De bevolking moet vanaf woensdagmiddag zo veel mogelijk thuis blijven en contact met andere mensen vermijden. Alleen de hoogst noodzakelijke verplaatsingen mogen nog gedaan worden: naar de dokter, het werk, de winkel om eten, de apotheek, het postkantoor, de bank en als het echt nodig is naar het tankstation. Andere verplaatsingen worden verboden en er wordt een samenscholingsverbod afgekondigd. De politie moet erop toezien dat de maatregelen gerespecteerd worden. Er kunnen gasboetes uitgeschreven worden.

Bedrijven riskeren boetes

Bedrijven moeten telewerk voorzien voor elke functie waar dat kan, zonder uitzondering. Bedrijven die dat niet kunnen, moeten de regels van 'social distancing' - voldoende afstand bewaren - respecteren. Bedrijven die daar niet kunnen aan voldoen, moeten sluiten. Als de overheid vaststelt dat de regels niet gevolgd worden, riskeert het bedrijf een zware boete en zelfs sluiting. Deze maatregel is niet van toepassing op de zogenaamde essentiële sectoren (zoals de zorg), maar ook zij moeten de 'social distancing' zo goed mogelijk respecteren.

Winkels en andere zaken die worden beschouwd worden als niet essentieel - zoals kledingzaken - moeten sluiten, met uitzondering van (dieren)voedingswinkels en krantenwinkels. Bovendien zal de toegang tot supermarkten gereguleerd worden. Er mag slechts één persoon per tien vierkante meter en voor maximaal 30 minuten binnen.

Cafés moesten eerder al sluiten, maar moeten nu ook hun terrasmeubilair binnenhouden. Nachtwinkels moeten dan weer om 22 uur sluiten. Bij de kappers wordt één klant per keer toegelaten. Het openbaar vervoer moet zich ook zo organiseren dat de 'social distancing' gerespecteerd wordt. Reizen naar het buitenland die niet essentieel zijn, worden verboden tot 5 april. Openbare markten worden gesloten. Voedingskramen zijn alleen toegelaten op plaatsen waar ze onmisbaar zijn.

Sporten wordt aanbevolen

Buitenactiviteiten blijven toegelaten en worden zelfs aanbevolen: wandelen, joggen of fietsen mag, met een gezinslid of een vriend en dus niet in groep. En iedereen moet anderhalve meter afstand houden van andere mensen. De maatregelen gaan in op woensdag 18 maart om 12 uur en zouden gelden tot 5 april.

De regeling voor scholen blijft hetzelfde: de lessen zijn opgeschort, maar de scholen blijven wel open om opvang te voorzien. In de eerste plaats voor kinderen van mensen die in de zorg werken. Premier Sophie Wilmès bedankte de Belgische bevolking om de maatregelen te respecteren "die er zijn om uzelf en uw geliefde te beschermen."

De premier gaf ook nog de laatste cijfers over het aantal besmettingen mee. Op heden zijn er 1.243 gevallen in ons land, waarvan 756 in Vlaanderen. 15 mensen zijn intussen genezen, maar helaas ook 10 mensen gestorven.

In de West-Vlaamse ziekenhuizen liggen trouwens minder besmette patiënten dan in de rest van het land. Lees het hier.

De bevolking moet vanaf woensdagmiddag zo veel mogelijk thuis blijven en contact met andere mensen vermijden. Alleen de hoogst noodzakelijke verplaatsingen mogen nog gedaan worden: naar de dokter, het werk, de winkel om eten, de apotheek, het postkantoor, de bank en als het echt nodig is naar het tankstation. Andere verplaatsingen worden verboden en er wordt een samenscholingsverbod afgekondigd. De politie moet erop toezien dat de maatregelen gerespecteerd worden. Er kunnen gasboetes uitgeschreven worden.Bedrijven moeten telewerk voorzien voor elke functie waar dat kan, zonder uitzondering. Bedrijven die dat niet kunnen, moeten de regels van 'social distancing' - voldoende afstand bewaren - respecteren. Bedrijven die daar niet kunnen aan voldoen, moeten sluiten. Als de overheid vaststelt dat de regels niet gevolgd worden, riskeert het bedrijf een zware boete en zelfs sluiting. Deze maatregel is niet van toepassing op de zogenaamde essentiële sectoren (zoals de zorg), maar ook zij moeten de 'social distancing' zo goed mogelijk respecteren.Winkels en andere zaken die worden beschouwd worden als niet essentieel - zoals kledingzaken - moeten sluiten, met uitzondering van (dieren)voedingswinkels en krantenwinkels. Bovendien zal de toegang tot supermarkten gereguleerd worden. Er mag slechts één persoon per tien vierkante meter en voor maximaal 30 minuten binnen. Cafés moesten eerder al sluiten, maar moeten nu ook hun terrasmeubilair binnenhouden. Nachtwinkels moeten dan weer om 22 uur sluiten. Bij de kappers wordt één klant per keer toegelaten. Het openbaar vervoer moet zich ook zo organiseren dat de 'social distancing' gerespecteerd wordt. Reizen naar het buitenland die niet essentieel zijn, worden verboden tot 5 april. Openbare markten worden gesloten. Voedingskramen zijn alleen toegelaten op plaatsen waar ze onmisbaar zijn.Buitenactiviteiten blijven toegelaten en worden zelfs aanbevolen: wandelen, joggen of fietsen mag, met een gezinslid of een vriend en dus niet in groep. En iedereen moet anderhalve meter afstand houden van andere mensen. De maatregelen gaan in op woensdag 18 maart om 12 uur en zouden gelden tot 5 april.De regeling voor scholen blijft hetzelfde: de lessen zijn opgeschort, maar de scholen blijven wel open om opvang te voorzien. In de eerste plaats voor kinderen van mensen die in de zorg werken. Premier Sophie Wilmès bedankte de Belgische bevolking om de maatregelen te respecteren "die er zijn om uzelf en uw geliefde te beschermen." De premier gaf ook nog de laatste cijfers over het aantal besmettingen mee. Op heden zijn er 1.243 gevallen in ons land, waarvan 756 in Vlaanderen. 15 mensen zijn intussen genezen, maar helaas ook 10 mensen gestorven.In de West-Vlaamse ziekenhuizen liggen trouwens minder besmette patiënten dan in de rest van het land. Lees het hier.