Vechtersbaas vraagt werkstraf voor vier brutale vechtpartijen

Tegen de man loopt ook een onderzoek rond intrafamiliaal geweld.©Kittisak Jirasittichai / EyeEm Getty Images/EyeEm
Tegen de man loopt ook een onderzoek rond intrafamiliaal geweld.©Kittisak Jirasittichai / EyeEm Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Een 22-jarige man uit Zeebrugge vraagt in beroep een werkstraf voor vier vechtpartijen in Blankenberge. “Het is niet fraai wat hij heeft gedaan, maar hij is nu zelf vader en heeft zijn les geleerd.”

Op 13 juli 2017 moest de politie een eerste keer tussenbeide komen voor een knokpartij. G.M. bood zich spontaan aan en had een stroomstootwapen op zak. Een maand later gaf M. een andere man een slag op de wang en op 2 mei 2018 kreeg hij het aan de stok met een groepje jongeren. Hij sloeg een van de jongelui tegen de grond en trapte hem tegen het hoofd. Een maand later gaf hij een kopstoot aan een minderjarige.

In eerste aanleg kreeg hij tien maanden met uitstel maar ging in beroep. Zijn nieuwe advocaat vraagt een werkstraf zodat hij zijn werk kan behouden. “Mijn cliënt had geen inkomen en trok op met foute vrienden”, stelde zijn advocaat. “Hij kampt met ADHD, maar had toen geen geld voor medicatie. Hij heeft intussen zijn les geleerd. Hij is intussen zelf vader geworden en is op het rechte pad.”

Bij verstek veroordeeld

Maar daar is het openbaar ministerie niet van overtuigd. “Bruut geweld op 13 juli 2017 en een stroomstootwapen op zak, een jaar later een kopstoot een slag waarbij iemand in de bloembakken valt… Dit getuigt toch van een gefrustreerd kereltje?” En dat hij nadien zijn les heeft geleerd, daarvan is de procureur-generaal niet overtuigd: “In Brugge lopen een aantal onderzoeken voor intrafamiliaal geweld in 2019 en 2020 en meneer is intussen nog eens bij verstek veroordeeld voor inbreuken tegen de coronamaatregelen.”

De procureur-generaal vorderde daarom 16 maanden cel. Hij begrijpt echter dat zijn werk behouden belangrijk is. “Als het hof het raadzaam vindt, kan ik ondergeschikt ook akkoord gaan met een werkstraf, maar dat zal dan een substantiële moeten zijn, eentje van minstens 200 uren.”

Uitspraak op 27 april. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier