Vanessa Soete uit Wakken geeft naaiworkshops met Happy button

Vanessa Soete wou haar kennis en ervaring delen met iedereen die graag de passie voor de naaimachine wil leren kennen en geeft nu naaiworkshops met haar eigen bedrijfje Happy button. © BB
Redactie KW

Vanessa Soete organiseert dit najaar naaiworkshops met Happy button. Het begon met het maken van gezinskleren, maar na een jarenlang parcours met vele opleidingen en workshops in heel Vlaanderen heeft de Wakkense een eigen zaak van thuis uit opgebouwd.

Vanessa Soete (36) woont samen met haar man Jo Notebaert (37) in de Molenstraat in Wakken. Samen hebben ze drie kinderen: Rune (10), Vic (9) en Finn (6). Vanessa is van opleiding opvoedster, maar deed enkele jaren geleden een carrièreswitch om haar grote passie na te streven, namelijk creatief bezig zijn met stoffen.

Waarvoor staat Happy button?

“Mensen kunnen hier terecht voor een gevarieerd aanbod van kort lopende cursussen kleding en accessoires, voor beginners en gevorderden, volgens het seizoen en mode. Er zijn ook workshops machinekennis – naaimachine, overlock, cover lock, snijplotter – en naaitechnieken. Verder geef ik privéworkshops in winkels of bij mensen thuis op aanvraag.”

“Er zijn tweewekelijks naaiateliers, waar mensen aan hun eigen projecten onder begeleiding in mijn atelier komen werken. Er komen hier veel gelijkgestemde zielen in mijn atelier, allen met een passie voor kledij en stof, waardoor er heel wat vriendschappen ontstaan. Een tweetal mannen vond ook de weg naar mijn atelier en dat was telkens een waardevolle ervaring. Een van hen maakte een heel mooie poppenmand voor zijn kinderen, waar hij heel tevreden mee was. Ik doe geen herstellingen, maar leer hoe je zelf de retouches tot een goed einde kan brengen. Ik geef deze workshops ook op verplaatsing in allerlei winkels.”

Je hebt een gevarieerd najaarsprogramma, hoe ziet dat er precies uit?

“We zijn gestart met de cursus ‘damesbroeken’. Sinds begin november zijn er volgende workshops: ‘babynaaien’, ‘kanten of voorgevormde bh met Siegried van de lingerie academie’, ‘bombervesten’ en ‘leren werken met je cover lock’. In december kan je bij mij ‘geometrische figuren leren stikken’, ‘feestkleedjes maken’ en samen ‘sweaters maken’. Iedereen is van harte welkom. Juiste data en uren zijn te vinden op mijn website.”

Ik haal vooral veel voldoening uit mijn cursussen en het omgaan met mensen – Vanessa Soete

“Vanaf dinsdag 3 december start Happy button opnieuw tweewekelijks met een naaiatelier, op deze avonden wordt er geen les gegeven, maar kan je wel rekenen op deskundige hulp. Iedereen werkt aan een eigen project: een nieuw stuk, een retouche, een rits leren innaaien, een knoopsgat maken, patroon doortekenen…”

Hoe is deze passie ontstaan?

“Als kind kreeg ik ooit een naaimachientje van mijn ouders en toen ben ik beginnen experimenteren met lappen stof en ben ik nooit meer gestopt. Ik voelde de drang om dingen te creëren en zo is alles begonnen. In het middelbaar was ik er ook veel mee bezig en naaide ik een zitzak die nog steeds op de kamer van mijn zonen staat te pronken en de broek die ik toen stikte, werd gedragen tot er niets meer te dragen viel.”

“Maar ik heb nooit gedacht dat ik er later beroepsmatig iets mee zou gaan doen. De naaikriebel keerde op volwassen leeftijd echter terug en zo volgde ik 15 jaar geleden een avondopleiding kleding. En nu vond ik dat de tijd rijp was om mijn kennis en ervaring te delen met iedereen die graag de passie voor de naaimachine wil leren kennen!

Je hebt eigenlijk van je grootste hobby je beroep kunnen maken.

“Ik leer nog elke dag bij en volg momenteel een driejarige opleiding patroontekenen en ontwerpen van dameskledij in Brugge. Ik vind het fijn om mij verder bij te scholen en die opgedane kennis aan mijn klanten door te geven. Later zou ik mij graag nog specialiseren in het ontwerpen en maken van lingerie en daarover workshops aanbieden. Verder wil ik op termijn zelf kleren tekenen en ontwerpen op maat. Maar alles op zijn tijd natuurlijk. Ik haal vooral veel voldoening uit mijn cursussen en het omgaan met de mensen. Ook aan de kledij die ik maak voor mijn kinderen en man beleef ik veel plezier.”

Info: www.happybutton.be, Molenstraat 61 in Wakken, 0494 06 79 29, info@happybutton.be.

(Kurt Beke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier