Veel prikjes, weinig weigeraars: amper 5 procent rusthuispersoneel wil geen vaccin

Een personeelslid van een woonzorgcentrum krijgt een vaccin. In onze provincie weigert nog geen 5 procent resoluut het prikje tegen het coronavirus. (foto Belga)© BELGA
Een personeelslid van een woonzorgcentrum krijgt een vaccin. In onze provincie weigert nog geen 5 procent resoluut het prikje tegen het coronavirus. (foto Belga)© BELGA
Olaf Verhaeghe

Amper 4,45 procent van de medewerkers in de West-Vlaamse woonzorgcentra heeft het coronavaccin resoluut geweigerd. Op 21.480 personeelsleden gaat het om 956 weigeraars. Iets meer dan 1.200 anderen lieten de vaccinatie om een medische of andere reden aan zich voorbijgaan.

De vaccinatiecampagne in de West-Vlaamse woonzorgcentra is zo goed als afgerond. Dat blijkt uit de vaccinatieteller van het Agentschap Zorg en Gezondheid, waar de woonzorgcentra zelf aangeven hoeveel bewoners en personeelsleden al zijn ingeënt tegen het coronavirus.

Bijna 88 procent van de rusthuisbewoners werd al minstens één keer ingeënt, bij de personeelsleden ligt de vaccinatiegraad nu op ruim 81 procent. Die hoge vaccinatiegraad in de ouderenzorg werpt vruchten af, zo bleek vorig weekend nog maar eens in woonzorgcentrum Wielant in Ingooigem. Hoewel de Zuid-Afrikaanse variant er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch voet aan de grond kreeg, vertoonden slechts twee bewoners uiterst milde symptomen. Wel bleken vier van de zes besmette personeelsleden niet gevaccineerd, “omwille van persoonlijke en medische redenen”, zo gaf de directie aan.

Lager dan elders

In heel West-Vlaanderen lieten tot nog toe 2.158 rusthuismedewerkers het coronaprikje aan zich voorbijgaan. Net geen 11 procent van alle personeelsleden in de wzc’s waar werd gevaccineerd. 956 onder hen weigerden het vaccin resoluut, de meerderheid – 1.202 medewerkers – haalde een zwangerschap of medische reden aan. Op het totale aantal rusthuismedewerkers weigert met andere woorden amper 4,45 procent gevaccineerd te worden.

In vergelijking met de andere Vlaamse provincies ligt dat cijfer laag. Enkel Oost-Vlaanderen – waar 3,91 procent van alle woonzorgcentrapersoneel het vaccin afwees – doet beter. In Vlaams-Brabant (4,97 procent), maar vooral in Limburg (6,61 procent) en Antwerpen (6,96 procent) ligt het aandeel vaccinweigeraars hoger.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.