samen in Unizo Inspiratie Diners. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Mathieu: “In een gezellige en ondernemende sfeer tafelen Tieltse ondernemers samen om ervaring te delen. Dit netwerkevenement biedt een forum waar eenmanszaken, zaakvoerders van grote bedrijven, en noem maar op, welkom zijn. Op donderdagavond 17 september vond een geslaagde eerste editie plaats. De dertig aanwezige Tieltse ondernemers vanuit diverse branches waren alvast enthousiast. Een volgende editie is dus in de maak.” (TVW)

Privé

Mathieu woont met zijn partner Ans Vervaeke in de Deken Darraslaan in Tielt, waar het architectenbureau vroeger was gevestigd. Tom, afkomstig van Malegem, woont in Damme met zijn echtgenote Ann Cleeren en hun drie kinderen Miel (12), Flo (10) en Tuur (8).

Loopbaan

De twee behaalden een masterdiploma architectuur aan Sint-Lucas (Gent) en werkten ook beiden nog als lector in de bacheloropleiding toegepaste architectuur aan Howest in Brugge.

Vrije tijd

Mathieu bezoekt graag Engelse tuinen en landschapsontwerpen in binnen- en buitenland, terwijl Tom als kunstliefhebber musea en galerieën frequenteert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier