Veel fun tijdens Belgisch kampioenschap kuiltjesknikkeren in Wervik

Redactie KW

Aan het clublokaal van café ‘t Lusterke in de Molenstraat in Wervik is het tweedaags Belgisch kampioenschap kuiltjesknikkeren aan de gang. De organisatie ligt in handen van Les Boules d’Or, de enige officiële knikkerclub van ons land.

Bij de kinderen (tot 14 jaar) kwam er slechts één iemand opdagen. Bij de volwassenen echter strijden 24 deelnemers om de titel. Zaterdag werden de voorrondes gespeeld. Zondag wordt er in poules geknikkerd en in de late namiddag is de nieuwe Belgische kampioen gekend.

Cafébaas Antony Verschaeve zit er beetje mee verveeld dat de kinderen “forfait” gaven. “De echte reden weten we niet”, zegt de cafébaas die de drijvende kracht achter de knikkerclub is. “Nochtans lieten een aantal kinderen zich vooraf inschrijven. Misschien zat het slechte weer er wel voor iets tussen. We hielden ons hart vast toen we hoorden dat er veel wind werd voorspeld. De eerste editie van ons Belgisch kampioenschap moesten we noodgedwongen staken want een windhoos blies onze tent voor het café genadeloos weg. Gelukkig is de wind dit weekend niet zo krachtig. Ik ben vooral tevreden dat we tussen de deelnemers een veertiental nieuwe gezichten verwelkomen. Ondermeer is er belangstelling uit Beselare en Moorsele wat bewijst dat ons kampioenschap aan bekendheid wint. Het is vooral onze bedoeling om leute te maken. Het is grappig om te zien hoe volwassen zich soms net als kinderen gedragen eenmaal ze in volle concentratie zijn tijdens het knikkeren.”

https://www.youtube.com/watch?v=MssqtquTtB4

“Het moet allemaal plezant blijven!” Elke wedstrijd nemen twee deelnemers met elk twee knikkers het tegen elkaar op. Bij de start moeten de knikkers het dichtst bij een kuiltje liggen. Diegene die daarin slaagt mag dan beginnen. Bedoeling is dan de laatste knikker in het kuiltje te mikken. “Er heerst hier een “amicale sfeer” en dat maakt het allemaal wel plezant”, lacht de cafébaas.

Inmiddels is het zeven jaar geleden dat Antony Verschaeve café ‘t Lusterke opende. Les Boules d’ Or beschikt over een knikkerbaan maar er komt een tweede bij. “Tegen de zomervakantie laten we de kinderen van onze klanten de knikkerbaan schilderen”, weet Antony. “En de tweede knikkerbaan wordt geschilderd in de kleuren van onze club. Tanguy Serroen, een klant van ons café, ontwierp de knikkerbaan. Iedereen mag komen knikkeren bij Les Boules d’Or. Niemand hoeft lid te worden. Het is volledig gratis.”

Begin augustus trekt Antony Verschaeve dan naar het Nederlandse Noordeloos waar een kampioenschap knikkeren wordt gehouden. “Ongelooflijk welke sfeer er daar heerst”, weet de Wervikse cafébaas. “Honderden deelnemers, bij zowel de kinderen als volwassenen, strijden om er de eer. Het is bij onze Noorderburen een echte rage geworden. Het wordt twee dagen feesten geblazen want die Hollanders kunnen er wel wat van. We vertegenwoordigen België met een delegatie van onze club. We zijn daar best fier op.”

(LV))

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier