“Veel toestellen zijn stuk gegaan”

Kleine Olivia ondervond gelukkig niets van het angstaanjagende gebeuren. (foto JH)
Redactie KW

Door een overspanning kreeg de woning van Bart Dellobel en Wendy Verlinde uit de Vladslostraat dinsdag plots 400 volt binnen in plaats van 230. De gevolgen zijn groot. “Van de wekkerradio tot de cv-ketel. Tientallen toestellen die in het stopcontact zaten, zijn kapot gegaan”, zeggen ze.

Bart (39) zat dinsdagavond samen met Kelvin, de 11-jarige zoon van Wendy (36), rustig televisie te kijken toen het gebeurde. Wendy zelf was op dat moment bezig in de keuken koffie te zetten. Hun pasgeboren dochtertje Olivia lag rustig te slapen. “Opeens begonnen de lichten in de keuken te knipperen en was de pelletkachel aan het knisperen”, doet Wendy het verhaal. “Tegelijkertijd riep Bart dat de televisie enorm begon te roken en er een verbrande geur hing. Meteen daarna viel alle verlichting uit, ging daarna weer aan maar tweemaal zo fel als anders en viel alles opnieuw uit. Het was bijzonder angstaanjagend.”

Wendy belde de hulpdiensten en bracht zichzelf met de kinderen in veiligheid. Tijdens het wachten op de brandweer vermoedde het koppel meteen dat er een groot probleem was met de elektriciteit. “Al meer dan een week knippert onze verlichting en begint de radio in de badkamer plots vanzelf te spelen. Allemaal heel vreemd.” Toen de brandweer massaal ter plaatse kwam, hebben ze het huis meteen doorzocht. “We dachten snel aan een geval van overspanning want onder meer de stopcontacten waren allemaal erg heet”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe.

“Het probleem bevond zich buiten de woning. De neutrale geleider van de toevoerkabel naar het huis bleek gesmolten te zijn. Daardoor kreeg het huis geen 230 maar 400 volt binnen. Veel elektrische apparaten kunnen die spanning niet aan.”

50 keer per jaar

Netbeheerder Fluvius kwam ter plaatse en maakte een overbrugging voor de stroom. Dergelijke incidenten met overspanning zouden tot 50 keer per jaar gebeuren in België.

Voor het koppel zijn de gevolgen groot. “Zowat alle toestellen die in het stopcontact zaten zijn stuk”, zucht het koppel. “Van de wekkerradio tot de cv-ketel. Dat laatste is natuurlijk het ergste want daardoor zitten we zonder centrale verwarming en warm water. Gelukkig hebben we nog een pelletkachel. Maar bijvoorbeeld onze tv-toestellen, onze laptops, de radio, de kookplaat, een van onze koelkasten, een wasmachine en heel wat verlichting zijn stuk. Ook de tuinverlichting en de elektrische poort werken niet meer. De schade loopt wellicht op tot duizenden euro’s. We prijzen ons wel gelukkig dat dit gebeurde terwijl we thuis waren en er op zich niets aan onze woning is. Onze pasgeboren dochter Olivia, anderhalve week oud, bleef zelfs gewoon rustig doorslapen.” Het koppel zit nu samen met de verzekering om alle schade te noteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier