Veiliger aan de schoolpoort met High Five-project in Houthulst

Bij de octopuspalen van de verschillende scholen werden handjes geplaatst. We zien schepen van mobiliteit Tessa Vandewalle en schepen van onderwijs Peter Van Ryckghem poseren bij eentje. (foto ACK)
Redactie KW

Als eerste, en tot nu toe nog enige, in de Westhoek start de gemeente Houthulst met een project dat kinderen aanzet om te voet of met de fiets naar school te komen en ouders aanzet om niet in de directe omgeving van de schoolpoort te parkeren.

Bij alle scholen in Houthulst werden destijds octopuspalen geplaatst. Sinds kort zijn aan die palen handjes bevestigd. Die handjes maken deel uit van het High Five-project. Schepen van mobiliteit Tessa Vandewalle legt uit: “De leerlingen zullen begin januari een bandje krijgen op school. Met dat bandje kunnen ze high five doen tegen het handje aan de octopuspaal. Wanneer ze high five doen dan kunnen ze daarbij punten verdienen. De handjes en de octopuspalen staan niet enkel aan de schoolpoort. Je ziet ze bijvoorbeeld ook in Jonkershove aan het kruispunt met van de Jonkershovestraat met de Mgr. Schottestraat en aan het kruispunt met de Mgr. Schotttestraat en de bosdreef. Wie daar high five doet en zo zijn gegevens laat inlezen kan veel meer punten verdienen dan vlak bij de schoolpoort.” Het systeem met punten moet de leerlingen van het eerste tot en met het zesde leerjaar aanzetten om met de fiets of te voet naar school te komen. “Als beloning zal de school dan een prijs aan de winnende klas geven, dat kan bijvoorbeeld een extra uur speeltijd zijn. De school besluit zelf hoe en onder welke vorm de leerlingen beloond zullen worden”, zegt schepen Tessa Vandewalle.

Verder parkeren

“We willen niet enkel de leerlingen aanzetten tot fietsen en stappen maar willen ook de ouders leren ergens verder van school te parkeren. Dat is veel veiliger voor alle kinderen.” Het systeem werkt met een online platform waar leerkrachten maar ook ouders kunnen checken hoeveel punten een persoon of klas al heeft verdiend. “Ook de leerlingen zullen hierop kunnen en kunnen daar ook terecht met hun vragen over verkeer.”

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier