Vanessa Soete start met naaiwinkeltje Happy Buttonin Wakken: “Naaien werd hip dankzij corona”

(foto Nele)
(foto Nele)
Redactie KW

Happy Button is het gezellige naaiwinkeltje van Vanessa Soete. Ze organiseert tal van workshops, maar door corona vielen de lessen stil. Stilletjes aan hoopt ze op een heropstart. “De coronaperiode zette mensen aan het naaien, het wordt opnieuw hip.”

Happy Button is een naai- en stoffenwinkel die je kan vinden langs de Molenstraat 61 in Wakken. Vanessa (37) geniet met volle teugen van het naaiavontuur. Een van haar doelstellingen is om de mensen op weg te helpen en de kunst van het naaien te leren ontdekken.

“Al sinds mijn jeugdjaren ben ik geïnteresseerd in naald en draad”, vertelt Vanessa. “Ik weet nog goed dat ik mijn eerste naaimachientje van mijn ouders kreeg en onmiddellijk ging ik aan de slag. Het resultaat was niet zo schitterend, maar het bijleren en het creatieve was toen al duidelijk aanwezig. In het secundair onderwijs begon ik aan de opleiding kleding. Ik deed toen de nodige ervaring op en wilde iets in die richting doen. Pas op volwassenen leeftijd voelde ik dat de naaikriebels heel echt waren en ik volgde nog extra avondles bij.”

Mondmaskergekte

Vanessa startte haar winkel op in juli 2020. De naaiworkshops deed ze al voor de opening van haar winkel. De coronaperiode deed Vanessa nadenken: “Zo’n twee jaar terug begon ik naaiworkshops te organiseren, dit bij mij thuis en op verplaatsing. Vorig jaar kwam de coronaperiode eraan en daaraan werd de drukte rond het zelf ontwerpen van mondmaskers gekoppeld. De verschillende stoffen vlogen de deur uit en ik had toen echt het gevoel dat de tijd rijp was om mijn droom waar te maken. Mijn eigen winkel met verkoop van stoffen en naaimaterialen tot leven roepen en daarnaast mijn ervaring en kennis delen met iedereen die graag de passie voor de naaimachine wil leren kennen. In het begin van de coronaperiode werden er heel wat naaimachines verkocht.”

“Het naaien werd opnieuw hip en die trend zet zich voort. Tijdens die periode werd mijn eigen webshop ontwikkeld. Ik kon niet anders, want ik moest mee met de coronatijd. De webshop doet het redelijk goed. Mensen hebben aan de ene kant schrik om te winkelen, maar aan de andere kant is stoffen kiezen via een webshop moeilijk. Stoffen moet je kunnen voelen en zelf beleven.”

Workshops

“Velen vragen opnieuw naar de heropstart van de workshops. Voorlopig kreeg ik nog geen groen licht en is het afwachten. Tussendoor kan iedere klant online ondersteuning krijgen indien ze dit wensen. Ik organiseer workshops voor beginners, mensen die echt niks kennen van het naaien. Daarnaast ook workshops voor mensen die iets specifieks willen ontwerpen, zoals een tas, een bepaald kledingstuk en noem maar op. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen ook les volgen en via het naaiatelier kan iedere deelnemer zijn of haar eigen project verder afwerken met de nodige hulp.”

(NS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.