Veel meer pesterijen op het werk: 14 procent van werknemers voelt zich slachtoffer

Redactie KW

Pesten op het werk is een groeiend fenomeen in België. Veertien procent van de werknemers voelt zich slachtoffer van pestgedrag, zo blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van HR-dienstverlener Securex bij 1.754 werknemers. Op twee jaar tijd noteert Securex een stijging met 35 procent.

Opvallend: in 64 procent van de gevallen wordt de leidinggevende als pester aangeduid. “Dat heeft in vele gevallen te maken met de gezagsrelatie”, zegt Eva Praet, senior consultant Health & Safety bij Securex. “Werknemers doen dit dan vaak uit onmacht of om te willen bewijzen dat de werkgever al lange tijd weet heeft van de situatie, maar er niets aan doet.”

Ruim 29 procent van de werknemers zegt te maken te krijgen met één of meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag, tegen 24 procent in 2013. Negentien procent wordt geconfronteerd met agressie op de werkvloer, 14 procent zegt gepest te worden, nog eens 14 procent voelt zich gediscrimineerd en 2 procent voelt zich slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag.

Agressie komt vaker voor in sectoren waar werknemers veel contacten hebben met klanten of patiënten, zoals in de publieke sector (23 procent versus 17 procent in de private sector). Bedienden geven vaker aan slachtoffer te zijn dan arbeiders en kaderleden (20 procent versus 17 procent).

Werkdruk, stress… én sociale media

“Het stijgend aantal gevallen van pesterijen en agressie waar werknemers over getuigen, is onder meer het gevolg van de toenemende werkdruk en stress. Daarbij mag de impact van recente tendensen zoals thuiswerk en het steeds intensiever gebruik van smartphones en sociale media ook niet worden onderschat”, zegt Heidi Verlinden, HR Research Expert. “Werknemers spreken minder met elkaar, lossen hun conflicten moeilijker op en zitten te weinig samen ‘just for fun’.”

Securex legt ook de link met de pensioenleeftijd. “Werknemers die geconfronteerd worden met agressie, voelen zich minder in staat om lang te werken dan hun collega’s (tot 61 in plaats van 62 jaar). Hetzelfde geldt voor werknemers die zich gediscrimineerd (60,3 versus 62) of gepest (60,6 versus 62) voelen. De aanpak van grensoverschrijdend gedrag kan helpen om de recent verhoogde pensioenleeftijd haalbaarder te maken”, besluit het HR-bedrijf.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.