Vanessa en Stephanie zijn contactclown in wzc Blijvelde in Kortemark

Redactie KW

Lang voor er sprake was van corona, waren Lizzy en Vivi al terug te vinden in Blijvelde. Hun alter ego’s Vanessa Vermote en Stephanie Goens van het Team Wonen en Leven zijn de contactclowns in het woonzorgcentrum, eigenlijk bedoeld voor de dementerende rusthuisbewoners.

“Het begrip contactclowns bestaat al heel lang”, aldus Vanessa (41). Zij woont in de Koekelarestraat samen met haar man Donovan en zonen Milan en Emile. “Het is soms heel moeilijk om door te dringen tot dementerende bejaarden en ik bleef daaromtrent wat op mijn honger zitten op het werk. Ik had al gehoord en gelezen over de zogenaamde demiclowns , die op bezoek komen in rusthuizen. Dat is een heel nobel initiatief, maar het kost natuurlijk wel wat geld om hen te boeken. Toen zag ik dat de mogelijkheid bestond om een driedaagse cursus te volgen. Ik ben meteen naar mijn directie gestapt en heb dit aangekaart. Die was meteen gewonnen voor het idee en toen ben ik op zoek gegaan naar een partner in crime , want alleen kan je zoiets niet. Ik heb mijn collega Stephanie overtuigd en zo waren de contactclowns Lizzy en Vivi geboren.”

Veel energie

“We werken vooral rond zintuiglijke prikkels en emoties. Als de bewoners lachen, dan lachen we mee. Als ze huilen, dan huilen we ook mee. We maken ook gebruik van muziek en een vleugje humor is nooit ver weg. We zijn helemaal geen traditionele clowns, ons zul je geen ballons zien plooien. We spelen geen toneeltje als clown, maar we kijken naar de mens die voor ons zit. We plannen niks op voorhand, maar zien op het moment zelf wel hoe we het contact zullen leggen. De ene dag lukt het, de andere dag niet. Geloof het of niet, maar er kruipt ontzettend veel energie in. Na een middagje Lizzy en Vivi zijn we pompaf. We proberen maandelijks langs te gaan bij de bewoners, want we mogen ook ons gewone werk niet vergeten.”

Clownsmondmaskers

“Ik haal enorm veel voldoening uit het werk als contactclown. Wanneer we rondlopen worden we ook wel eens opgemerkt en nageroepen door de niet-dementerende bewoners. Zij kijken eveneens uit naar onze komst. Ze weten wie we zijn en wees maar zeker dat ze ook graag eens lachen. Corona en clowns, dat gaat alleen niet zo goed samen.”

“Ook de niet-dementerende bewoners zien ons graag komen”

“De mimiek is erg belangrijk en laat het nu net onze neus en mond zijn die we moeten verbergen achter een mondmasker. In het begin waren we creatief en tekenden we zelf gezichtjes op onze mondmaskers, maar dankzij vzw Kloen konden we echte clownsmondmaskers op de kop tikken, rode neus inclusief”, besluit Vanessa.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.