Veel kwispelende viervoeters en hondenliefhebbers op eerste kwispelfestival in De Panne

Rik Willaert (links met Jessy) en Elke Boxoen (rechts met Tremis). © (Foto MVQ)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het voorbije weekend vielen er opvallend veel kwispelende en blaffende viervoeters te bespeuren op de zeedijk en aan de Esplanade in De Panne. Het was er ook het uitgelezen weer voor… Honden en hun baasjes wandelden langs een tiental kraampjes met verwenspullen, lekkere hapjes en informatie over alles wat met honden te maken heeft. Uiteraard waren de demo’s en de hondenwandeling de grote succesnummers.

Blikvangers waren de demo’s van Elke Boxoen en Rik Willaert van Dogz Devotion. Met bordercollie Jessy won Elke al meerdere prijzen op de Doggydance-kampioenschappen. Jessy, die intussen al 11 jaar oud is, kreeg het gezelschap van de speelse Mechelaar Tremis, die pas 1 jaar oud is en die Elke nu helemaal naar haar hand aan het kneden is. Dat doet ze ook met Wicked, de kleine Pyreneeër die ze klaarstoomt voor het WK in Parijs volgend voorjaar. Als Elke niet bezig is met de training van haar eigen viervoeters, helpt ze honden en hun baasjes om samen een harmonieuze relatie op te bouwen. Ook Hilde Quisquater (van het programma ‘De Hondenfluisteraar’) boeide het publiek.

Voor sommige viervoeters gaat de liefde vooral door de maag, en daar spelen sommige commerçanten graag op in. Er bestaat zelfs een online hondenrestaurant waar je alles wat hondenhartjes kunnen dromen, kunt bestellen: van complete verjaardagsfeestjes met hondentaart, puppy showers met hotdogs en doopsuiker of een foodtruck. En ook bij honden heb je fashionista’s en sommige baasjes doen niets liever dan langs de zeedijk defileren met hun harige lievelingen uitgedost volgens de laatste hondenmode. Of ze verwennen hen met leuke speeltjes.

Helaas is niet alle honden zo’n koninklijk hondenleven beschoren. Gelukkig worden sommige opgevangen bij dierenasiel Ganzeweide in afwachting dat ze een fortuinlijker bestaan bij een nieuw baasje krijgen. En er zijn ook organisaties zoals de Dierenvoedselbank waar mensen met een groot hart voor dieren zich inzetten voor dierenwelzijn. Met deze organisaties kon het publiek van nabij kennismaken. Ook de ‘Vrienden der Blinden’ waren van de partij. Om de opleiding voor geleidehonden te bekostigen zamelen ze flessendopjes in en verkopen ze onder meer snuffelmatjes en leibanden. Via Facebook doen ze een oproep voor fleecedekentjes, want daarmee kunnen ze nog meer snuffelmatjes maken. Ook met hun kerstkaartenactie hopen ze nog meer geld in te zamelen.

Met dit eerste Kwispelfestival bezorgde Toerisme De Panne niet alleen heel veel hondenliefhebbers en hun trouwe viervoeters een leuke dag, maar steunen ze ook goede doelen, zoals de ‘Vrienden der Blinden’, ‘Hart voor pootjes’ en werd er voeding en speeltjes ingezameld voor Spa Péruwelz en Les Petits Vieux’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier