Veganisme troef in Kortrijk: van veganistische oma’s tot plantaardige koffiekoeken

© JVGK
Axel Vandenheede

In onze provincie is Kortrijk de place to be voor veganisten. In geen enkele andere West-Vlaamse stad of gemeente zijn er zo veel zaken waar mensen die geen dierlijke producten in hun leven toelaten, terechtkunnen. Dat gaat van winkels tot horecazaken. En wie zin heeft in veganistische ontbijtkoeken kan in buurgemeente Kuurne terecht.

Op Pottelberg in Marke is tAK gevestigd, een concept store die zich focust op 100 procent plantaardige producten. “We zijn sinds vier jaar veganist en willen tonen dat dit leuk én gezond is. Wij zijn geen geitenwollensokken”, stellen Heiko Defauw en Vanessa Blomme.

Eind mei vorig jaar opende het winkeltje tAK in Marke de deuren. “We richtten de concept store in ons eigen huis in”, vertellen de zaakvoerders Vanessa Blomme (44) en Heiko Defauw (44). “De ruimte mag dan wel beperkt zijn, we bieden meer dan 1.000 producten aan die alle 100 procent plantaardig zijn: voedingswaren, al dan niet voorverpakt, verzorgingsproducten, accessoires…”

“De verzorgingsproducten, bijvoorbeeld, zijn zo clean mogelijk”, vervolgt Vanessa. “We hebben onder meer een assortiment van Pony Hütchen, een Zwitsers merk. De producent maakt zijn zepen en deo’s nog met de hand. Verder verkopen we tandenborstels met een houten in plaats van een plastic steel. Nu zijn ze op zoek naar een natuurlijk product dat de nylon borstelharen kan vervangen. Op een 100 procent plantaardige manier leven houdt dus veel meer in dan geen dierlijke producten eten. Dat is duidelijk bij bijvoorbeeld onze accessoires: we bieden handtassen aan die gemaakt zijn uit papier.”

Lunch en melk

Wat wel opvalt, is dat de meeste producten uit het buitenland komen. “We hebben wel een aantal producten van Belgische leveranciers, ik denk aan de havermout van Karma Karma, chocolade en – heel lekkere – quinoa. Veel buitenlandse producten komen uit Griekenland. Toen daar een economische crisis uitbrak, zijn veel lokale bedrijven ontstaan met een eigen, natuurvriendelijk concept.”

Heiko en Vanessa kopen niet alleen producten aan, ze maken ook veel zaken zelf. “We bieden altijd een lunch aan als we open zijn. Een aanrader voor wie eens andere smaken wil leren kennen. Kruiden zijn belangrijk in de veganistische keuken. Ik denk aan kurkuma, tijm, oregano… We krijgen wel eens de opmerking dat we veel kruiden moeten gebruiken om veganistische gerechten smaak te geven, maar vlees moet je toch ook kruiden?”

“We bieden hier meer dan 1.000 volledig plantaardige producten aan”

“Behalve een dagelijkse lunch maken we zelf smoothies, chiapudding, soep, granola, verse plantaardige melk… Wat die melk betreft: de onze heeft een andere smaak dan de soorten melk die je in de supermarkt koopt. Voor onze amandelmelk, bijvoorbeeld, gebruiken we veel meer noten.”

Het Markse koppel was niet altijd veganist. “In 1995 werden we vegetariër”, legt Heiko uit. “Omdat we tegen het kweken en slachten van dieren zijn. Sinds vier jaar zijn we veganist. In het begin was dat niet gemakkelijk, want ik at heel graag kaas. Maar we hebben snel de klik gemaakt en eerlijk, we hebben ons nog nooit zo fit gevoeld. Ik had daarvoor veel last van ontstekingen. Blijkbaar werkt kaas die in de hand. Sinds vier jaar ben ik daar grotendeels van verlost.”

