Vaste Vuist Lauwe blijft buzze geven met eeuwfeest bijna in zicht

In de eerste week dat het turnen weer toegelaten was, troffen we een groep -12 jarige meisjes aan die zich na maandenlange inactiviteit weer konden uitleven aan het toestellen. (foto WO)
Redactie KW

Zolang we leven, gaan we buzze geven‘, zo luidt de lijfspreuk van sportgroep Vaste Vuist Lauwe. Ook in coronatijden zoekt de groep naar nieuwe initiatieven om het sportieve vuur brandend te houden en het clubgevoel aan te wakkeren. “Want we houden van onze leden”, zegt voorzitter Dries Defossez.

Door de lockdown moest Vaste Vuist noodgedwongen alle lessen stopzetten en zag het ook heel wat activiteiten geannuleerd. “De paaskampen, het clubkampioenschap, de G-gymshow en het Vlaams kampioenschap toestelturnen voor jongens werden afgelast. Arte Danst zag vier dansvoorstellingen tijdens het pinksterweekend geschrapt en ook het jubileumevenement ’45 jaar Arte Danst’ van 10 oktober in Park ter Walle gaat niet door”, somt voorzitter Dries Fossez op.

“Ook onze leden verdienen een compensatie. Daarom geven we hen een waardebon van 25 of 40 euro, die ze bij een herinschrijving voor het volgend sportjaar kunnen gebruiken. Opgeteld betekenen al deze zaken samen een serieuze aderlating voor ons. We hebben minder opbrengsten terwijl onze vaste kosten gewoon doorlopen. Ook de opgelegde hygiënemaatregelen kosten extra geld. We hopen dat een en ander gecompenseerd zal worden door extra subsidies.”

Gelukkig mogen de sportzomerkampen wel plaatsvinden. “Tijdens de vakantie is er elke week een sportkamp in het sportcomplex. We werken in bubbels en hanteren daarbij een doorschuifsysteem. We tellen reeds een 750-tal inschrijvingen voor de hele vakantie.”

Het bestuur van de sportgroep bleef inventief verder werken in tijden van sluiting. “Onze trainers probeerden zoveel mogelijk onlinetrainingen te verzorgen. We organiseerden een wandelzoektocht in en rond het Preshoekbos en met een variatie op ‘De Stoel’ konden deelnemers Buzzebier en een gratis seizoensabonnement winnen. Deze zomer zijn er nog twee activiteiten met de ‘Beat the heat workout’-zumbasessies op maandagavond en de Summer-yoga op donderdagavond”, geeft de voorzitter mee.

Nieuwe sportdisciplines

Vaste Vuist streeft naar een gezond evenwicht tussen recreatie en competitie. Het competitieve gedeelte beperkt zich tot het toes-telturnen voor jongens en meisjes, trampoline en acrogym. Ook topsportgymnasten worden hier opgeleid. “In samenwerking met basisschool De Wonderwijzer kunnen leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar zich voorbereiden op de topsportschool van Gent. Graag willen we in de toekomst onze topsportstructuur verder uitbreiden tot het eerste en tweede middelbaar. Maar voor het zover is, is er nog serieus wat lobbywerk vereist”, beseft Dries.

Daarnaast is er heel wat ruimte voor recreatieve gymnastiek met multimove, airtrack, freerunning en parkour, … Volwassenen kunnen dan weer aan conditiegym of workouts doen. Ook Danstheater Arte heeft een uitgebreid dansaanbod voor alle leeftijden, gaande van kleuterdans over clip- en breakdance tot jazz en ballet. In de omnisport kan de jeugd dan weer allerlei balsporten aanleren of kinderyoga beoefenen terwijl volwassenen kunnen kiezen uit bal- en zensporten, recreatief wandelen en fietsen.

Dat het ledenrecord dit jaar niet verbroken werd, vindt de voorzitter niet erg. “We willen vooral kwaliteit blijven aanbieden en mee evolueren met de rages van de tijd. Elk jaar bieden we nieuwe disciplines aan, terwijl andere dan weer wegvallen. Dit seizoen kwamen disciplines als petanque en G-dans erbij, voor het sportjaar ’20-’21 zijn rope skipping en G-voetbal nieuwe sporten.”

Sociale rol

Daarmee zijn we meteen ook bij het G-sportaanbod voor mensen met een beperking aanbeland. “Dat aanbod willen we in de toekomst verder blijven uitbreiden. Zo bieden we al G-gym en G-minivoetbal aan. Er is heel veel nood aan sportfaciliteiten voor G-sporters, maar er hangt een stevig prijskaartje aan vast met een bijna een-op-eenbegeleiding en aangepast materiaal. Om onze G-sporttak verder uit te bouwen, zijn we afhankelijk van subsidies”, vertelt de voorzitter.

“We willen ook ons aanbod aan G-sporten verder blijven uitbreiden” – Dries Defossez

Dat de sportgroep een belangrijke sociale rol vervult, is hiermee meteen duidelijk geworden. Ongeveer evenveel jongeren als volwassenen vinden de weg naar sporthal Ter Leie. “Hier vind je bewegingssport in de ruimste zin van het woord. We bieden een brede waaier aan sportbeleving voor jong en oud. Al vanaf de leeftijd van zes maanden kunnen baby’s samen met mama en papa multimoven. Tot je stokoud bent, kan je komen sporten. Senioren die destijds nog onder Joris Lauwers aan toestelturnen deden, komen hier nog altijd op hun eigen niveau sporten.”

“Als regioclub doen we veel inspanningen om niet alleen mensen van Lauwe of Groot-Menen aan het sporten te krijgen. 18 procent van onze sporters komt uit Groot-Wevelgem, 16 procent uit Groot-Kortrijk en de resterende 10 procent komt van verderop”, weet Dries Fossez.

De voorzitter doet ook nog graag een warme oproep voor extra vrijwilligers. “Alhoewel wij onze vrijwilligers in de watten leggen, heeft de sportgroep steevast een tekort aan helpende handen bij het organiseren van evenementen”, klinkt het.

Wil jij de sportgroep Vaste Vuist Lauwe helpen? Contacteer dan voorzitter Dries Defossez via dries@vastevuist.be.

Sportgroep Vaste Vuist Lauwe vzw

Opgericht in: 1922

Voorzitter: Dries Defossez (42) is voorzitter sinds 2006.

Ledenaantal: De nieuwe sportzaal, die anderhalf jaar geleden in gebruik genomen werd, gaf de sportgroep een boost. Vaste Vuist was dit sportjaar op weg naar een recordaantal leden, maar door de coronacrisis bleef dat cijfer alsnog steken op 1.936.

Lokaal: Sporthal Ter Leie, Hospitaalstraat 10a in Lauwe. Wat bijna honderd jaar geleden begon als een plaatselijke turnclub is doorheen de jaren uitgegroeid tot een regionale sportgroep met een uitgebreid aanbod aan disciplines voor jong en oud. Gymnastiek, dans en omnisport vormen samen drie belangrijke pijlers waarop de sportgroep steunt. Stilaan neemt ook het aanbod aan G-sporten toe.

Website: www.vastevuist.be