Vanessa Dehullu verlaat Roeselaars stadhuis: “Ik word nu zelf een jonge ondernemer”

Vanessa Dehullu vroeg haar BTW-nummer aan in volle coronacrisis: "Ik wou niet langer wachten." (foto SB) © Stefaan Beel
Peter Soete

Vanessa Dehullu verlaat het Roeselaarse stadhuis op 17 juli. Het diensthoofd Economie wordt zelfstandig consultant na tien jaar de dienst Economie uitgebouwd en aangestuurd te hebben. Na jarenlang advies geven aan startende ondernemers, is Vanessa nu zelf een starter.

“Ik ben op 15 februari 2010 gestart als diensthoofd Economie op het Roeselaars stadhuis”, begint Vanessa Dehullu (40) haar verhaal.

“Ik had één medewerker en het was de bedoeling de dienst Economie uit te bouwen en een team te hebben om onze handelaars, horecamensen en bedrijven te ondersteunen. Het was onontgonnen gebied en heel spannend. De toenmalige schepen van Economie is onze huidige burgemeester Kris Declercq die nog steeds verantwoordelijk is voor Economie. Hij had en heeft nog steeds een ongelooflijke drive. Vijf jaar geleden kreeg ik naast Economie ook de bevoegdheden Landbouw en Wonen en we werken in totaal met tien medewerkers op de drie diensten. Wij grappen soms dat we verantwoordelijk zijn voor drie basisbehoeften: we zorgen voor een dak boven het hoofd en we bekommeren ons om het geld dat we nodig hebben om eten te kopen.”

“Die tien jaar was een heel boeiende en leuke periode. Als ambtenaar zat ik mee op de eerste rij van het verhaal van onze stad. Ik had geen Weekbode nodig om te weten wat er gebeurde (lacht). Zo heb ik tien jaar mee de Batjes helpen organiseren en nu de dienst verlaten zonder Vat en zonder Batjes zal een beetje vreemd zijn.”

“Ik kies voor een zelfstandig bestaan en nu is het de tijd om dit te doen. Ik ben 40 jaar en ik moet niet langer wachten. Ik ben altijd een ondernemende ambtenaar geweest en ik wil niet voor eeuwig op dezelfde stoel blijven zitten. Sommige mensen fronsen wel de wenkbrauwen dat ik zo’n mooie, vaste job opgeef maar ik wil niet langer wachten. Ik heb in mijn carrière heel veel starters gezien en gehoord en ik was telkens een klein beetje gezond jaloers toen ik hun enthousiaste verhalen en dromen hoorde.”

“Ik ben en blijf een echte Roeselaarse met een hart voor mijn stad”

“De coronacrisis is eigenlijk de katalysator, nu is eigenlijk hét ogenblik om te springen en dat heb ik ook gedaan. Er hebben waarschijnlijk niet veel mensen een BTW-nummer aangevraagd in deze periode maar ik wel. Ik word zelfstandig consultant met mijn bedrijf dv consult. Als diensthoofd Economie heb ik gedurende tien jaar de economische ontwikkeling en het centrummanagement in de stad Roeselare mee uitgebouwd. Door deze jarenlange ervaring weet ik als geen ander voor welke uitdagingen steden en gemeenten, bovenlokale overheden, handelaarsorganisaties, bedrijven en handelaars staan. Nu kan iedereen een beroep doen op mij. Roeselare ook? Natuurlijk! Ik ben en blijf een Roeselaarse met een hart voor mijn stad. Ik koop lokaal, denk lokaal en wil altijd meedenken om mijn stad nog beter te positioneren in het economische landschap. Ik blijf trouwens ook in het comité van de Awards zetelen.”

Twee kantoren thuis

“Ik geloof echt dat we nu op een scharniermoment zijn aanbeland. Heel veel stadsbesturen en bedrijven zoeken ondersteuning in deze moeilijke tijden. Het is hét moment om hen te adviseren en met mijn kennis van de economische, politieke en bedrijfswereld denk ik dat ik een meerwaarde kan zijn. Mijn werkplek wordt een kantoor in onze woning. Mijn man is zelfstandig boekhouder en heeft ook zijn kantoor bij ons thuis. We zullen dus alle twee werken onder ons huiselijk dak maar zullen elkaar niet voor de voeten lopen (lacht). En voor ons dochtertje Charlotte heb ik ook een werkplekje gemaakt in mijn kantoor.”

“Uiteraard zal ik mijn collega’s missen net als de rechtstreekse contacten die ik mocht hebben met veel verschillende mensen. Anderzijds word ik nu zelf ondernemer en kan ik mijn eigen beslissingen nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier