Vandalen manipuleren stroomkast van centrale redderspost: “Alle apparatuur is kapot”

Hoofdredder Vincent Geerardyn. © BB
Redactie KW

Vandalen hebben op levensgevaarlijke wijze voor duizenden euro’s schade berokkend aan de centrale post van de strandredders van De Panne. De elektriciteitskast naast de cabine werd gemanipuleerd zodat er een stroomstoot van 400 volt doorheen de elektriciteitskabels en alle apparaten stroomde.

Nagenoeg alle toestellen en dure apparatuur van de strandredders zijn kapot. “Het is onthutsend dat men ons doelgericht wil schaden, terwijl wij instaan voor de veiligheid van de badgasten”, zegt hoofdredder Vincent Geerardyn. “Onze centrale post kon volledig uitgebrand zijn.”

“Al onze communicatieapparatuur, het gloednieuw digitaal omroepsysteem voor het strand, allerhande laders, het weerstation, onze nieuwe koelkast, microgolf en nog tal van apparaten zijn stuk. De schade loopt vermoedelijk op tot minstens 7.000 euro“, zucht hoofdredder Vincent Geerardyn. Het vandalisme moet al in de nacht van maandag op dinsdag zijn gebeurd. “Toen we dinsdagmorgen aankwamen en alle apparaten uitgeschakeld leken, dacht ik dat men elektriciteitswerken aan het uitvoeren was op de Zeedijk. Ik vroeg de technische dienst van De Panne of de stroomonderbreking nog lang zou duren, want zonder apparatuur konden wij niet werken. Er waren echter geen werkzaamheden aan de gang, werd mij verzekerd”, getuigt de hoofdredder.

Vandalen met kennis van zaken

“Daarna gingen we uit van een kortsluiting. Elektriciens van de gemeente kwamen de elektriciteitskast naast onze cabine inspecteren. Er was geen enkele zekering gesprongen. Heel vreemd”, getuigt Vincent. Dat het om vandalisme ging, werd pas later duidelijk. “Bij nadere inspectie door de elektriciens bleek de elektriciteitskast gewoonweg gemanipuleerd was. De elektriciteitskabels moeten eerst zijn afgekoppeld en de nulgeleider verwijderd, om daarna alles weer aan te sluiten. Levensgevaarlijk om zoiets uit te voeren! De vandalen moeten zeker kennis van zaken hebben gehad. Het heeft gezorgd voor een stroompiek tot 400 volt, waardoor al onze apparatuur het begaf. Enkele stopcontacten waren zwartgeblakerd. Het vandalisme had ervoor kunnen zorgen dat onze centrale post uitbrandde. Of misschien wat dat zelfs de bedoeling“, gaat de hoofdredder verder. Hij diende klacht in tegen onbekenden. De politie Westkust startte een onderzoek.

De elektriciteitskast.
De elektriciteitskast.© BB

Op dinsdag was het behelpen voor de strandredders van De Panne. “Ik moest onze redders naar hun posten sturen zonder of met de overige communicatieapparatuur. Gelukkig zijn er geen noemenswaardige incidenten gebeurd. Ons gloednieuw digitaal omroepsysteem, waarbij we het hele strand van De Panne kunnen informeren door de luidsprekers, is ook naar de vaantjes. Het is pas recent geïnstalleerd en nog nooit gebruikt. Onze koelkast was eveneens gloednieuw en kostte 1.600 euro. De bedoeling was om onze redders snel gekoeld water te kunnen leveren op snikhete dagen. Gelukkig hebben we intussen nieuw materiaal ter beschikking gekregen van IKWV en de gemeente De Panne. We zijn opnieuw volledig operationeel”, aldus Vincent Geerardyn.

Geen vijanderen

“Maar ik begrijp niet dat vandalen ons doelgericht willen schaden. Wij staan in voor de veiligheid van badgasten en ik dacht niet dat wij vijanden hadden, integendeel. Mensen zouden de strandredders dankbaar moeten zijn. Ik hoop dat zoiets nooit meer voorkomt want dit is een erg akelig gevoel“, besluit Vincent.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier