Veel volk voor open dag in opvangcentrum Koksijde

Redactie KW

Zondagmiddag 17 januari lokte een stralende maar koude winterzon vele nieuwsgierigen naar de open dag in het Koksijdse opvangcentrum voor vluchtelingen. In een ontspannen en ludieke sfeer konden geïnteresseerden kennismaken met de vluchtelingen en het werk van Fedasil.

Deze open dag is bedoeld om het wantrouwen, de angst en de vooroordelen die veel burgers koesteren tegenover vluchtelingen weg te nemen. Ben Schrama, buurtwerker van Fedasil vertelt: “we hebben 7.000 nieuwsbrieven verstuurd naar alle inwoners van Koksijde, samen met zowat 10.000 uitnodigingen via de sociale media, ook via de Facebookpagina van de gemeente. Met de hulp van vrijwilligers hebben we op het domein voor springkastelen, foodtrucks en infostands gezorgd.”

Kinderen van vluchtelingen en buurtbewoners vonden het springkasteel geweldig.
Kinderen van vluchtelingen en buurtbewoners vonden het springkasteel geweldig.© MVO

Vanaf het eerste uur stroomden nieuwsgierigen vanuit de wijde omgeving toe – het succes was meteen duidelijk. Vrijwilligers kwamen handen te kort om de bezoekers te woord te staan of te bedienen met een hapje en een drankje. Emi Vannieuwenhuyse, studente podologie, had zich in de kerstvakantie nuttig gemaakt op het vlak van kinderwerking, waarvoor nog niets gerealiseerd was. Vandaag zette ze zich extra in voor de kinderen, met een schminkstand. Ook vrijwilligersorganisatie Zebrapad Koksijde was aanwezig. Zij staan in nauw contact met Fedasil en zetten zich onder meer in bij het begeleiden van vluchtelingen die zich moeilijk integreren of om Nederlandse les te geven.

Er staan 100 extra bedden klaar, zodat we 400 vluchtelingen kunnen opvangen… als de burgemeester zijn toestemming geeft

Soffie Desseyn, centrumdirecteur, verduidelijkt: ”we willen de bezoekers ook duidelijk maken dat het centrum in Koksijde een ‘beginfase’ is, een soort transitkamp waar vluchtelingen gemiddeld vier tot acht weken verblijven tot ze het resultaat van het asielonderzoek kennen. Daarna stromen ze dikwijls door naar de grotere steden. Bezoekers kunnen vandaag ontdekken waarmee de vluchtelingen in dit open centrum hun dagen vullen, ze krijgen informatie over hoe deze mensen worden begeleid… Er staan trouwens 100 extra bedden klaar, zodat we hier uiteindelijk 400 vluchtelingen kunnen opvangen… tenminste, als de burgemeester zijn toestemming hiervoor geeft! Er staat binnenkort een evaluatievergadering op de agenda met het kabinet en we hopen natuurlijk op een positief resultaat!”

(MVO – foto’s MVO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.