Medische wereld

“Mijn mama is 70 jaar en leeft sinds een tijdje ook op een 100 procent plantaardige manier”, vervolgt Vanessa. “Zij voelt zich ook beter dan ooit. Tien jaar geleden had ze veel moeite om haar douche uit te drogen, nu lukt haar dat probleemloos.”

Heiko snapt dan ook niet dat de medische wereld het veganisme niet meer promoot. “In de doktersopleiding zouden ze dit beter meenemen. De medische wereld focust zich op de aanpak van symptomen: een pilletje voor dit, een siroop voor dat. Het is bijvoorbeeld bewezen dat dierlijke producten hart- en vaatziekten in de hand werken. En een ziekte als diabetes heeft in veel gevallen te maken met een verkeerd voedingspatroon. Men zou beter de oorzaak aanpakken in plaats een remedie te zoeken.”

Frituur Groeninghe: “Hier frietjes met veganaise”

Frituren waar ook veganisten terecht kunnen, ze bestaan. In Kortrijk is er bijvoorbeeld Frituur Groeninghe. “We gaan af en toe naar De Vegetarische Slager in Den Haag om te kijken welke nieuwigheden er zijn”, aldus Christel Wante.

Christel Wante en Koen Imant.
Christel Wante en Koen Imant.© AXV

Frituur Groeninghe op de hoek van de Zwevegemsestraat en de Veemarkt is een begrip. Dankzij Christel Wante die begin april 34 jaar achter de toonbank zal staan. Het overgrote deel van die periode biedt ze veganistische snacks aan. “Dat zal nu ongeveer 30 jaar zijn”, vertelt Christel die in de frituur wordt geholpen door Koen Imant. “Het begon toen ik van hardcorefans de vraag kreeg om op hun festivals en fuiven te staan. Ze zijn bijna allemaal veganist. Ik heb me daarvoor verdiept in hun voeding. Na een vijftal jaar stopte ik met die fuiven, maar die frituursnacks verkoop ik nog altijd.”

Christel heeft onder meer vegaburgers en groentekroketten in de aanbieding. “De zoektocht naar nieuwe dingen is niet altijd even gemakkelijk”, vervolgt ze. “Maar het lukt. We gaan ook af en toe naar De Vegetarische Slager in Den Haag om te kijken welke nieuwigheden er zijn. Als er iets nieuws is op de markt, proef ik het wel zelf eerst. Ik vind dat nodig. Als ik iets verkoop, moet ik weten hoe het smaakt. Maar eerlijk gezegd: ik eet ook graag af en toe een stukje vlees.”

“Niet alleen moeten we veganistische snacks vinden en aankopen, we moeten ze ook op de juiste manier klaarmaken. In de frituur heb ik daarom een mosselpot, zoals dat heet. Daarin worden uitsluitend de vegasnacks gefrituurd. Wat frietjes betreft is er geen probleem: ik gebruik sowieso enkel plantaardige frituurolie. De rauwe groentjes die we erbij serveren, wassen en snijden we zelf.”

Een lekker frietje heeft ook een sausje nodig. “Veganisten kunnen veganaise krijgen. Vroeger hadden we nog andere veganistische sausen, maar de leverancier is een tijd geleden gestopt”, vertelt Christel. Naast de traditionele en de vegaburgers verkoopt ze ook halalburgers. “Ik kreeg al de vraag naar glutenvrije snacks, maar tot nu toe heb ik er geen gevonden.”

Bakkerij Filip verkoopt veganistische ontbijtkoeken: “Je proeft het verschil echt niet”

Ontbijtkoeken, taartjes… Het lijkt ondenkbaar om die zonder eieren of melk te maken. Maar toch kan het. In Kuurne biedt Bakkerij Filip en Liraz een groot assortiment aan. “Met banaan en sojaroom kom je een heel eind”, glimlacht bakkersvrouw Liraz.

Liraz Demasure is zelf al vier jaar veganist.
Liraz Demasure is zelf al vier jaar veganist.© AXV

Bakkerij Filip en Liraz in de Hoevedreef in Kuurne bestaat al 6,5 jaar. Sinds twee jaar kan je daar niet alleen terecht voor gewone ontbijtkoeken en taarten, maar ook voor de veganistische variant. “Met dank aan mijn vrouw Liraz”, stelt bakker Filip Demasure (49). “Zij is het gezicht van ons veganistisch assortiment.”

“Ik ben zelf vier jaar veganist”, pikt Liraz (40) in. “Zo is het idee gegroeid om veganistische producten te verkopen in de bakkerij. We hebben eerst een en ander uitgeprobeerd, met wisselend succes. Maar we zijn er geraakt. Een voordeel was dat Filip en ik samen tien jaar in mijn geboorteland Israël hebben gewerkt. Veel mensen eten daar koosjer. Zo is het verboden om vlees en melkproducten te combineren. Steak met een roomsaus kan dus niet. Die roomsaus wordt dan met bijvoorbeeld kokos- of sojaroom gemaakt.”

Boules de Berlin

Soms moeten Filip en Liraz ook vindingrijk zijn. “Eieren gebruiken we niet, maar die zijn wel belangrijk omdat ze voor binding en vochtigheid zorgen. Wij lossen dat op met banaan. Ook een mengsel van appelazijn en sojamelk kan perfect.”

In de bakkerij is vooral zaterdag een hoogdag. Liraz: “Dan verkopen we een aantal soorten veganistische koffiekoeken, maar ook 100 procent plantaardige taartjes of boules de Berlin. Die zaken zijn ook op andere dagen te verkrijgen, al werken we dan enkel op bestelling. Ik moet zeggen dat onze veganistische koeken en taarten vlot verkopen. We hebben klanten uit de hele provincie. En er komen zelfs mensen uit Sint-Niklaas en Antwerpen speciaal naar Kuurne afgezakt.”

Toch is er volgens Liraz nog wat terughoudendheid tegenover veganisme. “Ik merk dat in de winkel. Soms zijn onze gewone koffiekoeken op, maar zijn er wel nog veganistische over. Als iemand dan nog enkele ontbijtkoeken wil, geef ik dat ook aan. Sommigen nemen dan liever niets mee. Ik reageer dan altijd door hen eens te laten proeven van die veganistische koeken en veruit iedereen geeft dan toe dat er echt geen verschil is in smaak”, besluit Liraz, die ook blij is dat almaar meer grote merken veganistische producten aanbieden. “Denk maar aan Ben & Jerry’s die ijs aanbiedt dat gemaakt is met amandelmelk.”

Frituur Groeninghe: “Hier frietjes met veganaise”

Frituren waar ook veganisten terecht kunnen, ze bestaan. In Kortrijk is er bijvoorbeeld Frituur Groeninghe. “We gaan af en toe naar De Vegetarische Slager in Den Haag om te kijken welke nieuwigheden er zijn”, aldus Christel Wante.

Christel Wante en Koen Imant.
Christel Wante en Koen Imant.© AXV

Frituur Groeninghe op de hoek van de Zwevegemsestraat en de Veemarkt is een begrip. Dankzij Christel Wante die begin april 34 jaar achter de toonbank zal staan. Het overgrote deel van die periode biedt ze veganistische snacks aan. “Dat zal nu ongeveer 30 jaar zijn”, vertelt Christel die in de frituur wordt geholpen door Koen Imant. “Het begon toen ik van hardcorefans de vraag kreeg om op hun festivals en fuiven te staan. Ze zijn bijna allemaal veganist. Ik heb me daarvoor verdiept in hun voeding. Na een vijftal jaar stopte ik met die fuiven, maar die frituursnacks verkoop ik nog altijd.”

Christel heeft onder meer vegaburgers en groentekroketten in de aanbieding. “De zoektocht naar nieuwe dingen is niet altijd even gemakkelijk”, vervolgt ze. “Maar het lukt. We gaan ook af en toe naar De Vegetarische Slager in Den Haag om te kijken welke nieuwigheden er zijn. Als er iets nieuws is op de markt, proef ik het wel zelf eerst. Ik vind dat nodig. Als ik iets verkoop, moet ik weten hoe het smaakt. Maar eerlijk gezegd: ik eet ook graag af en toe een stukje vlees.”

“Niet alleen moeten we veganistische snacks vinden en aankopen, we moeten ze ook op de juiste manier klaarmaken. In de frituur heb ik daarom een mosselpot, zoals dat heet. Daarin worden uitsluitend de vegasnacks gefrituurd. Wat frietjes betreft is er geen probleem: ik gebruik sowieso enkel plantaardige frituurolie. De rauwe groentjes die we erbij serveren, wassen en snijden we zelf.”

Een lekker frietje heeft ook een sausje nodig. “Veganisten kunnen veganaise krijgen. Vroeger hadden we nog andere veganistische sausen, maar de leverancier is een tijd geleden gestopt”, vertelt Christel. Naast de traditionele en de vegaburgers verkoopt ze ook halalburgers. “Ik kreeg al de vraag naar glutenvrije snacks, maar tot nu toe heb ik er geen gevonden.”

Zonder Meer: “Ook senioren als klant”

In de Rijselsestraat is de verpakkingsvrije winkel Zonder Meer gevestigd. Bovendien verkoopt zaakvoerder Johan Moreels enkel biologische voeding. “Ik heb veel oudere klanten die de vegetarische lasagne hebben ontdekt en die ook lekker vinden.”

Veganisme troef in Kortrijk: van veganistische oma's tot plantaardige koffiekoeken
© JVGK

Na 27 jaar in de jeugdhulp vond Johan Moreels het tijd voor iets anders. Daarom opende hij op 1 september vorig jaar zijn winkel Zonder Meer. “Ik ergerde me enorm aan al die verpakkingen die je toch maar weggooit”, aldus Johan (48). “Vandaar het idee om een verpakkingsvrije winkel te starten. Na zowat vijf maanden ben ik tevreden: almaar meer mensen vinden de weg naar hier, vooral dankzij mond-tot-mondreclame. Veel klanten zijn ook blij dat ze met hun eigen doosjes kunnen komen winkelen.”

Zonder Meer focust niet alleen op duurzaamheid, maar ook op een plantaardige manier van leven. “Vegetariërs en veganisten kunnen hier heel wat lekkers vinden. In onze koeltoog is er vegetarische lasagne en vegetarisch beleg beschikbaar. Maar niet alleen zijn appreciëren dit: er komen ook veel senioren uit de buurt langs en ook zij kopen die producten. Sommigen hebben al verteld dat sinds Zonder Meer opende, ze veel minder vlees eten. Gelukkig voegen ze er meestal aan toe dat ze het ook lekker vinden. (lacht)

Flexanist

“Bij elk product hangt bovendien een etiket. Daarbij staat onder meer vermeld of iets veganistisch is. Dat is een extra service naar de klanten toe. ‘Eindelijk iemand die aan ons denkt. We hoeven niet langer alle etiketten uitpluizen’, zeiden klanten al. Dat doet wel deugd”, besluit Johan, die zelf flexanist is. “Af en toe komt er bij mij wel kaas op tafel, maar ik probeer zo vaak mogelijk volledig plantaardig te eten. Als we op restaurant gaan of bij vrienden eten, pas ik me wel aan. Als er dan bijvoorbeeld vol-au-vent geserveerd wordt, zal ik wel een hapje nemen.”

Bakkerij Filip verkoopt veganistische ontbijtkoeken: “Je proeft het verschil echt niet”

Ontbijtkoeken, taartjes… Het lijkt ondenkbaar om die zonder eieren of melk te maken. Maar toch kan het. In Kuurne biedt Bakkerij Filip en Liraz een groot assortiment aan. “Met banaan en sojaroom kom je een heel eind”, glimlacht bakkersvrouw Liraz.

Liraz Demasure is zelf al vier jaar veganist.
Liraz Demasure is zelf al vier jaar veganist.© AXV

Bakkerij Filip en Liraz in de Hoevedreef in Kuurne bestaat al 6,5 jaar. Sinds twee jaar kan je daar niet alleen terecht voor gewone ontbijtkoeken en taarten, maar ook voor de veganistische variant. “Met dank aan mijn vrouw Liraz”, stelt bakker Filip Demasure (49). “Zij is het gezicht van ons veganistisch assortiment.”

“Ik ben zelf vier jaar veganist”, pikt Liraz (40) in. “Zo is het idee gegroeid om veganistische producten te verkopen in de bakkerij. We hebben eerst een en ander uitgeprobeerd, met wisselend succes. Maar we zijn er geraakt. Een voordeel was dat Filip en ik samen tien jaar in mijn geboorteland Israël hebben gewerkt. Veel mensen eten daar koosjer. Zo is het verboden om vlees en melkproducten te combineren. Steak met een roomsaus kan dus niet. Die roomsaus wordt dan met bijvoorbeeld kokos- of sojaroom gemaakt.”

Boules de Berlin

Soms moeten Filip en Liraz ook vindingrijk zijn. “Eieren gebruiken we niet, maar die zijn wel belangrijk omdat ze voor binding en vochtigheid zorgen. Wij lossen dat op met banaan. Ook een mengsel van appelazijn en sojamelk kan perfect.”

In de bakkerij is vooral zaterdag een hoogdag. Liraz: “Dan verkopen we een aantal soorten veganistische koffiekoeken, maar ook 100 procent plantaardige taartjes of boules de Berlin. Die zaken zijn ook op andere dagen te verkrijgen, al werken we dan enkel op bestelling. Ik moet zeggen dat onze veganistische koeken en taarten vlot verkopen. We hebben klanten uit de hele provincie. En er komen zelfs mensen uit Sint-Niklaas en Antwerpen speciaal naar Kuurne afgezakt.”

Toch is er volgens Liraz nog wat terughoudendheid tegenover veganisme. “Ik merk dat in de winkel. Soms zijn onze gewone koffiekoeken op, maar zijn er wel nog veganistische over. Als iemand dan nog enkele ontbijtkoeken wil, geef ik dat ook aan. Sommigen nemen dan liever niets mee. Ik reageer dan altijd door hen eens te laten proeven van die veganistische koeken en veruit iedereen geeft dan toe dat er echt geen verschil is in smaak”, besluit Liraz, die ook blij is dat almaar meer grote merken veganistische producten aanbieden. “Denk maar aan Ben & Jerry’s die ijs aanbiedt dat gemaakt is met amandelmelk.”

Frituur Groeninghe: “Hier frietjes met veganaise”

Frituren waar ook veganisten terecht kunnen, ze bestaan. In Kortrijk is er bijvoorbeeld Frituur Groeninghe. “We gaan af en toe naar De Vegetarische Slager in Den Haag om te kijken welke nieuwigheden er zijn”, aldus Christel Wante.

Christel Wante en Koen Imant.
Christel Wante en Koen Imant.© AXV

Frituur Groeninghe op de hoek van de Zwevegemsestraat en de Veemarkt is een begrip. Dankzij Christel Wante die begin april 34 jaar achter de toonbank zal staan. Het overgrote deel van die periode biedt ze veganistische snacks aan. “Dat zal nu ongeveer 30 jaar zijn”, vertelt Christel die in de frituur wordt geholpen door Koen Imant. “Het begon toen ik van hardcorefans de vraag kreeg om op hun festivals en fuiven te staan. Ze zijn bijna allemaal veganist. Ik heb me daarvoor verdiept in hun voeding. Na een vijftal jaar stopte ik met die fuiven, maar die frituursnacks verkoop ik nog altijd.”

Christel heeft onder meer vegaburgers en groentekroketten in de aanbieding. “De zoektocht naar nieuwe dingen is niet altijd even gemakkelijk”, vervolgt ze. “Maar het lukt. We gaan ook af en toe naar De Vegetarische Slager in Den Haag om te kijken welke nieuwigheden er zijn. Als er iets nieuws is op de markt, proef ik het wel zelf eerst. Ik vind dat nodig. Als ik iets verkoop, moet ik weten hoe het smaakt. Maar eerlijk gezegd: ik eet ook graag af en toe een stukje vlees.”

“Niet alleen moeten we veganistische snacks vinden en aankopen, we moeten ze ook op de juiste manier klaarmaken. In de frituur heb ik daarom een mosselpot, zoals dat heet. Daarin worden uitsluitend de vegasnacks gefrituurd. Wat frietjes betreft is er geen probleem: ik gebruik sowieso enkel plantaardige frituurolie. De rauwe groentjes die we erbij serveren, wassen en snijden we zelf.”

Een lekker frietje heeft ook een sausje nodig. “Veganisten kunnen veganaise krijgen. Vroeger hadden we nog andere veganistische sausen, maar de leverancier is een tijd geleden gestopt”, vertelt Christel. Naast de traditionele en de vegaburgers verkoopt ze ook halalburgers. “Ik kreeg al de vraag naar glutenvrije snacks, maar tot nu toe heb ik er geen gevonden.”

De KleinKeuken: “Onze zondagse brunches slaan elke week erg aan”

Wie veganistisch wil eten, moet zeker eens langs gaan bij De KleinKeuken in de Budastraat. “Wie denkt dat onze gerechten saai zijn, heeft het verkeerd voor”, stelt Liselotte Delobelle.

Veganisme troef in Kortrijk: van veganistische oma's tot plantaardige koffiekoeken
© AXV

De KleinKeuken opende in december 2015. De zaakvoerders zijn Gwenn Dejaegere en Liselotte Delobelle. “We zijn tevreden, want we hebben in die twee jaar een vast cliënteel opgebouwd”, vertelt Liselotte (28). “Van hen krijgen we veel positieve feedback. Wel is het zo dat er niet echt een constante zit in het aantal klanten: de ene week zit het hier altijd vol, de andere week is het rustig. Onze brunches op zondag zijn wel steevast een succes.”

Liselotte is meestal de kok van dienst. “Ik ben nochtans architecte van opleiding”, zegt ze lachend. “Maar ik ben altijd met koken bezig geweest. Gwenn staat in de zaal, maar samen doen we wel de voorbereidingen en we overleggen natuurlijk ook.”

Boerinneke

“We krijgen regelmatig de vraag of het niet moeilijk is om leuke, frisse gerechten te bedenken. Velen denken namelijk dat de veganistische keuken beperkt is, maar dat is helemaal niet zo. Integendeel zelfs. We vinden inspiratie in kookboeken – in De KleinKeuken staan er heel wat – en op internet. Vaak pimpen we ook een bestaand gerecht.”

Liselotte benadrukt dat ze seizoensgebonden kookt. “Het is het seizoen van bijvoorbeeld de aardpeer en dus komt die bij ons nu op tafel. Ook het biologische aspect vinden wij belangrijk, vandaar dat we samenwerken met winkels als Bio-Planet en Zonder Meer. In de verpakkingsvrije winkel in de Rijselsestraat kopen wij onder meer seitan”, besluit Liselotte die nog enkele voorbeeldjes geeft van veganistische producten. “Ik denk spontaan aan de pure choco van Boerinneke. (lacht)

Zonder Meer: “Ook senioren als klant”

In de Rijselsestraat is de verpakkingsvrije winkel Zonder Meer gevestigd. Bovendien verkoopt zaakvoerder Johan Moreels enkel biologische voeding. “Ik heb veel oudere klanten die de vegetarische lasagne hebben ontdekt en die ook lekker vinden.”

Veganisme troef in Kortrijk: van veganistische oma's tot plantaardige koffiekoeken
© JVGK

Na 27 jaar in de jeugdhulp vond Johan Moreels het tijd voor iets anders. Daarom opende hij op 1 september vorig jaar zijn winkel Zonder Meer. “Ik ergerde me enorm aan al die verpakkingen die je toch maar weggooit”, aldus Johan (48). “Vandaar het idee om een verpakkingsvrije winkel te starten. Na zowat vijf maanden ben ik tevreden: almaar meer mensen vinden de weg naar hier, vooral dankzij mond-tot-mondreclame. Veel klanten zijn ook blij dat ze met hun eigen doosjes kunnen komen winkelen.”

Zonder Meer focust niet alleen op duurzaamheid, maar ook op een plantaardige manier van leven. “Vegetariërs en veganisten kunnen hier heel wat lekkers vinden. In onze koeltoog is er vegetarische lasagne en vegetarisch beleg beschikbaar. Maar niet alleen zijn appreciëren dit: er komen ook veel senioren uit de buurt langs en ook zij kopen die producten. Sommigen hebben al verteld dat sinds Zonder Meer opende, ze veel minder vlees eten. Gelukkig voegen ze er meestal aan toe dat ze het ook lekker vinden. (lacht)

Flexanist

“Bij elk product hangt bovendien een etiket. Daarbij staat onder meer vermeld of iets veganistisch is. Dat is een extra service naar de klanten toe. ‘Eindelijk iemand die aan ons denkt. We hoeven niet langer alle etiketten uitpluizen’, zeiden klanten al. Dat doet wel deugd”, besluit Johan, die zelf flexanist is. “Af en toe komt er bij mij wel kaas op tafel, maar ik probeer zo vaak mogelijk volledig plantaardig te eten. Als we op restaurant gaan of bij vrienden eten, pas ik me wel aan. Als er dan bijvoorbeeld vol-au-vent geserveerd wordt, zal ik wel een hapje nemen.”

Bakkerij Filip verkoopt veganistische ontbijtkoeken: “Je proeft het verschil echt niet”

Ontbijtkoeken, taartjes… Het lijkt ondenkbaar om die zonder eieren of melk te maken. Maar toch kan het. In Kuurne biedt Bakkerij Filip en Liraz een groot assortiment aan. “Met banaan en sojaroom kom je een heel eind”, glimlacht bakkersvrouw Liraz.

Liraz Demasure is zelf al vier jaar veganist.
Liraz Demasure is zelf al vier jaar veganist.© AXV

Bakkerij Filip en Liraz in de Hoevedreef in Kuurne bestaat al 6,5 jaar. Sinds twee jaar kan je daar niet alleen terecht voor gewone ontbijtkoeken en taarten, maar ook voor de veganistische variant. “Met dank aan mijn vrouw Liraz”, stelt bakker Filip Demasure (49). “Zij is het gezicht van ons veganistisch assortiment.”

“Ik ben zelf vier jaar veganist”, pikt Liraz (40) in. “Zo is het idee gegroeid om veganistische producten te verkopen in de bakkerij. We hebben eerst een en ander uitgeprobeerd, met wisselend succes. Maar we zijn er geraakt. Een voordeel was dat Filip en ik samen tien jaar in mijn geboorteland Israël hebben gewerkt. Veel mensen eten daar koosjer. Zo is het verboden om vlees en melkproducten te combineren. Steak met een roomsaus kan dus niet. Die roomsaus wordt dan met bijvoorbeeld kokos- of sojaroom gemaakt.”

Boules de Berlin

Soms moeten Filip en Liraz ook vindingrijk zijn. “Eieren gebruiken we niet, maar die zijn wel belangrijk omdat ze voor binding en vochtigheid zorgen. Wij lossen dat op met banaan. Ook een mengsel van appelazijn en sojamelk kan perfect.”

In de bakkerij is vooral zaterdag een hoogdag. Liraz: “Dan verkopen we een aantal soorten veganistische koffiekoeken, maar ook 100 procent plantaardige taartjes of boules de Berlin. Die zaken zijn ook op andere dagen te verkrijgen, al werken we dan enkel op bestelling. Ik moet zeggen dat onze veganistische koeken en taarten vlot verkopen. We hebben klanten uit de hele provincie. En er komen zelfs mensen uit Sint-Niklaas en Antwerpen speciaal naar Kuurne afgezakt.”

Toch is er volgens Liraz nog wat terughoudendheid tegenover veganisme. “Ik merk dat in de winkel. Soms zijn onze gewone koffiekoeken op, maar zijn er wel nog veganistische over. Als iemand dan nog enkele ontbijtkoeken wil, geef ik dat ook aan. Sommigen nemen dan liever niets mee. Ik reageer dan altijd door hen eens te laten proeven van die veganistische koeken en veruit iedereen geeft dan toe dat er echt geen verschil is in smaak”, besluit Liraz, die ook blij is dat almaar meer grote merken veganistische producten aanbieden. “Denk maar aan Ben & Jerry’s die ijs aanbiedt dat gemaakt is met amandelmelk.”

Frituur Groeninghe: “Hier frietjes met veganaise”

Frituren waar ook veganisten terecht kunnen, ze bestaan. In Kortrijk is er bijvoorbeeld Frituur Groeninghe. “We gaan af en toe naar De Vegetarische Slager in Den Haag om te kijken welke nieuwigheden er zijn”, aldus Christel Wante.

Christel Wante en Koen Imant.
Christel Wante en Koen Imant.© AXV

Frituur Groeninghe op de hoek van de Zwevegemsestraat en de Veemarkt is een begrip. Dankzij Christel Wante die begin april 34 jaar achter de toonbank zal staan. Het overgrote deel van die periode biedt ze veganistische snacks aan. “Dat zal nu ongeveer 30 jaar zijn”, vertelt Christel die in de frituur wordt geholpen door Koen Imant. “Het begon toen ik van hardcorefans de vraag kreeg om op hun festivals en fuiven te staan. Ze zijn bijna allemaal veganist. Ik heb me daarvoor verdiept in hun voeding. Na een vijftal jaar stopte ik met die fuiven, maar die frituursnacks verkoop ik nog altijd.”

Christel heeft onder meer vegaburgers en groentekroketten in de aanbieding. “De zoektocht naar nieuwe dingen is niet altijd even gemakkelijk”, vervolgt ze. “Maar het lukt. We gaan ook af en toe naar De Vegetarische Slager in Den Haag om te kijken welke nieuwigheden er zijn. Als er iets nieuws is op de markt, proef ik het wel zelf eerst. Ik vind dat nodig. Als ik iets verkoop, moet ik weten hoe het smaakt. Maar eerlijk gezegd: ik eet ook graag af en toe een stukje vlees.”

“Niet alleen moeten we veganistische snacks vinden en aankopen, we moeten ze ook op de juiste manier klaarmaken. In de frituur heb ik daarom een mosselpot, zoals dat heet. Daarin worden uitsluitend de vegasnacks gefrituurd. Wat frietjes betreft is er geen probleem: ik gebruik sowieso enkel plantaardige frituurolie. De rauwe groentjes die we erbij serveren, wassen en snijden we zelf.”

Een lekker frietje heeft ook een sausje nodig. “Veganisten kunnen veganaise krijgen. Vroeger hadden we nog andere veganistische sausen, maar de leverancier is een tijd geleden gestopt”, vertelt Christel. Naast de traditionele en de vegaburgers verkoopt ze ook halalburgers. “Ik kreeg al de vraag naar glutenvrije snacks, maar tot nu toe heb ik er geen gevonden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier