Veertien nieuwe besmettingen Huize Proventier

Andres Hollebeke

14 bewoners van het woonzorgcentrum Huize Proventier in Poperinge werden vorig weekend genezen verklaard van corona. De collectieve test die deze week plaatsvond, bracht echter ook negen nieuwe besmettingen aan het licht. Vijf personeelsleden testten eveneens positief.

“Het positieve nieuws en het sprankeltje hoop dat de resultaten van vorig weekend met zich meebracht, werd de kop ingedrukt door de resultaten van de collectieve test die we uitvoerden op dinsdag 12 januari”, zegt schepen van Sociale Zaken Bryan Vanderhaeghe (Samen). “Uit de test bleken negen bewoners positief te testen op het virus. Op dit moment zijn er 22 bewoners die actief de ziekte doormaken op de cohortafdeling. Ook vijf medewerkers testten positief. Het zijn loodzware tijden, zowel voor de bewoners en hun familie als voor de hele ploeg van Proventier. Bijna een jaar lang werd het virus buitengehouden en net nu, met de langverwachte vaccinatie in zicht, slaat het hard toe. Alle werknemers stijgen al een maand boven zichzelf uit om met alle zorg en middelen die er zijn tegen de onzichtbare vijand te strijden.”

Vaccins

Gelukkig komen ook voor Huize Proventier de vaccins eraan. “Eerst werd gezegd dat je als voorziening twee weken virusvrij moest zijn, maar daar komt men nu op terug. In Huize Proventier kan er in principe vanaf 25 januari gestart worden met het vaccineren van niet-besmette bewoners. Indien er nog vaccins over zijn, komt een deel van het personeel aan bod. De bewoners die nog geen vaccin kunnen toegediend krijgen, bijvoorbeeld omdat ze een acute infectie doormaken of niet aanwezig zijn, zullen op latere datum gevaccineerd worden door een mobiel team verbonden aan het AZ Delta Roeselare. Na 21 dagen volgt dan de tweede toediening. We durven aan te nemen dat iedereen het belang van deze vaccinatiecampagne zal willen inzien, zeker nu we een vrij zware uitbraak hebben meegemaakt”, besluit de schepen.

Afgelopen dinsdag kregen de eerste Poperingse rusthuisbewoners hun eerste dosis van het coronavaccin. Toen was namelijk woonzorgcentrum Emmaüs aan de beurt. (AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.