Veiling in Brugge zet boeken over hekserij, priapusbeeld en atlas uit 1649 in de kijker

Bij veilinghuis Van de Wiele in Brugge gaat op vrijdag 1 oktober een tweedaagse veiling van start met 1.172 loten.

In de kijker staan onder meer een collectie boeken over hekserij en esoterie die door een Belgische verzamelaar van de hand wordt gedaan en een priapus beeld, een stukje uitzonderlijke archeologie dat rond 1900 werd opgegraven in Mechelen en waarschijnlijk dateert van eind 12de eeuw. Het beeldje, dat in het bezit was van een kunstenaar, wordt geschat op 2.000 à 3.000 euro, meldt het veilinghuis woensdag. Daarnaast springt ook een tegendruk van Pieter Bruegel – met een geschatte waarde van 4.500 à 8.000 euro – in het oog.

Vrijdagvoormiddag worden als eerste boeken over kunst, boeken, architectuur en varia (postkaarten, menu’s enz.) verkocht. Daarna kunnen geïnteresseerden bieden op een ensemble potterie flamande, gevolgd door grafiek, tekeningen en schilderijen van onder andere Bruegel (H. Cock), Theodore de Bry, Goya, Rembrandt, Jules de Bruycker, James Ensor, Armand Jamar, Luc Peire, Louis Reckelbus en Flori Van Acker. Nadien gaat een collectie Franse bibliofilie onder de hamer, waaronder Le Cantique des Cantiques met illustraties van Gustave Miklos (Paris -1925), Les Géorgiques met illustraties van Dunoyer de Segonzac en La Colline inspirée van Maurice Barrès. Het vrijdaggedeelte wordt afgesloten met Vlaamse literatuur van auteurs als Ernest Claes, Stijn Streuvels en Felix Timmermans.

Zaterdag start de dag met een hoofdstuk lokale geschiedenis (vooral West- en Oost-Vlaanderen, ook Henegouwen), gevolgd door genealogie en heraldiek, handschriften, kaarten en meer dan honderd vues d’optique. In de namiddag is het de beurt aan het hoofdstuk devotie, met boeken, sanctjes, canivets, relikwieën en handgeschilderde prenten, maar er is ook aandacht voor onder andere het occulte, met boeken over hekserij, magie, duiveluitdrijving en geesten. Een ander opmerkelijk stuk in de veiling is een Griekse uitgave van de beroemde werken van Homeros, gepubliceerd in Leuven in 1535 door Rutger Rescius.

Het stuk met de hoogste schatprijs komt op 2 oktober aan bod. Het gaat om de handgekleurde stedenboeken van de Nederlanden door Blaeu (het Statendeel en het Koningsdeel) uit 1649 die geschat worden op 50.000 à 80.000 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.