Vast terras café ‘t Lusterke moet weg maar uitbater geeft de strijd niet op

Antony Verschaeve aan zijn vast terras. Het staat er al zeven jaar maar moet weg van het Agentschap Wegen en Verkeer. © a-MV
Redactie KW

Uitbater Antony Verschaeve van café ‘t Lusterke in de Molenstraat in Wervik is woest. Zijn vast terras moet weg. Het staat er nochtans al zeven jaar. ‘t Lusterke is gelegen langs een gewestweg en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) geeft geen toestemming voor een vast terras. “Ik laat het staan”, benadrukt Antony. “Zonder mijn terras zie ik het echt niet zitten.”

De stad Wervik biedt de horeca de mogelijkheid om sinds de heropening na de lockdown een terras te voorzien of het bestaand terras uit te breiden. Het schepencollege keurde hiervoor het terrassenplan goed. Begin juni vernam cafébaas Antony Verschaeve (49) het slechte nieuws van de wegbeheerder AWV.

Burgemeester Youro Casier (SP.A) kwam bij de districtsmanager van het Agentschap Wegen en Verkeer afdeling Kortrijk tussen op zoek naar een oplossing. “Ondanks mijn verwoede pogingen bleven ze bij hun beslissing”, aldus de burgemeester in een brief aan de cafébaas. “Ze volgen strikt de richtlijnen die vanuit Brussel worden opgelegd.”

“Om precedenten te vermijden, wijken ze niet af van deze lijn. We kunnen enkel een tijdelijk terras toestaan maar dan moet dit wel tegen de gevel worden geplaatst. Een parkeerverbod moet er dan voor zorgen dat de parkeerstrook vrij blijft en deels als voetpad en deels als terras kan worden gebruikt .”

Boos op burgemeester

Antony Verschaeve is bijzonder boos over de brief en ook op de burgemeester. “Ik heb al zolang moeten wachten op een antwoord van hem”, zegt Antony. “Hij is hier eens gepasseerd en we spraken elkaar kort. Hij wimpelde me af. Dat gevoel had ik toch. De burgemeester had me toch eens kunnen opbellen, langskomen of me uitnodigen naar het stadhuis om het eens te bespreken. Als hij echt geïnteresseerd is, dan zou hij dat gedaan hebben. Ik vind het een schande. Akkoord, een burgemeester kan niet voor iedereen goed doen, maar door de coronacrisis heeft een zelfstandige nu echt wel aandacht nodig. Wekenlang liet men me in het ongewisse.

“Ik heb al veel gedaan om Wervik op de kaart te zetten met ons klein cafeetje. We zijn het supporterslokaal van de Japanse veldrijder Yu Takenouchi. Het is tevens het clublokaal van knikkerclub Les boules d’or. De burgemeester zou daarvoor respect moeten hebben. Toen ik als animator in het buitenland werkte, dan praatte ik altijd heel trots over Wervik. De burgemeester is een burgervader die zich toch om alle burgers moet bekommeren? Ook dus om de zelfstandigen. De stad verschiet zijn pijlen op het aantrekken van nieuwe zelfstandigen, maar zou men niet beter inspanningen doen voor het behouden van de bestaande zelfstandigen? Middenin de coronacrisis is deze beslissing alvast een streep door de rekening. Maar ik geef niet op en blijf tot september zeven dagen op zeven open.”

In Deinze kan het wel

Het is uiteraard zeer de vraag hoe het nu verder moet met dat vast terras. “Dat slecht nieuws ga ik eerst laten bezinken”, zucht Antony. “Ik ga schriftelijk reageren maar eerst een goed nadenken. Er staat nergens vermeld tegen wanneer dat terras weg moet. Op het internet vonden we het verhaal van tearoom Nikky’s in Deinze waar de uitbaters langs een gewestweg wel de toelating kregen voor een vast terras en net zoals hier niet tot tegen de gevel. Er is daar tegen de gevel een voetpad, dan een fietspad en dan het terras. Mijn vader had contact met die uitbaters. Het terras werd hen vier jaar lang geweigerd maar nu mag het dus wel.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier