Veertig procent van de rusthuisbewoners in Elverdinge is ziek

We zien medewerkers Annelies Titeca en Hilde Terwe en directeur Stefan Devlieger in de lege gemeenschappelijke ruimte van Home Vrijzicht. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Een griepvirus en infecties aan de luchtwegen houden lelijk huis in wzc Home Vrijzicht. Zowat 40 procent van de bewoners werd de afgelopen dagen ziek.

Het is momenteel alle hens aan dek in Home Vrijzicht in Elverdinge. Heel wat bewoners én personeelsleden kampen met ziekte. “Een tijdje geleden stelden we al vast dat heel wat bewoners last hadden van infecties aan de luchtwegen“, legt directeur Stefan Devlieger uit. “Vorige week kwam daar nog eens hoge koorts bij. Volgens de huisartsen die langskwamen zou het gaan om de griep. In totaal is zowat 40 procent van de bewoners ziek of ziek geweest.”

Dodelijk slachtoffers zijn er niet, maar ondertussen werden wel al twee bewoners gehospitaliseerd omdat ze danig hoge koorts hadden. “De meeste zieken kunnen dus gewoon hier verzorgd worden en uitzieken”, vervolgt de directeur. “Uiteraard volgen we de toestand van de zieke bewoners op de voet. Uiteindelijk gaat het toch om mensen op leeftijd die kwetsbaarder zijn en heviger reageren op de griep. Al getuigen medewerkers, die ook getroffen geweest zijn, dat ze ook heel ziek werden en hoge koorts kregen.”

Uitzonderlijke maatregelen

Om de verspreiding van de griep in te dijken, werd een aantal uitzonderlijke maatregelen van kracht in het woonzorgcentrum. “In eerste instantie hebben we de mensen opgedragen om extra aandacht te besteden aan handhygiëne, zowel de personeelsleden als bezoekers“, zegt directeur Devlieger. “We hebben er goed op toegezien dat ook de kinesisten en dokters, die naar het woonzorgcentrum komen, daar ook rekening mee houden. We hebben ook gevraagd aan de bewoners om zo veel mogelijk op de kamer te blijven. Niet alleen om een verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan, maar ook om het mogelijk te maken voor ons personeel om alles te behappen. Daarom besloten we ook om alle gemeenschappelijke ruimtes gesloten te houden. Sinds vorige week woensdag zijn er daardoor geen gemeenschappelijk maaltijden en activiteiten meer.”

Veertig procent van de rusthuisbewoners in Elverdinge is ziek

“Deze situatie houden we nog aan tot donderdag”, aldus nog Stefan Devlieger. “Het aantal zieken begint te dalen, maar de dokters hebben ons aangeraden om voorzichtig te zijn en te wachten tot de zieken drie dagen koortsvrij zijn. Ondertussen blijven we vragen aan familieleden om hun bezoeken tot een minimum te beperken, zeker als ze zich zelf niet honderd procent goed voelen. We vinden het belangrijk om daarbij transparant te communiceren. Van zodra er iets verandert aan de situatie of aan de maatregelen, brengen we de familie op de hoogte.”

(TOGH – Foto’s TOGH)