Vandaag is Wereldslaapdag: tien tips voor een betere nachtrust

©Boy_Anupong Getty Images
©Boy_Anupong Getty Images
Philippe Verhaest

Vandaag vieren we Wereldslaapdag. We spenderen een derde van ons leven al slapend, maar 35 procent van de wereldbevolking kampt met een slaaptekort. En daar zit de coronacrisis voor iets tussen, vermoedt ook slaapspecialist Kristof Verhoeven, neuroloog en slaapspecialist bij het AZ Sint-Jan in Brugge. Hij serveert ons tien tips voor een verkwikkende nachtrust.

Een slechte nachtrust kan het gevolg zijn van verhoogde stresssituaties, zegt slaapspecialist Kristof Verhoeven. “In die optiek kan de coronacrisis zeker een rol spelen, maar concrete cijfers zijn er niet”, zegt hij. “Wij luisteren altijd eerst naar het verhaal van de patiënt en bepalen op basis daarvan een geschikte behandeling. Die kan puur medisch zijn, maar evengoed op psychisch vlak te vinden zijn. Maar zo goed als altijd is er een oplossing mogelijk. Iedereen kan met een slaaptekort geconfronteerd worden, het is gewoon zaak om er op een goeie manier mee om te gaan. Naar slaappillen grijpen, hoort daar voor alle duidelijkheid niet bij. Mijn gouden raad: blijf er rustig bij en wind je er vooral niet in op.”

Zo slaap je beter

1. Kies een vast tijdstip om te gaan slapen en op te staan.

2. Doe een dutje als je je moe begint te voelen.

3. Ga gezond om met alcohol of andere verslavende middelen.

4. Drink vanaf een bepaald uur geen koffie of andere cafeïnedranken meer.

5. Maak de juiste en gezonde keuzes om je laatavondhongertje te stillen.

6. Sport en beweeg voldoende.

7. Gebruik aangenaam beddengoed.

8. Hou de kamer op een comfortabele slaaptemperatuur en goed geventileerd. Voor volwassenen is dit tussen de 15 en 19 graden Celsius, voor baby’s en kleine kinderen tussen de 18 en 21.

9. Hou storend geluid en licht zoveel mogelijk buiten.

10. Reserveer je bed om te slapen of te vrijen, vermijd werken of ontspannen in bed.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.