Vastgoedmakelaars weer van start met handschoenen, gels en maskers in aanslag

Nico Dewulf is blij dat hij weer huisbezoeken mag doen, met de nodige voorzorgen. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Samen met de winkels konden ook de vastgoedmakelaars terug van start. Wij volgden makelaar Nico Dewulf van het Brugse kantoor Wulf&Meester tijdens een plaatsbezoek met een potentiële huurder van een rijwoning. “De coronabeperkingen zijn een handicap, maar het kan nu jammer genoeg niet anders”, zegt de vastgoedmakelaar.

Nico is tevreden dat ook zijn sector terug aan de slag kan gaan. De voorbije twee maanden waren immers bijzonder moeilijk. “Het was soms echt wel knarsetanden. We wilden werken en ondernemen, maar we konden en mochten helemaal niets doen. Het komt erop neer dat elke activiteit voor ons verboden was”, vertelt Nico Dewulf.

Hinderpremie geweigerd

“We mochten zelfs geen foto’s nemen van een pand voor op onze website of catalogus. Daar komt nog bij dat onze aanvraag van de hinderpremie werd geweigerd op volgens mij onterechte gronden. De Vlaamse overheid liet weten dat we er geen recht op hebben omdat we nog andere activiteiten zouden ontwikkelen waar mee we inkomsten kunnen genereren, maar dat klopt helemaal niet. Ik hoor ook van andere makelaars dat er moeilijkheden zijn rond het verkrijgen van die premie. Sowieso zal ik bezwaar aantekenen tegen het niet verkrijgen van deze premie, want we hebben er recht op.”

Weer huisbezoeken

Maar vanaf vandaag kunnen Nico en zijn zaken- en levenspartner Valérie De Meester dus opnieuw mensen ontvangen in hun kantoor in de Jeruzalemstraat én, misschien nog belangrijker, kunnen ze ook opnieuw huisbezoeken doen met geïnteresseerde kopers of huurders. Alle vastgoedkantoren, en dus ook Wulf&Meester, kregen van sectorfederatie BIV (Beroepsinstituur van Vastgoedmakelaars) een uitgebreid document met richtlijnen over hoe in deze coronatijd huisbezoeken te organiseren. We mochten Nico Dewulf volgen tijdens een plaatsbezoek aan een rijwoning in de Brugse binnenstad.

We geven het goede voorbeeld door steeds een mondmasker en handschoenen te dragen

De potentiële huurster wilde om privacyredenen liever niet op de foto, maar Nico legde ons wel uit hoe een bezoek in zijn werk gaat. “Belangrijk is dat we zoveel mogelijk informatie aan de potentiële koper,verkoper, verhuurder of huurder vooraf doorgeven via telefoon, videochat of mail. Op die manier kan het bezoek zo kort mogelijk gehouden worden”, stelt Nico. “We geven tijdens het plaatsbezoek ook het goede voorbeeld door steeds een mondmasker en handschoenen te dragen.

Draag handschoenen

Ook aan de bezoekers raden we sterk aan een mondmasker te dragen. Indien ze er zelf geen bij hebben, hebben wij er ter beschikking. Dit maakt deel uit van een soort coronapakket dat we steeds bij hebben. Daarin zit ook ontsmettende handgel en een schoonmaakproduct. In principe moet ieder oppervlak dat aangeraakt wordt, nadien terug ontsmet worden. Dat is praktisch niet evident, daarom raden we bezoekers ook aan om handschoenen te dragen. Het is wel belangrijk dat de mensen bepaalde materialen kunnen aanraken. Het dragen van handschoenen is dan maar een kleine moeite.

Deze coronabeperkingen, zoals ook het niet mogen schudden van handen, zijn in onze sector zeker een handicap maar jammer genoeg kan het nu niet anders. Het is moeilijk in te schatten wat de toekomst van de vastgoedmarkt zal brengen, maar ik denk of hoop toch dat alles terug op zijn plooi komt.”

Voor meer relevante informatie, zie ook vastgoedmakelaars

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier