Vandaag is ‘unplug day’: leg je smartphone eens aan de kant

Stefaan Lammertyn. (Foto LOO)
Axel Vandenheede

Vandaag is ‘unplug day’, een dag waarop veel mensen de digitale wereld 24 uur laten voor wat ze is. Stefaan Lammertyn, die zich ‘social media-evangelist’ noemt, is daar wel voor te vinden.

De Kortrijkzaan is naar eigen zeggen geen expert sociale media, maar wel een ‘social media-evangelist’. “Ik probeer de blijde boodschap over het verstandig gebruik van sociale media en de smartphone bij de mensen te brengen. En dat is niet gemakkelijk, want de fixatie op bijvoorbeeld die smartphone is enorm.”

“Wie voortdurend bezig is met zijn smartphone en dus met sociale media, vermoeit haar of zijn brein. Vaak wordt daarbij ook nog eens aan multitasking gedaan: tv-kijken en met je smartphone bezig zijn, studeren en intussen sociale media checken… Maar onze hersenen zijn niet mee geëvolueerd: voor hen is het een of-ofverhaal, geen en-enverhaal.”

Vliegtuigmodus

Zelf is de 50-jarige Kortrijkzaan ook dagelijks in de weer met zijn smartphone. “Maar ik bouw regelmatig zogenaamde ‘unplugmomenten’ in”, stelt hij. “Af en toe zet ik mijn smartphone op vliegtuigmodus, dan komen er geen meldingen binnen en word ik dus niet gestoord. Ik kan dan enkele uren heel goed doorwerken. Mensen hebben schrik dat, als ze zoiets doen, ze heel belangrijke gebeurtenissen zullen missen. Maar wees gerust: ik heb daar ervaring mee en bij mij is dat nog nooit gebeurd. Je mag geen slaaf worden van je smartphone.”

“Je mag geen slaaf worden van je smartphone”

“We moeten af van de drang om continu bereikbaar te moeten zijn. Dat hoeft echt niet. In Frankrijk is er daarover dit jaar zelfs een arbeidswet gestemd. Daarin staat dat werknemers het recht hebben om onbereikbaar te zijn buiten de werkuren. Dat ze dan bijvoorbeeld niet noodzakelijk hun werkmails moeten checken.”

Stefaan ‘unplugt’ niet alleen regelmatig enkele uren, maar laat zijn smartphone soms ook gewoon thuis. “Als ik bijvoorbeeld ga wandelen met mijn vrouw, dan doe ik dat: zo kan ik rustig genieten van alles rondom mij. Neem ik toch mijn smartphone mee, dan wil ik misschien een foto maken, die dan op sociale media plaatsen… Of al eens een selfie maken. Dat is enorm populair. Recent stapte ik samen met twee Spaanse meiden van de bus in Brugge en meteen grepen ze naar hun smartphone voor een foto van zichzelf. Selfies worden vandaag van in de wieg tot aan het graf genomen…”

Blauw licht

Om overmatig gebruik van de smartphone bij hem thuis tegen te gaan, heeft het gezin afspraken gemaakt. “Smartphones aan tafel zijn niet welkom. En we controleren elkaar: als ik dit eens vergeet, spreken mijn kinderen me daarop aan. Ook de slaapkamer is verboden terrein voor de smartphone. Vaak hoor je mensen zeggen dat hun gsm hun wekker is. Een zwak excuus. Koop gewoon een wekker. Je moet weten dat een smartphone een blauw licht produceert dat de hersenen activeert. Niet handig dus als je wil slapen.”

De sociale media-evangelist waarschuwt ook voor de ‘like’-cultuur. “Een foto of bericht leuk vinden op Facebook of Twitter is geen populariteitstest. Dat vergeten velen, met vaak een enorme ontgoocheling als gevolg als ze minder ‘likes’ krijgen dan gedacht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier