Vangt AZ Groeninge straks Limburgse coronapatiënten op? “Dat kan, wij hebben marge”

Olaf Verhaeghe

Concrete cijfers over het aantal coronapatiënten geeft AZ Groeninge niet. Maar in Kortrijk hebben ze de instroom zeker onder controle. Nu patiënten uit zwaar getroffen regio’s in Limburg onder meer naar Antwerpse en Oost-Vlaamse ziekenhuizen worden gebracht, lijkt ook AZ Groeninge mogelijks een oplossing te kunnen bieden voor overbevraagde collega’s. “Dat kan, dat is een piste die wordt onderzocht, maar op vandaag is de vraag nog niet concreet gesteld”, oppert woordvoerder Stefaan Lammertyn.

Hoewel de absolute cijfers van het aantal bevestigde covidbesmettingen nergens in de provincie hoger liggen dan in Kortrijk, behoudt AZ Groeninge zeker de controle over de instroom aan coronapatiënten. Concrete cijfers geeft het ziekenhuis niet, een afspraak die op provinciaal niveau tussen hoofdartsen werd gemaakt. Maar ziekenhuiswoordvoerder Stefaan Lammertyn bevestigt wel dat elke patiënt die in het ziekenhuis komt, absoluut de nodige zorgen kan krijgen. “De situatie wordt uiteraard op de voet gevolgd en elke ochtend hebben wij directiecomité om te kijken hoe we ons organisatorisch kunnen en moeten aanpassen.”

Kortrijkzaan of Limburger? Maakt niet uit

De druk op de ziekenhuizen ligt in andere provincies een pak hoger. Onder meer in Limburg is de maximale zorgcapaciteit bereikt waardoor patiënten naar andere ziekenhuizen in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen moeten worden overgebracht. Kan ook het Kortrijkse ziekenhuis bijspringen indien nodig? “Dat kan, wij hebben nog marge om mensen op te vangen. Op dit moment is de vraag nog niet concreet gekomen, maar het is wel een piste waar we rekening mee houden. Er is inderdaad een capaciteitsprobleem in Limburg en het is meer dan logisch dat iedereen zijn steentje bijdraagt om de piek zo goed mogelijk op te vangen”, aldus Stefaan Lammertyn. “Voor ons is elke patiënt even belangrijk, of dat nu een Kortrijkzaan of een Limburger is. Iedereen krijgt de juiste zorgen.

De overheid vraagt ziekenhuizen wel om in eerste instantie binnen het eigen ziekenhuisnetwerk te kijken om de overbevraging op te vangen. “Mocht Maria Middelares in Gent bijvoorbeeld plots overvol komen te liggen, dan zal men zeker naar ons kijken om patiënten over te brengen”, zegt Stefaan nog. “Maar zoals ik zei: het is een piste, maar voorlopig is het voor ons nog niet aan de orde.”

70-plussers weer naar huis

Niet alleen de instroom is in Kortrijk onder controle, er kunnen ook almaar meer coronapatiënten weer naar huis vertrekken. “Zo was er bijvoorbeeld Mia, een mevrouw van 75 die enkele dagen geleden bij ons werd opgenomen. Zij is weer helemaal aan de beterhand en kon woensdag op eigen kracht weer naar huis. Ze gaf bij haar vertrek ook een sterke, inspirerend boodschap aan andere senioren. Dat ook zij zich erdoor kunnen slaan. Aan die verhalen trekken wij ons op, want behalve de werkdruk valt ook de pyschologische last op onze werknemers niet te onderschatten. Het is heel confronterend, omdat het virus niemand ontziet. De angst om zelf ziek te worden of het virus mee te nemen naar huis, zit er bij sommige mensen wel in.”

https://twitter.com/azgroeninge/status/1245353127169216512az groeningehttps://twitter.com/azgroeninge

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Op dit moment valt ook het aantal besmettingen bij personeelsleden mee, stelt Stefaan Lammertyn nog. Ook hier geeft hij geen concrete cijfers. “Dat hebben we te danken aan de optimale beschermen en de heel strikte richtlijnen die van bij de start van de corona-epidemie heel goed werden opgevolgd door onze mensen”, aldus de woordvoerder.

Snel geschakeld

Dat de piek in zicht is, wil men bij AZ Groeninge niet gezegd hebben. “Voorzichtig positief zijn is goed, maar we blijven waakzaam. Sommige mensen zien deze week als dé cruciale week, maar in mijn ogen is elke week, elke dag cruciaal. Wij zijn erin geslaagd om in de eerste week heel snel te schakelen, afdelingen om te vormen en gebouwtjes bij te plaatsen aan de spoeddienst om mensen op te vangen. Dat was toen op de feiten vooruitlopen, maar blijkt nu een goede beslissing en onze sterkte in de aanpak. Sommige afdelingen kan je nu amper herkennen, geloof me. En mocht het nodig zijn, kunnen we nog operatiezalen of consultatieruimtes inschakelen. Ik heb het gevoel dat we op alles voorbereid zijn.”

Toch kijkt Stefaan Lammertyn ook al vooruit. Wat ná het coronatijdperk? “De wereld die we kenden was er eentje waarin we zo goed als alles konden controleren. Tot dat virusje kwam en alles omgooide. Iedereen heeft zijn of haar leven enorm moeten aanpassen. We moeten ondertussen ook wel stilaan beginnen nadenken over de toekomst. Dat is niet voor morgen of overmorgen, maar de heropstart moet je ook voorbereiden. Niet alleen in het ziekenhuis, maar in de hele maatschappij.”

Kreeftensoep

Ten slotte benadrukt Stefaan de enorme solidariteit naar hulp- en zorgverleners toe. “Die blijft groot. En dat doet onze mensen écht wel deugd. Een klein voorbeeldje: ik kreeg woensdag telefoon van Christof Malysse, zaakvoerder van Lobster Fish, met de vraag of hij niets kon betekenen voor het ziekenhuispersoneel. Hij stelde voor om kreeftensoep te brengen. Hoeveel? 170 liter! Met de glimlach, zei hij. Dus vrijdag krijgt iedereen hier heerlijke soep. Dat zijn kleine zaken, maar het geeft toch een leuk duwtje in de rug.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.