Veemarkt op Sint-Michiels wordt ‘nieuw stukje Brugge’

Het ontwerpteam met het ontwerp van de vernieuwde site. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De Veemarkt krijgt binnen hier en vijf jaar een volledig nieuwe invulling. Global Estate Group kreeg van de stad de opdracht om de site om te vormen tot een bruisende ontmoetingsruimte, waar verschillende functies samenkomen. “Dit wordt een mooi nieuw stukje Brugge waar er echt geleefd zal worden”, zegt schepen Franky Demon.

De site van de oude veemarkt krijgt een nieuwe invulling waar zowel wonen, bedrijvigheid als ontspanning aan bod zullen komen. Global Estate Group, dat het terrein vorig jaar aankocht, liet daarvoor een ambitieus masterplan uitwerken.

“In een jaar tijd zijn we tot een mooi geheel gekomen dat van deze site een bruisende ontmoetingsruimte zal maken. Het is een van de laatste grote sites in Brugge waar zoiets gerealiseerd kan worden“, zegt bouwheer Luc Beke.

Groen licht

Het schepencollege gaf maandag groen licht voor dat masterplan. Bij de ontwikkeling zal er gestreefd worden naar een mix van bewoners en gebruikers: naast het behoud van de zondagsmarkt en de integratie van een groene long en pleinfunctie, komt er ruimte voor ondernemingen, kantoren, handel en horeca. Er wordt ook plaats voorzien om te wonen, om zo een volwaardig stadsdeel te creëren.

“We willen hier een vernieuwd stukje Brugge neerzetten, een hedendaags stukje stad dat mooi aansluit op zijn omgeving. Alleen al door de strategische ligging, pal tussen de dorpskernen van Sint-Andries en Sint-Michiels, is deze site hier uitermate voor geschikt.”

“Dit is een scharnierpunt tussen de gemengde bebouwing langs de Koningin Astridlaan, het meer residentiële karakter langs de Graaf Pierre de Brieylaan, de bestaande KMO-zone rond de Grasdreef en het winkelcentrum langs de Expresweg”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V).

Zondagsmarkt

Op de site komt een grote ondergrondse parking voor ongeveer zeshonderd wagens, die ook voor het voetbal van pas zal komen. Voor de marktbezoekers zal parkeren er gratis zijn.

De werken zullen een gefaseerd verloop kennen, zodat de markt hier op zondag kan blijven doorgaan. Die vervult immers een belangrijke sociale functie binnen het geheel en zorgt voor de cohesie. Maar in de toekomst zal dit ook de andere dagen van de week een aantrekkelijke open ruimte zijn”, aldus nog Luc Beke.

‘Gestapeld’ wonen

Het ontwerpteam bestaat uit een samenwerking tussen twee Brugse ontwerpers: Olivier Salens van Salens Architecten, en studiebureau Context van stedenbouwkundig architect Rien Gellynck. “We kiezen bewust voor ‘gestapeld’ wonen, zoals de Vlaamse Bouwmeester het voorschrijft. Amper een derde van het terrein wordt bebouwd”, zegt Rien Gellynck.

De woonblokken zullen aansluiten op de Graaf Pierre de Brieylaan, aan de achterkant van de Veemarkt. In totaal komen er een kleine tweehonderd wooneenheden op de site, verschillende woontypologieën met een tot drie slaapkamers. “We gaan daar ook een stukje in de hoogte gaan bouwen, maar dat blijft wel beperkt”, klinkt het.

Delen van ruimte

Een deel van de oude veemarkthal blijft behouden als multifunctionele publieke ruimte. “De overdekte hal met zijn typische spanten, heeft een iconische waarde en maakt deel uit van de plaatselijke identiteit. Het gedeeltelijke behoud daarvan, biedt de mogelijkheid om een overdekte open ruimte te creëren waar naast de zondagsmarkt ook andere activiteiten kunnen plaatsvinden”, zegt schepen Demon.

De markt zou mogelijks zelfs een uitbreiding kunnen krijgen. “Dit is een duurzaam project waar echt ingezet wordt op het delen van ruimte. De aantakking op de Torhoutse Steenweg en het winkelcentrum langs de Expresweg kunnen verbonden en versterkt worden ter hoogte van de Koningin Astridlaan.”

“Daarnaast zal ook de KMO-functie van de bedrijvenzone Vogelzang hier verder worden doorgetrokken. Dit kan in de vorm van ‘maakindustrie’, waarbij we lokaal ondernemerschap promoten, aangevuld met kantoren met onderin handelsruimtes.”

Infostand

“De goede mix van bewoners en gebruikers, een kwalitatieve publieke ruimte en een hoogstaande architecturale uitwerking zijn een meerwaarde voor Brugge. Het zal hier rustig wonen zijn, maar er zal ook echt geleefd worden”, besluit Demon.

De twee komende zondagen zal er op de markt een infostand te vinden zijn waar buurtbewoners en marktbezoekers uitleg kunnen krijgen over het project.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten