VBRO wil weer de ether in

Frederik Thomas, eigenaar van VBRO, in de studio in Huis Ter Beurze. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Er beweegt een en ander in het lokale radiolandschap. Het verstandshuwelijk tussen VBRO en BNL Radio BV is ten einde. Begin 2021 wil VBRO weer de ether in als Vrije Brugse Radio Omroep.

De lokale radio VBRO heeft al een woelige geschiedenis achter de rug. De zender kende hoog- en laagdagen ten tijde van stichter Norbert Van Slambrouck. Met radiostudio naast het dolfinarium van Boudewijn Seapark. In 1992 kocht Frederik Thomas VBRO over en in 2006 vestigde hij de zender in het historisch pand Huis Ter Beurze in de Vlamingstraat de wieg van het Europese beurswezen.

Radiofrequenties

In 2017 stelde de toenmalige Vlaamse Regering orde in de ether en kende een beperkt aantal radiofrequenties toe. VBRO stelde zich met succes kandidaat om erkend te worden in de categorie Nederlandstalige en Vlaamse Muziek, al jaren haar handelsmerk. Vanaf 2018 was deze Brugse zender ‘landelijk’ te beluisteren op een aantal frequenties. Maar de contracten met FM en DAB providers (DAB staat voor digital audio broadcasting, een Europees systeem voor digitale radio uitzendingen) zorgden voor zeer hoge kosten. Te hoog, vond Frederik Thomas. Bijgevolg werden die contracten in maart 2020 vlak voor de eerste corona lockdown overgenomen door Hugo Foets, een concertorganisator en artiesten manager uit de Kempen.

Willy Sommers, Frank Galan, Yves Segers…

Van toen af werd er op al die radiofrequenties onder de noemer BNL Radio BV uitgezonden. Hugo Foets liet bekende namen in de Vlaamse showbizz liveprogramma’s presenteren: onder meer Willy Sommers, Frank Galan en Yves Segers werkten hieraan mee. Maar kort voor de zomer vervingen steeds meer non-stopprogramma’s die live-uitzendingen. Financiële problemen en de coronacrisis zouden aan de basis liggen van die beslissing. Midden augustus werd het DAB-signaal uit de ether genomen.

En nu wil Frederik Thomas BNL Radio BV, dat tijdelijk vanuit Huis Ter Beurze uitzond, uit zijn studio’s. Dat moest al op 1 september gebeurd zijn, maar gebeurde niet, zodat de eigenaar van VBRO zijn toevlucht nam tot een gerechtelijke procedure om de zender uit zijn huis te krijgen. En VBRO? Sinds april is deze Brugse radio enkel online via www.vbro.be en een nieuwe app te beluisteren.

Tweede leven

Frederik Thomas kreeg na de komst van BNL enkele aanvragen van vzw’s, die een radiofrequentie toegewezen kregen, om vanaf 2021 opnieuw met een VBRO-format in de ether te mogen komen. Hij wil dit als eigenaar van de naam VBRO en promotor van Nederlandstalige muziek graag ondersteunen.

“Leuk om dit te vernemen, want Radio Brugs Ommeland en Elisa FM zijn ook al uit het moederbedrijf gegroeid en maken gebruik van de faciliteiten van de studio’s in Huis Ter Beurze om uit te zenden”, aldus de eigenaar van VBRO. Is de Vrije Brugse Radio Omroep, met lokaal nieuws, terug in de ether na Nieuwjaar?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier