Vanessa Flamez uit Brugge: “Torhoutse Steenweg heeft een enorme boost gekregen”

Vanessa Flamez verloor haar job door corona, maar is nu aan de slag bij marketingbureau KIXX. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Elke week duikt KW/Brugsch Handelsblad in het hart van de wijken en gaat het een gesprek aan met een figuur die zijn buurt uitademt. Deze week is dat Vanessa Flamez uit de Torhoutse Steenweg in Sint-Andries.

Vanessa Flamez (45), een gegradueerde in bedrijfsmanagement, is afkomstig uit Menen. De liefde dreef haar eerst naar Antwerpen en vervolgens naar Brugge. “Eerst ben ik mijn toenmalige vriend gevolgd naar de Sinjorenstad. Maar die relatie doofde uit. Dertien jaar geleden ging ik met een vriendin uit eten naar Mojo nabij het Astridpark. Aan het tafeltje naast ons zat Pablo Annys met enkele vrienden. Onze blikken kruisten elkaar, we waren meteen verkocht. Onmiddellijk erna vertrok hij met Philip Pierins drie weken naar Indonesië. Daags na zijn terugkeer hadden we onze eerste date. Intussen zijn we getrouwd en wonen we al twaalf jaar in de Torhoutse Steenweg in Sint-Andries.”

Woon je hier graag?

“Jawel, zeker sinds deze ‘trilweg’ heraangelegd werd. Ik slaap meestal met het venster open en heb nauwelijks last van het verkeer. Sinds de knip op West-Brugge gemaakt werd en de automobilisten via Sint-Michiels moeten omrijden om naar Brugge te gaan, is het aanzienlijk minder druk in de Torhoutse Steenweg.”

“Voor mij biedt de Smedenpoort als fietser en voetganger een magische aantrekkingskracht: die poort zuigt je zo de historische binnenstad in. Ik aanzie dit als het portaal naar Brugge. In mijn ogen heeft de Smedenstraat bij sommige Bruggelingen ten onrechte een minder goede reputatie gekregen als handelsstraat. Er zijn daar heel veel kwalitatieve winkels.”

Nooit overwogen om in de Brugse binnenstad te wonen?

“Eerlijk: slechts eventjes. Maar ons budget liet niet toe om in het stadscentrum een even grote woning te kopen als de ruimte die we hier hebben in Sint-Andries. We hebben ons huis dan maar duurzaam verbouwd en beter geïsoleerd. Pablo is verknocht aan dit huis. Een deeltje van de tuinmuur is ‘erfgoed’: het gaat immers om een restant van de muur van De Klokke, het voormalig Clubstadion. Pablo is daar als Clubfan erg fier op. We wonen recht tegenover het vroegere café De Klokke, waar de vrouw van Clubdoelman Fernand Boone decennia een horecazaak uitbaatte.”

Wat zijn de troeven van de buurt waar je woont?

“In feite wonen we heel centraal: vlakbij de Expresweg die je in een mum van tijd op de autostrade of in Zeebrugge brengt. Ik hou ervan om op het Zeebrugse strand te wandelen. We zijn snel met de fiets in ‘t stad én in het Jan Breydelstadion. Ik ben in tegenstelling tot Pablo geen voetbalfreak, maar ik hou van de sfeer tijdens de matchen. Welja, in het verleden, in het precoronatijdperk, toen er nog supporters toegelaten werden. Hopelijk is dat binnenkort snel weer mogelijk.”

“En vlakbij is er ook het Tillegembos, waarmee Pablo een emotionele band heeft. Zijn grootouders hebben er op het kasteel gewoond, als conciërges voor de gravin. Zijn mama is er opgegroeid. Ook voor ons dochtertje Lilou (9) is het hier ideaal wonen: de stadsschool De Triangel is vlakbij.”

Is de buurt de voorbije tien jaar veranderd?

“Jawel, de Torhoutse Steenweg heeft een enorme boost gekregen, er zijn diverse kwaliteitsvolle handelszaken bijgekomen, waarvoor mensen uit de andere Brugse deelgemeenten naar Sint-Andries komen. Biovita is mijn favoriete voedingswinkel met een groot aanbod aan verse, biologische etenswaren. En Chantilly is een van de beste patisserieën van Brugge. Bovendien herbergt de Torhoutse Steenweg twee van mijn favoriete restaurants: Phare de Vie en Bar Bulot. We kunnen er te voet naartoe.”

“Je voelt echt een nieuwe, mercantiele dynamiek langs de Torhoutse Steenweg. En ik heb vernomen dat er binnenkort zelfs een viswinkel zijn deuren opent nabij de Sint-Baafskerk. Wat moet een mens meer hebben?”

Wat kan er beter?

“De straat leent zich niet tot autovrije initiatieven. Ik mis wel wat buurtinitiatieven, we kennen onze buren onvoldoende. Recent is er hier vlakbij een nieuw flatgebouw opengegaan, maar we weten helemaal niet wie er daar woont. Zou er op middellange termijn op de parking van de Lidl geen buurtfeest kunnen georganiseerd worden? Dat zou de sociale cohesie van de buurt ten goede komen.”

Nog even wachten tot de coronacrisis voorbij is. Lijd je zelf zwaar onder de pandemie?

“Corona heeft mij nieuwe inzichten gegeven op professioneel en relationeel vlak. Tijdens een crisis besef je pas dat je gezinsbubbel het meest essentiële is en de rest bijzaak. Door corona heeft Pablo geen avondvergaderingen meer en is hij meer thuis, de vroegere exclusieve gezinsmomenten zijn nu standaard geworden. Dat doet deugd. Wat mijn werk betreft, ben ik mijn job als zelfstandig consultant bij de luchthaven Brugge-Oostende door corona kwijtgespeeld. Dat was een serieuze nekslag, ik deed mijn job graag. Maar sinds 1 september mag ik mijn sales en expertise inzetten bij het Loppemse marketingbureau KIXX.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier