Vandalen en dieven teisteren leegstaand Sint-Maartensziekenhuis: “Het gaat van kwaad naar erger”

Conciërge Kennie Dellaert in het Sint-Maartensziekenhuis.© Kurt De Schuytener
Conciërge Kennie Dellaert in het Sint-Maartensziekenhuis.© Kurt De Schuytener
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

De politie van zone Vlas heeft in en rond het leegstaande Sint-Maartensziekenhuis een zoveelste controle gedaan om vandalen, dieven en inbrekers op heterdaad te betrappen. Buurtbewoners meldden dat er inbrekers in het voormalig ziekenhuis vertoefden.

Vier jongeren uit de regio Ieper, wier hobby het is in leegstaande panden binnen te dringen als ‘urban explorers’, werden betrapt door de politie, maar ze kregen geen proces-verbaal. Het was hen enkel te doen om filmpjes te maken, zeiden ze. Omdat het ziekenhuis er al zo toegetakeld bij ligt, waren er geen aanwijzingen dat deze jongeren vernieling aanbrachten en dus mochten ze beschikken.

“Het oude ziekenhuis staat al vier jaar leeg. Met de regelmaat van de klok gebeuren er vandalenstreken. Het gaat van kwaad naar erger”, vertelt conciërge Kennie Dellaert (36). “Het is niet meer te doen. Elke dag zit er iemand binnen. Ze komen zelfs in bendes en lachen mij vierkant uit. Het zijn vaak dezelfden die steeds terugkeren. ’s Nachts zijn er koperdieven aan het werk. Daarnaast overnachten er regelmatig daklozen in het ziekenhuis.”

Om binnen te raken moeten ze letterlijk inbreken. “Het is niet te schatten hoe vindingrijk sommigen zijn om binnen te glippen. Via de kelders, maar ook langs de hoogste daken”, zegt de conciërge.

Vernielzucht

De politie komt regelmatig langs. “Dit is goed om hangjongeren af te schrikken, maar ook zij komen steeds terug. De schade die ze aanrichten, is aanzienlijk”, zegt Kennie. “Er was een vzw die toelating kreeg om materiaal uit het ziekenhuis te halen. Zij deden dat gemanierd en netjes. Zonder schade. Ze hebben volledige verdiepingen geveegd en alles proper achtergelaten.”

Vastgoedontwikkelaar Immogra, die in 2018 het ziekenhuis opkocht, gaat extra maatregelen treffen om het ziekenhuis te vrijwaren van vandalen, inbrekers en koperdieven. Er is een aannemer aangesteld om het ziekenhuis opnieuw volledig af te sluiten.

Momenteel is er ook een vleugel van de voormalige kliniek bewoond door studenten van Hogeschool Howest. Er ligt een plan op tafel om het volledige ziekenhuispand te transformeren naar een studentensite. De aanvraag is ondertussen al ingediend. Het schepencollege zal tegen het eind van deze maand de aanvraag behandelen en beoordelen.

De Sint-Maartenskliniek ligt er vervallen en beschadigd bij.© Kurt De Schuytener
De Sint-Maartenskliniek ligt er vervallen en beschadigd bij.© Kurt De Schuytener

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier