Vanaf medio 2018 huisartsenwachtpost Houtland in Torhout

Staande v.l.n.r. dokter Dirk Dauwe (voorzitter departementshoofden AZ Sint-Rembert), Françoise Van Hoorebeke (paramedisch directeur AZ Sint-Rembert), dokter Kristof De Smet (voorzitter medische raad AZ Sint-Rembert) en Johan Hellings (directeur AZ Delta) en zittend huisarts Luc Willaert (voorzitter huisartsenkring), huisarts Joost Blontrock (voorzitter huisartsenwachtpost) en Wim Allemeersch (directeur AZ Sint-Rembert). © Foto JS
Johan Sabbe

Het Houtland krijgt vanaf medio 2018 een huisartsenwachtpost in een nieuwbouw langs de Sint-Rembertlaan in Torhout, net naast het Sint-Rembertziekenhuis. Die zal in de weekends – van vrijdagavond om 18 uur tot maandagmorgen om 8 uur – en op feestdagen instaan voor permanentie.

Op die momenten zullen de huisartsen bijgevolg niet meer individueel op pad moeten bij dringende oproepen van hun patiënten. De huisartsenwachtpost zal een gebied van ruim 77.000 inwoners bedienen met een maximale aanrijtijd tot de wachtpostlocatie van 25 minuten. Het gaat om patiënten uit Torhout, Koekelare, Groot-Kortemark, Gistel, Oudenburg en Groot-Ichtegem.

Nieuwbouw op plaats van te slopen woonhuis

De nieuwbouw komt op de plaats waar nu nog het huis van de overleden leraar Erik Lecomte en zijn vrouw Monique Vanden Berghe staat in de Sint-Rembertlaan 23. Het AZ Sint-Rembert heeft die woonst al een tijdje geleden aangekocht en aanvankelijk was het de bedoeling om ze te verbouwen in functie van de toekomstige wachtpost. Maar bij nader inzien blijkt het slopen van het huis en het realiseren van een nieuwbouw verstandiger.

De patiënten uit de genoemde gemeenten zullen voor de meest dringende gezondheidsproblemen in het weekend en op feestdagen dag en nacht in de huisartsenwachtpost Houtland terechtkunnen. Zo nodig kan de patiënt doorverwezen worden naar de nabije spoedgevallendienst van het AZ Sint-Rembert. Patiënten met specifieke aandoeningen, waarbij er dringende medische redenen zijn om zich niet te verplaatsen, zullen zich tijdens de permanentie van de wachtpost kunnen beroepen op een mobiele huisarts van de wachtpost Houtland. Laatstgenoemde zal over een chauffeur beschikken, die een brevet van ambulancier heeft.

Zo zal de hoofdingang van de te bouwen wachtpost net naast het ziekenhuis AZ Sint-Rembert er uitzien.
Zo zal de hoofdingang van de te bouwen wachtpost net naast het ziekenhuis AZ Sint-Rembert er uitzien.© Foto JS

Initiatief gaat uit van de huisartsen

Het project kreeg een positief advies van het RIZIV. Intussen is er een architectenbureau aangesteld voor de nieuwbouw, die vijf consultatieruimten zal bevatten. Dat kantoor is gespecialiseerd in artsenkabinetten. Zoals gezegd, zou de huisartsenwachtpost Houtland al tegen de komende zomer operationeel moeten zijn.

Het initiatief gaat uit van de huisartsen van het Houtland, uiteraard in nauwe samenwerking met het ziekenhuis en zijn spoedafdeling. De redenen zijn onder meer de nood aan meer wachtartsen en de vraag van de overheid om efficiëntie na te streven. Bijkomend voordeel voor de huisartsen is dat ze, dankzij een vooraf afgesproken beurtrol qua permanentie, minder van wacht zullen moeten zijn in de weekends en op feestdagen.

Huisarts Joost Blontrock uit Gistel wordt voorzitter van de huisartsenwachtpost Houtland. “Met dit project kan er tegemoet gekomen worden aan de noden van de huisartsen enerzijds en aan de vraag van de overheid om de eerstelijnszorg voor patiënten optimaal te organiseren anderzijds”, zegt hij. “Voor de patiënten wordt de wachtpost laagdrempelig. Ze zullen ter plaatse enkel het remgeld moeten betalen.”

Nauwe samenwerking met spoedafdeling AZ Sint-Rembert

Dokter-specialist Dirk Dauwe uit Torhout is voorzitter van de departementshoofden van het AZ Sint-Rembert. “We zijn met het ziekenhuis heel blij om onze medewerking aan dit initiatief van de huisartsen te kunnen verlenen”, zegt hij. “De infrastructuur zal zich net naast het ziekenhuis bevinden, wat perfect is. De nauwe samenwerking met onze volledig gerenoveerde spoedafdeling is een meerwaarde voor de patiënt als het op snelle en efficiënte doorverwijzing aankomt. Ook voor het opvolgen van bepaalde onderzoeken, zoals labo- en radiologisch onderzoek, zal de campus Sint-Rembert van AZ Delta een belangrijke partner zijn. Het nieuwe gebouw zal trouwens door het ziekenhuis nog voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier