Veiligheidsraad zet versoepeling van de maatregelen on hold

De evenementen- en cultuursector hoopt op meer duidelijkheid voor dit najaar. (Foto Belga) © belga
Redactie KW

De Nationale Veiligheidsmaatregel geeft pas volgende week donderdag uitsluitsel over een aantal eventuele versoepelingen. De reden daarvoor is dat de besmettingen voor de zevende dag op rij gestegen zijn. De evenementensector is begripvol, maar dringt sterk aan op uitsluitsel.

De meeste versoepelingen zijn al doorgevoerd. Voorlopig gelden vooral beperkingen op het nachtleven en massa-evenementen, omdat daar de veiligheidsafstand moeilijk gegarandeerd kunnen worden. Voor kleinere evenementen was er begin juli al goed nieuws. Zij mogen normaliter de capaciteit (200 personen binnen en 400 personen buiten) vanaf augustus verdubbelen, mits bepaalde richtlijnen natuurlijk.

Dat zag er lang goed uit, maar nu de cijfers van de besmettingen al een week langzaam maar zeker stijgen én experten zich zorgen maken, staat die beslissing nu op losse schroeven. Dat werd bevestigd tijdens de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad, waar premier Wilmès duidelijk maakte dat de cijfers naar beneden moet, willen we nog een aantal extra versoepelingen zien. “Tussen 5 en 11 juli is het aantal besmettingen met acht procent gestegen”, klonk het. “Ook de stijging van het reproductiecijfer baart ons zorgen, want het wijst erop dat de epidemie opnieuw aan kracht wint.”

“Volgende week donderdag zullen we inschatten of we effectief versoepelingen kunnen invoeren. De situatie mag tot dan zeker niet erger worden. Veel heeft te maken met ons eigen gedrag.” Daarbij wees de premier ook op de verantwoordelijkheden van de jongeren. “Ook zij kunnen ziek worden, maar er ook voor zorgen dat het virus snel verspreid raakt.”

Verder wees ze ook op de verantwoordelijkheid van de reizigers die terugkeren uit de zogenaamde oranje zones. “Volg de regels bij het terugkeren, maar let ook op wat u doet op de vakantieplek zelf. Het is niet omdat ze in andere landen bepaalde activiteiten organiseren, dat ze veilig zijn geworden. Het virus gedraagt zich niet anders in het buitenland dan bij ons.”

Daarnaast gaf de eerste minister ook mee dat de strategische voorraad mondmaskers wordt aangevuld. Tegen eind augustus zouden er 200 miljoen chirurgische maskers, 33 miljoen FFP2-maskers en 5 miljoen stoffen beschikbaar moeten zijn.

Alle ogen zijn dus gericht op donderdag. De cijfers mogen tegen dan in elk geval niet stijgen, of dan is de regering genoodzaakt om enkele vooropgestelde versoepelingen terug te schroeven. De evenementensector toont intussen begrip, maar vraagt met aandrang om uitsluitsel. “Als we volgende week niet weten hoe de vork aan de steel zit, dreigen duizenden jobs verloren te gaan”, klonk het bij woordvoerder Bruno Schaubroeck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier