Veerle Derammelaere is 15 jaar stuwende kracht van vzw Fibroveerke

De vzw Fibroveerke bestaat 15 jaar. Van links naar rechts bemerk je Marjorie Avonts, Christine Meurisse, Veerle Derammelaere en Mona Decock.© DRD
De vzw Fibroveerke bestaat 15 jaar. Van links naar rechts bemerk je Marjorie Avonts, Christine Meurisse, Veerle Derammelaere en Mona Decock.© DRD
Redactie KW

De vzw Fibroveerke, de zelfhulpgroep voor mensen met fibromyalgie in Deerlijk, is vijftien jaar jong. Dat wordt op vrijdag 9 juli gevierd met een muzieknamiddag, die wordt opgeluisterd door folkzanger Joachim Wannyn en accordeonist Marino Punk.

Fibromyalgie is een ernstige chronische spierziekte, die nogal wat gelijkenissen vertoont met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). “Het is een ongeneeslijke ziekte die de spieren en de pezen aantast”, verduidelijkt Veerle Derammelaere (57), die in het begin van dit millennium zelf geconfronteerd werd met fibromyalgie.

“Mensen met fibromyalgie hebben last van pijn, stijfheid en vermoeidheid in de spieren, pezen en banden rond de gewrichten. Meestal zijn het overactieve mensen die vergeten op de rem te staan en dan meer tijd nodig hebben om te recupereren. Om mensen met fibromyalgie te verenigen, hebben we vijftien jaar geleden de vzw Fibroveerke opgericht. Fibroveerke richt zich tot iedereen die met fibromyalgie te maken krijgt. Velen beleven door de invloed van de ervaringsdeskundigen en de ontmoetingen een nieuw leven.”

Ontmoeten

Veerle Derammelaere was een overactieve vrouw en kreeg plots af te rekenen met allerlei pijnen. Op de duur kon ze nog nauwelijks stappen, zitten of liggen omdat al haar gewrichten ontstoken waren. Pas na een waslijst aan onderzoeken, kreeg haar aandoening een naam: fibromyalgie. “Wie onverwacht geconfronteerd wordt met pijn en ernstige moeilijkheden voelt zich ontredderd”, gaat Veerle verder.

“Fibroveerke stimuleert mensen om te blijven geloven in hun eigen krachten en kunnen”

“Om weer greep te krijgen op het leven, zoek je hulp, informatie en houvast. De professionele hulpverlening komt slechts voor een deel tegemoet aan deze nood. Daarom zoek je een lotgenotengroep om te kunnen begrijpen en aanvaarden wat er aan de hand is. Fibroveerke stimuleert mensen om te blijven geloven in hun eigen krachten en kunnen. We zijn ondertussen vijftien jaar bezig. Door corona was het ook voor ons een grote aanpassing. Voor mij persoonlijk een jaar om snel te vergeten. Op korte tijd heb ik een kniebreuk, een ribfractuur en een gebroken enkel opgelopen. De revalidatie verloopt langzaam. Ik volg nog lange tijd lymfedrainage.”

Muzieknamiddag

“De computer was onze beste vriend en nam de plaats in van onze sociale contacten”, aldus Veerle. “Maar dat was niet hetzelfde. Daarom hebben we de jongste maanden wandelmomenten georganiseerd met kleine groepjes. Het was een zoektocht om overal toiletvoorziening te kunnen garanderen. Maar het is ons gelukt. Hopelijk kunnen we dit de start van een nieuw tijdperk noemen. We hebben een vaste kern enthousiaste vrijwilligers, leden en partners. Vorige zondag waren we nog present met onze creaploeg op de Home made markt in Waregem. Het 15-jarig bestaan vieren we op vrijdag 9 juli vanaf 14u30 met bloemen en muziek. Accordeonist Marino Punk zorgt doorlopend voor de passende muzikale noot. Joachim Wannyn opent met meezingers. De toegang is gratis.” (DRD)

Info: vzw Fibroveerke, 056 70 32 45, www.fibroveerke.be en info@fibroveerke.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.