VBS De Vaart geeft kurken een tweede leven in Moerbrugge

De leerlingen van VBS De Vaart stonden vol bewondering voor de vele mogelijkheden van het recycleren van kurk. (foto PH) © PH
Redactie KW

Met de actie ‘Mag ik deze kurk van jou’ haalde de school al meer dan 50 kilo kurken op. “Geen enkele school doet beter”, klinkt het.

Wilfried Vanhooren, bestuurslid van beweging.net, kwam de inzamelton die in VBS De Vaart staat ophalen. De school maakte van de gelegenheid gebruik om de hele actie nog eens te kaderen en liet de leerlingen van de derde klas vragen stellen aan Wilfried.

Duurzame isolatie

“Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik die in het Middellandse Zeegebied voorkomt”, vertelde het bestuurslid. “Het is een beperkt beschikbaar natuurlijk materiaal met bijzondere kwaliteiten. De kurken worden ingezameld en gerecycleerd, vooral om te hergebruiken als duurzaam isolatiemateriaal. Ik mag de leerlingen van VBS De Vaart alvast een dikke proficiat wensen, want zij zijn de kampioenen in het inzamelen van kurken. Dat de grootste drinkers in Moerbrugge wonen, heb ik wel niet gezegd (lacht) maar hier zien ze in elk geval in dat we op die manier aan een beter leefmilieu werken. Zo verkleinen we onze afvalberg en besparen we op energie door een goede isolatie.”

Sociale tewerkstelling

Ook directeur Van de Caveye was best tevreden: “Een duurzame toekomst voor onze planeet begint met bewuste keuzes maken”, merkte hij op: “Op de eerste plaats proberen we zoveel als mogelijk afval te voorkomen. Als er dan toch afval is, sorteren we dat op de juiste manier zodat er optimaal gerecycleerd kan worden. Zo hebben we in De Vaart een goed draaiende compostwerking en worden papier, PMD, hard plastic, batterijen… apart verzameld. Het restafval wordt beperkt tot een uiterst minimum. De leerlingen leerden dat er jaarlijks ongeveer 480 ton kurk bij het restafval belandt. Dat is jammer, want kurk is zeer geschikt voor hergebruik. Daarom stimuleren we hen om ook kurk naar de box te brengen die hier op onze school staat. Nog minder mensen weten dat ze door kurk apart in te zamelen ook zorgen voor sociale tewerkstelling. De Vlaspit vzw verzamelt in samenwerking met de afvalintercommunales de kurken die in onze regio worden opgehaald en creëert zo werkgelegenheid voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt. Na het sorteren en vermalen, kunnen de kurken een tweede keer dienen.” (PH)

De actie van beweging.net loopt nog altijd. De Oostkampse inzameltonnen staan in de ontmoetingshuizen ‘t Gezelletje, vzw Tope en ‘t Hertenbos, in de scholen De Kiem, De Sprong, De Vaart en Middenschool Sint-Pieter en bij drankenhandels Reso, Wijnen Deprez en AD Delhaize.

west-vlaanderen.be/kurkinzameling

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier