Veertigste verjaardag in mineur voor Kuurnse Turnkring

Ellen Lowagie (secretaris), Inge Huyghe (voorzitter) en Bert Bruggeman (trainer - webmaster) van de Kuurnse Turnvereniging. © BRU
Redactie KW

Dit jaar blaast de Kuurnse Turnkring 40 kaarsjes uit. Aanvankelijk zou dit op zaterdag 13 juni gepaard gaan met een groot feest tijdens de jaarlijkse brevettendag van de sportvereniging. Het coronavirus besliste daar echter anders over, al denkt het bestuur er niet aan om zomaar dit bijzonder moment te laten voorbij gaan: de festiviteiten worden gewoon met een jaartje uitgesteld.

Met zijn 200 leden dit jaar ziet de Kuurnse Turnkring jaar na jaar het ledenaantal stijgen. De laagdrempelige aanpak om kinderen te laten proeven van recreatieve gymnastiek is daarbij ongetwijfeld de sleutel voor dit succesverhaal.

“Veertig jaar geleden werd de Kuurnse Turnkring boven de doopvont gehouden”, vertelt voorzitster Inge Huyghe. “Dit zouden we aanvankelijk op zaterdag 13 juni uitgebreid vieren tijdens onze brevettendag. Nadat onze leden eerst tijdens een turnspektakel in de sporthal hun kunnen zouden demonstreren aan hun ouders, kennissen en familieleden planden we aansluitend daarop enkele festiviteiten op Hoeve Vandewalle. Een hapje en een drankje, springkastelen voor de kinderen en nog veel meer.”

Onaangeroerd

Door de geldende maatregelen tegen corona gaan deze festiviteiten uiteraard niet door, maar het bestuur bleef niet bij de pakken zitten en schoof het event gewoon met een jaartje op, naar zaterdag 12 juni 2021.

Midden maart diende de Kuurnse Turnkring al hun lessen op te schorten tot een niet nader bepaalde datum. De mousse trainingsbalk, de springtrampoline en de mini-airtrack, die net waren aangekocht dankzij de gemeentelijke subsidies voor sportmateriaal, liggen er voorlopig onaangeroerd bij.

Herstart in september

“Wat tussen september en maart werd aangeleerd aan onze leden zal voor een deel verloren zijn gegaan door deze lessenstop”, zegt trainer Bert Bruggeman. “Pas vanaf begin september zullen de lessen opnieuw opgestart worden. Vooral bij onze jongste leden zal deze lange periode zonder trainingen voelbaar zijn. Maar al onze trainers zijn super gemotiveerd en vol passie voor het turnen en zullen alvast begin september hun uiterste best doen om deze achterstand snel weg te werken, zodat de normale lesplanning opnieuw aangevat kan worden. Gelukkig geven wij enkel recreatief turnen, zodat we geen stress moeten hebben om op korte termijn bepaalde niveaus te behalen.”

We hebben voldoende reserve kunnen opbouwen om dergelijke tegenslagen op te vangen

Naast de lessenstop, kon de Kuurnse Turnkring ook de jaarlijkse koekenverkoop kort voor de paasvakantie niet laten plaatsvinden en ziet daardoor wel wat inkomsten aan zijn neus voorbijgaan.

“Het goede financiële beheer van de Kuurnse Turnkring heeft er gelukkig voor gezorgd dat onze vereniging ondanks deze crisis toch nog financieel gezond is”, gaat Inge Huyghe verder. “We missen wel de opbrengst van de koekenverkoop, maar moesten ook geen huur van de turnzaal en trainersvergoedingen betalen, waardoor de financiële balans van de vzw in evenwicht bleef. Na 40 jaar hebben we, dankzij een goed beheer, voldoende reserve kunnen opbouwen om dergelijke tegenslagen op te vangen.”

“Dankzij de gemeente Kuurne kunnen we ook jaarlijks rekenen op een werkingssubsidie en een subsidie voor de aankoop van materiaal. Dit jaar komt daar een extra financieel steuntje uit het corona-noodfonds. Hoe die steun er concreet zal uitzien, wordt momenteel bekeken. Daar zijn wij Vlaanderen en Kuurne dankbaar voor!”

Covid-korting

“We geven ook graag goed nieuws in deze tijden” besluit Inge. “Wie volgend jaar het lidmaatschap bij de Kuurnse Turnkring verlengt, zal alvast geen cent méér moeten betalen dan dit jaar. We voorzien zelfs een covid-korting voor onze huidige leden bij herinschrijving voor volgend seizoen: 15 euro voor de kleuters en 20 euro voor alle andere leeftijdsgroepen.”

Ze voegt er nog aan toe dat deze korting aan de hoge kant is volgens de Gymfed, waar na bevraging bij de clubs blijkt dat een korting van 10 euro of 15% eerder gebruikelijk is. “We zijn de ouders en turners dankbaar voor het geduld en begrip dat ze hebben getoond. En daarvoor willen we hen dus belonen, met die korting”, aldus de voorzitster.

(BRU)

Wie als nieuw lid wenst toe te treden tot de Kuurnse Turnkring kan dat op zaterdag 29 augustus en 12 september. Meer info via www.kuurnseturnkring.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten