https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Veilig van en naar school met fietspool in Emelgem

Willy Ghesquiere met een deel van de fietspool-vrijwilligers van KWB Emelgem. © CLY
Redactie KW

Al zeventien schooljaren lang kunnen de Emelgemse kinderen een beroep doen op de fietspool van KWB Emelgem om veilig van en naar school te fietsen. En al even lang is Willy Ghesquiere de grote bezieler van de fietspool.

Willy Ghesquiere (58) woont met zijn echtgenote Nicole Anraed in de Nachtegaalstraat. Ze zijn de ouders van Tine (35), Thomas (33) en Hanne (26) en de grootouders Anton (8) en Linde (6). Beroepshalve werkt Willy als zelfstanding bank- en verzekeringsagent bij ING, maar in zijn vrije tijd is hij intensief met KWB Emelgem bezig. “Ik ben sinds 1980 lid van de vereniging en behoor sinds 1997 tot het bestuur”, legt hij uit. “Nu ben ik ook voorzitter van de KWB.”

In oktober 1998 ging de fietspool voor het eerst van start, mede dankzij Willy. “Het opzet is eenvoudig”, klinkt het. “Elke dag trekken we vijf keer de baan op om de kinderen op een veilige manier van en naar de Sint-Pietersschool te brengen. “Dat moet ik gelukkig niet alleen doen, we kunnen rekenen op de inzet van liefst 24 vrijwilligers.”

Vast parcours

De fietspool trekt elke keer langs een vast parcours. “We starten onze tocht aan De Rotse en van daaruit gaat het via de Anne Frankstraat, Reperstraat, Merelstraat, Haaipanderstraat, Stijn Streuvelsstraat en Prinsessestraat richting Sint-Pietersschool. Een tocht van in totaal 2,6 kilometer en onderweg kunnen de kinderen meefietsen.”

‘s Ochtends telt de groep zo’n dertig tot veertig fietsende kinderen. “‘s Avonds bereiken we evenveel kinderen, maar ‘s middags ligt dat aantal natuurlijk een pak lager. Veel kinderen blijven immers op school eten.” Elke fietsrit wordt met enkele begeleiders afgewerkt.”

Het initiatief kan op de goedkeuring rekenen van de ouders en de school. “We verlenen immers een mooie service”, aldus Willy. “Maar het is en blijft vrijwilligerswerk pur sang, al verlichten we op die manier het werk van de leerkrachten wat. Zo hoeven zij niet de baan op te gaan.”

Elke week maakt Willy de planning op. “Die stuur ik dan naar alle vrijwilligers door, zodat ze weten wie wanneer de fiets moet opspringen. Waarom ik het blijf doen ? De beweging doet me goed en als voorzitter van KWB Emelgem moet ik het goeie voorbeeld geven, hé”, glimlacht hij. “En ik geniet er ook van om die kinderen veilig naar school en huis te brengen.” Elk jaar krijgt de fietspool een toelage van het stadsbestuur. “Dat bedrag gebruiken we om voor alle vrijwilligers vier bioscooptickets te kopen, als dank voor hun inzet. We beseffen dat het niet altijd even evident is om gemotiveerd te blijven. Zeker niet wanneer het weer niet mee zit. Maar zelfs bij sneeuw of grote vorst trekt de fietspool erop uit”, aldus een trotse Willy.

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten