Veerle uit Izegem zwijgt tien dagen lang als sociaal experiment

Veerle Sentobin zwijgt nog tot volgende donderdag 10 oktober. © (gf)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Veerle Sentobin, oprichter van uitzendkantoor De Piloten, zwijgt 10 dagen lang . De Izegemse wil daarmee de aandacht vestigen op de eenvoud van luisteren in een wereld waarin vind-ik-leuks ons online om de oren vliegen.

Ze is 39 jaar, mama van 2 kinderen van 8 en 10 jaar en ondernemer. Ze speelde al een tijd met het idee en werd geïnspireerd door kunstenares Marina Abramovic die in 2010 in het MoMa in New York woordeloos luisterde in haar performance ‘The Artist Is Present’.

“Echt luisteren is belangrijk. Het klinkt heel gewoon, maar het is wel de sleutel in de filosofie van ons uitzendkantoor”, laat Veerle via mail weten. “Veel mensen denken dat je een oplossing moet geven maar eigenlijk eist luisteren geen resultaat, het is wel een inspanningsverbintenis, schrijft ze. Bij De Piloten komen mensen in de zetel zitten en wordt die tijd gemaakt om te luisteren. Ze garanderen een goed gesprek, geen job.

Tijdens dit experiment snoert Veerle haar eigen mond 10 dagen 24 op 24 uur maar leeft en werkt gewoon door. “Ik luister en hoor veel meer dan gewoonlijk, Ik wil iets zeggen, wil iets vragen, wil een antwoord geven, mis het moment, wordt niet begrepen en kan niet begrepen worden.. De impact is veel groter dan gedacht. Het aanvaarden van misverstanden, nachtmerries, badend in het zweet wakker worden,..”

Gesprekken verstommen

Na de eerste dagen bracht het experiment haar in de leefwereld van een anderstalige. “Gesprekken verstommen als ik erbij kom staan. Ik sla meer dan anders haar ogen neer. Mensen mijden me en ik merk ook dat ik zelf mensen uit de weg ga. Mensen spreken over me wanneer ze er gewoon bij staat. Mensen zeggen letterlijk: “Ik vind dit ongemakkelijk, ik kan geen hoogte van je nemen, ik weet niet wat je over me denkt.” Ze spreken een angst uit.”

Die angst is de vrees waar Bart Somers het over had deze week in de nieuwe talkshow Vandaag op één. Somers had het over zijn voornemen als nieuwe minister van Samenleven de angst te overwinnen over de andere. Je inleven in de andere die geen woorden of weinig woorden heeft en écht luisteren, legt die wonde open en bloot. Het zou een goed experiment zijn voor velen in onze samenleving, besluit Veerle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier